Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Idiofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a.
Advertisements

V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Věty o shodnosti trojúhelníků
Sluch Fyzika??? Zvuk vzniká kmitáním pevných těles.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Složené úrokování Tematická oblast
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Název vzdělávacího materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sloupkový diagram Tematická oblast
Pohlavní rozmnožování prvoků
Mýty a pověsti Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Název vzdělávacího materiálu
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Násobení lomených výrazů
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Interference na tenké vrstvě
Základní škola, Hradec Králové
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Intenzita elektrického pole
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zvukové jevy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření13. prosince 2012 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahPopis vnějšího, středního a vnitřního ucha Způsob využitíProcházíme postupně snímky, kontrolní otázky jsou na konci prezentace AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO04

Anatomie ucha Rozdělení: Zevní ucho Střední ucho Vnitřní ucho

Zevní ucho Boltec zachycuje zvuk, umožňuje prostorovou lokalizaci (stereo). Zevní zvukovod je vlastně rezonátor, zesiluje určité kmitočty, důležitá je oblast řeči, sykavky. Z odlišné stavby plynou individuální vlastnosti poslechu.

Střední ucho Bubínek přenáší tlakové změny na kůstky kladívko, kovadlinka a třmínek (mechanický zesilovač 1:20). Minimální výchylka je m, což je desetina průměru atomu vodíku. Střední ucho je spojeno s nosohltanem Eustachovou trubicí, slouží k vyrovnání tlaku při jeho změnách (lanovka, horská cesta, klesání v letadle). Nebezpečí infekce (zánět s. u.)

Vnitřní ucho Předsíň – tři kanálky s rovnovážným ústrojím Hlemýžď (cochlea) obsahuje dvě patra, předsíňové a bubínkové, vyplněná perilymfou a rozdělená blanitým hlemýžděm. V něm leží asi 3500 ostrůvků, smyslových buněk Cortiho orgánu. Dráždění buněk je přenášeno pomocí 30 tisíc nervových vláken do mozku. Sluchem rozeznáme 1500 různých výšek tónu a 325 hladin hlasitosti. Stárnutím dochází ke zhoršení sluchu, zejména vysokých kmitočtů. Maskování zvuků je způsobeno adaptací Cortiho orgánu a mechanickým vlivům na kmitání.

Otázky a úkoly Zopakujte základní anatomii ucha. Jak může dojít k poškození sluchu? – V důsledku nemoci, při dlouhotrvající práci v hlučném prostředí bez ochrany, při výbuchu. Slyší všichni lidé stejně? – Každý člověk vnímá zvuky trochu jinak v důsledku odlišné stavby ucha. Jak můžeme vyrovnat tlak v uších? – Uvolněním Eustachovy trubice nejlépe zívnutím.

Použitá literatura ČARNUŠÁK, Gracian. Dějiny evropské hudby. Praha - Bratislava: Panton, Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN