BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tělní tekutiny.
Advertisements

BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Bílkoviny - proteiny.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Bílkoviny - proteiny.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
Hormonální řízení.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
SVALY Obecná charakteristika.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
C5720 Biochemie 03- Fibrilární bílkovin Petr Zbořil 9/17/2018.
Téma: Tkáně.
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky

- základní stavební kameny živé hmoty - v tkáních vyšších organismů a člověka je podíl bílkovin vyšší něž 80% - pouze rostliny jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganických sloučenin ( dusičnanů ) - živočichové včetně člověka přijímají bílkoviny v potravě, v trávicím ústrojí je rozkládají na aminokyseliny, ze kterých tvoří vlastní specifické bílkoviny

SLOŽENÍ BÍLKOVIN - skládají se z 20 základních aminokyselin vázaných peptidovou vazbou - s výjimkou prolinu jsou to α-aminokyseliny ( L - konfigurace ) - obsahují 50% uhlíku, 24%kyslíku, 18% dusíku, 6% vodíku, síru a jiné prvky

VZNIK PEPTIDŮ, PEPTIDOVÁ VAZBA Aminokyselina Peptidová vazba -CO-NH- vzniká reakcí karboxylové skupiny jedné aminokyseliny s aminoskupinou další molekuly aminokyseliny. Podle počtu vázaných aminokyselin vzniká dipeptid, tripeptid až polypeptid. Pokud je molekula tvořena více než 100AMK, jedná se o bílkovinu.

VZNIK PEPTIDOVÉ VAZBY

BIOLOGICKÉ FUNKCE BÍLKOVIN stavební katalytickou regulační transportní obrannou podílejí se na srážení krve zdroj energie zdroj pohybu

STAVEBNÍ FUNKCE bílkoviny jsou stavební materiál buněk a tkání př. skleroproteiny – vláknitá struktura, podílejí se na stavbě pojivových, podpůrných a povrchových tkání a vnitřní struktury buněk - kolagen (v kůži, šlachách, chrupavkách, vazivech; zajišťuje pružnost a pevnost tkáně; jeho tepelným zpracováním vzniká želatina) - - elastin ( tvoří podstatnou část pružných tkání; v stěnách artérií, hlasivkách, vazech obratlů; zajišťuje pružnost tkání) - keratin (základ. protein povrchu těl obratlovců - v kůži, vlasech, nehtech,

KATALYTICKÁ FUNKCE mají bílkoviny zvané enzymy Enzymy = biokatalyzátory - katalyzují průběh biochemických reakcí ( tj. reakcí probíhajících v živých organismech) - jsou to velmi účinné katalyzátory - pracují za mírných podmínek ( teplota do 100°C, konst. tlak, neutrální pH) - jejich důležitou vlastností je specifita, tj. schopnost katalyzovat přeměnu určité látky jedním způsobem a nepůsobit přitom na látky velmi podobné (při reakce tak nevznikají nežádoucí produkty)

REGULAČNÍ FUNKCE mají bílkovinné hormony (tzv. proteohormony) jsou vylučovány žlázami s vnitřní sekrecí (endokrinní žlázy) regulují činnost enzymů, buněk, tkání koordinují chem. děje uvnitř organismu př. inzulin a glukagon (vylučuje je slinivka břišní; regulují hladinu cukru v krvi inzulin snižuje hladinu cukru v krvi glukagon zvyšuje hladinu cukru v krvi př. parathormon ( je vylučován příštitnými tělísky; zajišťuje stálou hladinu Ca v krvi – uvolňuje Ca z kostí a omezuje jeho vylučování ledvinami) kalcitonin (vylučuje ho štítná žláza; zajišťuje ukládání Ca v kostech = snižuje koncentraci Ca v krvi)

TRANSPORTNÍ FUNKCE zajišťují transport některých látek v organismu př. hemoglobin a myoglobin (dýchací barviva obratlovců – hemoglobin je v červených krvinkách, myoglobin ve svalech; transport O 2 ) př. transferrin (v krevní plazmě; transport Fe do buňky) př. sérový albumin (v krevním séru = krevní plazma bez fibfinogenu; transport nízkomolekulárních látek do tkání)

OBRANNÁ FUNKCE mají bílkoviny ozn. jako protilátky neboli imunoglobuliny živočišné organismy je tvoří jako odpověď na přítomnost cizí látky –antigenu antigenně působí makromolekuly, jako jsou proteiny, polysacharidy nebo NK každá protilátka má specifickou afinitu k antigenu, který její tvorbu vyvolal protilátky mají za úkol cizí látky rozpoznat a zabránit jejich škodlivému působení na organismus

SRÁŽENÍ KRVE podstatou srážení krve je přeměna bílkoviny fibrinogenu (rozpuštěného v krevní plazmě) ve vláknitý nerozpustný fibrin vlákna fibrinu vytvoří hustou síť, v níž se zachycují krevní buňky = vznik sraženiny červené barvy (krevního koláče) stahováním vlákenek fibrinu se z krevního koláče vytlačuje nažloutlá kapalina (krevní sérum) přeměnu fibrinogenu v nerozpustný fibrin vyvolá enzym trombin

ZDROJ ENERGIE bílkoviny se stávají významným zdrojem energie při dlouhodobém hladovění bílkoviny jsou hydrolyticky rozštěpeny na AMK působením enzymů zvaných proteásy AMK jsou dále odbourávány za vzniku α-oxokyselin ty jsou dále odbourávány za vzniku meziproduktů, které se mohou zapojit do metabolismu sacharidů nebo lipidů (např. vzniká acetyl-CoA, který se dále odbourává v Krebsově cyklu)

ZDROJ POHYBU bílkoviny umožňují různé formy pohybu (ať už uvnitř organismu nebo vzhledem k okolí) př. stahy srdce, stahy svalu, mrskání řas, pohyb bičíků, pohyb chromozomů při dělení buněk stah svalu - příčně pruhovaná svalová tkáň je složená z podélných svalových vláken - svalové vlákno je mnohojaderný útvar, kterým podélně procházejí četné myofibrily - v myofibrilách jsou bílkoviny aktin a myozin

ROZDĚLENÍ BÍLKOVIN 1. Podle tvaru a) fibrilární - vláknité b) globulární -kuličkové 2. Podle rozpustnosti a) skleroproteiny - fibrilární, nerozpustné b) sféroproteiny - globulární, rozpustné 3. Podle složení a) jednoduché - pouze čistá bílkovina b) složené - mají i nebílkovinnou část (prostetickou část) - lipoproteiny, metaloproteiny, glykoproteiny…

A) FIBRILÁRNÍ - vláknitá struktura, stavební funkce Keratin - vlasy, srst, peří, vlna, nehty Kolagen - kosti, chrupavky, kůže, šlachy Fibroin - bílkovina přírodního hedvábí Želatina - vyrábí se zahříváním kolagenu, živočišné zbytky z jatek se vaří, filtrují a suší

B) GLOBULÁRNÍ kulovitý tvar, rozpustné ve vodě nebo roztocích solí - vyskytují se ve všech tkáních, různé funkce ( enzymy, protilátky ) Albuminy - zdroj aminokyselin pro tvorbu bílkovin, rozpustné v čisté vodě - mléko, krevní plazma, vaječný bílek Globuliny - nerozpouštějí se ve vodě, ale v roztocích solí, kyselin a zásad - mléko, krevní plazma, vaječný bílek př. γ-globulin ( ochranná funkce organismu )

Fibrinogen - krev, mícha - při srážení krve se mění na fibrin s vláknitou strukturou Histony - buněčná jádra ( obsahují vyšší podíl zásaditých aminokyselin )