Druhá světová válka vymezená léty 1939 - 1945 (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA 1. ČÁST.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
Formování protihitlerovské koalice
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Válka se Sovětským svazem
První světová válka
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
2. světová válka v Evropě Válka v Evropě v letech
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Osvobozování Československa
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
II. světová válka 1944 (I.) Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Československé jednotky na Západě
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
II. světová válka 1944 (II.) Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_118 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
II. světová válka 1941 Petr Machala.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: BITVA O BRITÁNII, OBSAZENÍ BALKÁNU Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Leden 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
světová válka.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 9. Druhá světová válka
1943 Ztráty Japonců v Tichomoří ( Papua - Nová Guineja, Šalamounovy ostrovy) + Brama = defenzíva Spojenci vítězí v Sev. Africe + vylodění v Itálii ( pád.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DĚJEPIS II. Světová válka
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_120 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. VY_32_INOVACE_120 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Předmět: Dějepis Ročník: 9. Tématický celek: Válečné události
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
zápas demokracie s totalitními diktaturami
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Transkript prezentace:

Druhá světová válka vymezená léty (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované Itálií, Japonskem SPOJENCI druhý blok - SPOJENCI - postupně se sdruží - Velká Británie, USA, Sovětský svaz a francouzský odboj Spojené království Francie SSSR USA Čína Kanada Austrálie Polsko Jugoslávie Československo a další státy Německo Itálie Japonsko Rumunsko Finsko Maďarsko Bulharsko Slovenský stát Chorvatsko a další státy

1. září 1939 Německo přepadne Polsko 3. září 1939 vyhlásí Velká Británie, Francie Německu válku vžije se pro ni název podivná - až do dubna 1940 jsou britská a francouzská vojska v klidu (Maginotova linie) 28. září Polsko kapituluje - na území vstupují vojska SSSR Smlouva o neútočení SSSR x Německo jaro 1940 Německo útočí na severní a západní Evropu 10. června do války vstoupí Itálie rychlý postup německé armády x x neschopnost západních velitelů přizpůsobit se nové strategii

britský expediční sbor se podaří zachránit u města Dunkerque Winston Churchill - dohoda s USA o půjčce za základny na Bahamách, Jamajce a Trinidadu získají torpédoborce 20. června Francie kapituluje Charles de Gaulle - ve Velké Británii formuje zahraniční odboj de Gaulle Dunkerque Churchill

Bitva o Anglii, boje na Balkáně a v severní Africe Německu zůstává v Evropě jediný protivník - Velká Británie srpen květen 1941 srpen květen letecká bitva o Anglii z Německého hlediska neúspěch i díky hrdinství pilotů Británie, Belgie, Polska a Československa Německo utrpělo první velkou porážku Hitler obrací pozornost na Balkán Anglický král Jiří VI. v přímém rozhovoru s československými stihači R.A.F

Bitva o Anglii, boje na Balkáně a v severní Africe válku na Balkáně zahajuje Itálie - považuje území za sféru svého vlivu italská okupace Albánie It. vnikne do Řecka - pod vlivem silného odporu se stahuje teprve společný útok N. + It. - odpor je zlomen duben útok na Jugoslávii (N., It., Maďarsko, Bulharsko partyzánská válka - v čele Josip Broz Tito květen n. výsadková operace na Krétě - základna Chorvat Josip Broz "Tito" + britský agent William Deakin Ustašovci Němci na Krétě

Válka na východě rok 1939 ukázal, že Stalin hodlá kráčet v duchu carské imperialistické politiky - díky krytí smlouvy s Německem zabral Pobaltské republiky, část území Rumunska - obnovení hranic carského Ruska jaro ztroskotání tajných jednání o rozdělení sféry vlivu mezi Sovětským svazem a Německem 22. června Německo napadlo Sovětský svaz podporuje: Itálie, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Belgie, Nizozemí a Španělska útok veden ve třech směrech: Leningrad, Moskva, jižní oblasti napadením SSSR vzniká východní fronta soustředěno největší vojenské uskupení obranné akce SSSR - vesměs neúspěšné padl Kyjev, Smolensk, Oděsa

Válka na východě blokáda Leningradu dní - zásobování prosinec Rudá armáda přešla do protiútoku jaro Němci rozsáhlý útok na jihu SSSR - dosáhnou Kavkazu nedokázali prolomit obranu Stalingradu leden/únor von Paulus kapituloval - Stalingradská bitva znamená postupný obrat blokáda Leningradu trvala od do generál Paulus jde do zajetí Mamajevká mohyla

Válka na východě zvrat na východní frontě přináší tanková bitva u Kurska (7/8 1943) poté osvobozování Ukrajiny, Krymu a Kavkazu 1. čs. samostatný prapor bitva u Sokolova Rudá armáda definitivně přebírá iniciativu červen / červenec definitivně opouští území SSSR Bitva u Kurska - účastnilo se jí více než 2 miliony vojáků na obou stranách fronty, přes 3 tisíce letadel, na 8 tisíc tanků T-34/85 Panther

Válka v Tichomoří Pearl Harbor - Japonci napadnou americkou základnu - vstup USA do války válka zasáhla celý svět: Afrika, Asie, Evropa, Atlantický a Indický oceán, Tichý i Severní ledový oceán v letech Japonsko obsadí: Barmu, Filipíny, Hongkong, Francouzskou Indočínu (Vietnam) Indonésii, Malajsii, Singapur, Thajsko bitva u ostrova Midway ( ) - obrat ve válce s Japonskem Pearl Harbor Japonský těžký křižník po zásahu v bitvě u Midwaye

Vylodění spojenců v Itálii neúspěšný britský pokus o vylodění ve Francii (Dieppe) léto americká a britská vojska na Sicílii útok na pevninu - září 1943 fašismus v Itálii padl partyzánská válka (Bulharsko, Francie, Řecko, Jugoslávie, Slovensko) - oslabuje pozice německých vojsk, násobí jejich nejistotu 6. června invaze amerických a britských vojsk v Normandii otevřená druhá fronta - Německo čelí Spojencům na evropském východě, jihu a západě 20. července neúspěšný atentát na Hitlera polovina září americké a britské jednotky dosáhly německých hranic

Spojenci na Sicílii Spojenci v Normandii Bitva v Ardenách

Závěrečná fáze války v Evropě srpen/září mohutné povstání ve Varšavě - potlačeno převraty v Bulharsku a Rumunsku - do války na straně Spojenců říjen vojenská operace proti Maďarsku - převrat Rudá armáda společně s armádou jugoslávskou a bulharskou osvobodila Srbsko duben osvobozena Varšava 25. duben americké a sovětské útvary se setkaly na Labi 2. květen Rudá armáda ovládla Berlín 7. května Remeš - podepsána bezpodmínečná kapitulace 8. května v Berlíně potvrzena ve hod. - konec II. světové války v Evropě

Maršál Keittel podepisuje kapitulaci Generál Jodl podepisuje kapitulaci

Ukončení války v Asii 6. srpna atomová bomba na Hirošimu 8. srpna vyhlásil válku Japonsku Sovětský svaz 9. srpna atomová bomba na Nagasaki 2. září podpis kapitulace na lodi Missouri 1. září přepadení Polska jaro úspěšné tažení Německa na sever a západ kapitulace Francie srpen počátek bitvy o Anglii přepadení Sovětského svazu Německem Pearl Harbor - vstup USA do války červen porážka Japonců u Midway leden/únor porážka u Stalingradu srpen bitva u Kurska invaze v Normandii pád Berlína kapitulace Německa konec války v Evropě 6. srpna atomová bomba - Hirošima 2. září kapitulace Japonska