Územní dimenze a nové nástroje v programovém období 2014 - 2020 Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Územní dimenze ESIF a koordinace v Moravskoslezském kraji
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Krajské akční plány Základní východiska
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Datum: Zpracoval(a): Regionální akční plán Moravskoslezského kraje Denisa Toráčová.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro dopravní infrastrukturu Brno,
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Zlín 14. září 2016 Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje FORMÁLNÍ DOPRACOVÁNÍ RÁMCE PRO INVESTICE DO INFRASTRUKTRURY Pracovní.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Koncentrace (zacílení) prostředků programů ESI fondů do specifických typů území  podporující konkurenceschopnost  zajišťující vyrovnávání územních disparit V souladu s nařízeními EK k využití fondů ESF, ERDF a EAFRD se nejedná o plošnou alokaci prostředků podpory pro různé administrativní celky bez konkrétní územní specifikace intervencí. ÚZEMNÍ DIMENZE

ÚZEMNÍ DIMENZE V DOHODĚ O PARTNERSTVÍ „Územní dimenze je chápána jako možnost koncentrovat prostředky z programů ESIF ve specifických typech území podporující jednak konkurenceschopnost (v závislosti na rozvojový potenciál) ČR a také zohledňující požadavek na vyrovnávání územních disparit (ve vztahu k vnitřní diferenciaci území a koncentraci problémů ekonomického, sociálního či environmentálního charakteru). Územní zaměření intervencí v programech financovaných z ESIF bude respektovat specifická hlediska.“

Územní dimenze může být realizována v zásadě dvěma způsoby:  integrovanými nástroji - (ITI, IPRÚ, CLLD)  projekty ve specifických výzvách („cílené výzvy“) - zacílení územně, tematicky, územně i tematicky, jiným způsobem (např. bonifikací) Vláda ČR schválila dne (usnesení č. 681 a 682):  Národní dokument k územní dimenzi  Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů v programovém období ÚZEMNÍ DIMENZE

ÚZEMNÍ DIMENZE – TYPY ÚZEMÍ Územní dimenzeTyp území Územní dimenze pro řešení sociální integrace Sociálně vyloučené lokality Územní dimenze pro řešení problémů v oblasti trhu práce a podnikání Hospodářsky problémová území a území s vysokou mírou nezaměstnaností Územní dimenze v oblasti sociální a vzdělávací sféry Účelově vymezené funkční regiony řešící dané téma v oblasti sociální a vzdělávací sféry Územní dimenze řešící dopravní dostupnost Dopravní linie a koridory Územní dimenze Zaměřená na oblast životní prostředí Specifická území v rámci životního prostředí Územní dimenze pro rozvoj měst a jejich zázemí Rozvojová a urbánní území Územní dimenze pro rozvoj venkova Území pokryté MAS Jinak vymezená územní dimenze Specifická území mimo výše uvedené (dle Politiky územního rozvoje ČR, dostupnosti internetu,…)

Národní dokument k územní dimenzi – příklad specifického cíle OP ve vazbě na územní dimenzi

Národní stálá konference (NSK) Řádní členové: MMR-ORSP, MMR-NOK, 13x RSK, nositelé integrovaných nástrojů, územní partneři, Agentura pro sociální začleňování Řídící orgány: a. řádní členové (na základě písemné žádosti) b. stálí hosté Stálí hosté: věcní garanti/gestoři prioritních os Regionální stálá konference (RSK) Zástupci regionálních, místních, městských a jiných orgánů veřejné správy, hospodářských a sociálních partnerů a subjektů zastupujících občanskou společnost a Agentury pro sociální začleňování. ŘÍZENÍ ÚZEMNÍ DIMENZE

REALIZACE ÚZEMNÍ DIMENZE – INTEGROVANÉ NÁSTROJE 1) Integrované územní investice (ITI) – Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská, Ústecko - chomutovská, Hradecko-pardubická a Olomoucká aglomerace. 2) Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) – funkční území tzv. regionálních pólů rozvoje (České Budějovice, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec - Jablonec, Mladá Boleslav, Zlín). 3) Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) – bude v souladu s Nařízeními EK realizován ve venkovském prostoru (prostřednictvím místních akčních skupin (cca 175 MAS).

Specifické výzvy vyhlašované OP v rámci daného specifického cíle nebo investiční priority. Specifické výzvy zacílené:  Územně  Tematicky  Územně i tematicky  Jiným způsobem (např. bonifikací) Podkladem pro doporučení pro zacílení specifických výzev budou regionální akční plány zpracované pro území každého kraje (NUTS 3) na základě principu partnerství. REALIZACE ÚZEMNÍ DIMENZE – PROJEKTY VE SPECIFICKÝCH VÝZVÁCH

ZACÍLENÍ VÝZEV Harmonogram výzev OP (sleduje MMR- ORSP v roli sekretariátu NSK) Předložení projednaných návrhů ŘO OP (sekretariát NSK) Kompletace návrhů RSK dle OP ( sekretariát NSK ) Návrhy konkretizace věcného a územního zacílení výzev (RSK) NSK žádá RSK o konkretizaci věcného a územního zacílení výzev Zaslání návrhů na sekretariát NSK Projednání návrhů (NSK)

Nástroj pro řízení regionální politiky ČR s přímou vazbou na využití ESI fondů v regionech vznikající na partnerském principu  Priority územních partnerů na území kraje (plánované aktivity, záměry k financování z ESI fondů i dalších zdrojů)  Podklad pro doporučení zacílení specifických výzev  Součástí i finanční plán = odhady nákladů plánovaných aktivit Regionální akční plány budou připravovány a realizovány na základě partnerství v rámci Regionální stále konference. Obsah RAP: Aktivita (soubor záměrů) – identifikace zdroje (OP/IP/SC) – Finance – Žadatelé/příjemci – Odůvodnění (strategický dokument) - Indikátory REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN (RAP)

Děkuji za pozornost