Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Advertisements

Specifika mezinárodních obchodů s duševním vlastnictvím
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
CISG – podmínky aplikace, obecná ustanovení
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Rizika mezinárodního obchodu
Právo mezinárodních smluv
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Řešte své pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval téměř sporů.
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
MEZERY VÚ Mezinárodní smlouvy (soubory přímých norem) zpravidla neupravují všechny otázky v předmětu úpravy. Otázky, které nejsou upraveny = mezery mezery.
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
BI201K Úvod do práva ICT I.
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Občanské soudní řízení I.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Uzavírání obchodních smluv s mezinárodním prvkem

2 2 Volba práva rozhodného pro smluvní vztah V rámci zásady autonomie vůle stran mohou smluvní strany zvolit právo rozhodné pro daný závazkový vztah VOLBA PRÁVA ANONE České právo Polské právo Právo třetího státu Přímo použitelné hmotně právní ustanovení mezinárodních úmluv Vídeňská Úmluva Není-li úmluva Mezinárodní kolizní normy, Římská Úmluva

3 3 Volba práva rozhodného pro smluvní vztah Příklad doložky pro volbu českého práva: „Právní vztahy vznikající z této smlouvy jakož i právní vztahy se smlouvou související, včetně otázek platnosti a následků neplatnosti se řídí českým právem. Vídeňská Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží je z aplikace vyloučena.” Doložka vyplňující mezery při současné aplikaci Vídeňské Úmluvy: „Právní vztahy vznikající z této smlouvy jakož i právní vztahy se smlouvou související, včetně otázek platnosti a následků neplatnosti se řídí Vídeňskou Úmluvou OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží, přičemž otázky, které v ní nejsou výslovně upraveny, se řídí zásadami UNIDROIT / se řídí polským právem.”

4 4 Řešení sporů Možnosti řešení sporů z mezinárodního obchodu - smír - mezinárodní rozhodčí řízení - soudní řízení Výhody rozhodčího řízení: rychlost neveřejnost řízení nižší náklady široká vykonatelnost lepší technické zázemí kvalita rozhodců jedno-instanční řízení kontinuita rozhodování

5 5 Rozhodčí řízení Volba stálého rozhodčího soudu Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR Rozhodčí doložka: „Všechny spory vznikající z této smlouvy a v souvislosti s ní budou rozhodovány s konečnou platností u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky podle jeho Řádu a Pravidel jedním rozhodcem jmenovaným předsedou Rozhodčího soudu.” Sąd Arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie Rozhodčí doložka: „Wszelkie spory wynikające z niniejszej umowy lub powstające w związku z nią będą rozstrzygane przez Sąd Arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie stosownie do Regulaminu tego Sądu obowiązującego w dacie wniesienia pozwu.”

6 6 Vykonatelnost rozhodčích nálezů Česká republika i Polsko jsou smluvními státy Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů (1958) Žádost o uznání výkonu nálezu + ověřená kopie rozhodčího nálezu + ověřená kopie smlouvy s rozhodčí doložkou Článek 1212 – 1217 polského zákona o občanském soudním řízení (Kodeks postępowania cywilnego) Exekuce (článek 758 – 1088 KPK) Návrh na zahájení exekuce se podává u příslušného soudu nebo přímo exekutorovi. Věřitel v něm vymezí, co má dlužník plnit, a vybírá způsob provedení exekuce. Přílohou pak je uznaný rozhodčí nález opatřený doložkou vykonatelnost.

7 7 Měnové doložky Snaha zabezpečit účastníky mezinárodního obchodu proti nepředvídaným změnám týkajícím se měny, v níž má být kupní cena placena. Měnová doložka s automatickým přepočtem kupní ceny „Kupní cena se váže ke kursu 28 Kč za 1 EUR. Dojde-li ke změně vzájemného poměru měny státu, v němž má místo podnikání prodávající a měny, v níž je peněžitý závazek vyjádřen, o více než 3 %, změní se ve stejném poměru i kupní cena. Přitom jsou rozhodné střední devizové kurzy ve státě, kde má kupující místo podnikání v době uzavření smlouvy a v době placení kupní ceny.” Jednací varianta „…o více než 3 %, sejdou se smluvní strany k dalšímu jednání o kupní ceně do 30 dnů od takovéto změny vzájemného poměru obou měn. Přitom jsou rozhodné … Nesejdou-li se strany do 30 dnů nebo nedojde k dohodě o výši kupní ceny do 30 dnů od prvního jednání stran, rozhodne o ceně…”

8 8 Cenové (klouzavé) doložky Snaha zabránit nepříznivým důsledkům zvyšování cen vstupů při neměnné ceně finálního zboží. Cenová doložka činí výši kupní ceny závislou na změnách cen vstupů. Automatický přepočet Zvýší-li se cena rozhodujících komponentů specifikovaných výše ve smlouvě od doby uzavření smlouvy do doby zaplacení kupní ceny o více než 5 %, zavazuje se kupující zaplatit prodávajícímu 0,5 % za každé 1 % změny, avšak do celkové výše 15 %. Jednací varianta Změní-li se cena rozhodujících komponentů o více než 5 % od doby uzavření smlouvy do doby zaplacení kupní ceny, zavazují se strany této smlouvy sejít k dalšímu jednání. Prodávající je povinen kupujícího o takové změně neprodleně informovat. Nesejdou-li se strany do 30 dnů ode dne, kdy byl kupující o změně prodávajícím informován, rozhodne o ceně…

Česká agentura na podporu obchodu/CzechTrade ul.Dittrichova 21, Praha 2 Tel.: Fax: Česká agentura na podporu obchodu/CzechTrade Zahraniční kancelář CzechTrade ve Varšavě ul. Wspólna 35, Warszawa Tel.: (+48 22) Fax: (+48 22)