Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

HUSTOTA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_06
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Svařování paprskem Vypracoval: Ing. Josef Martinák st. Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Strojírenství Strojírenská technologie
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ověřování základních znalostí z chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Rovnovážný diagram Fe – Fe 3 C Rovnovážné diagramy Slitiny Fe s C tuhnou podle: rovnovážného stabilního Fe – C, nebo metastabilního diagramu Fe – Fe.
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Materiály a technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Materiály používané v technické praxi
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Materiály používané v technické praxi
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Povrchové úpravy.
Koroze.
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Typ šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (20 vzdělávacích materiálů) Název sady vzdělávacích materiálů: STT I Popis sady vzdělávacích materiálů: Strojírenská technologie, 1. ročník Sada číslo: B–06 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 04 Označení vzdělávacího materiálu: (pro záznam v třídní knize) VY_32_INOVACE_B–06–04 Název vzdělávacího materiálu: Neželezné kovy Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

Neželezné kovy Rozdělení neželezných kovů podle hustoty: Lehké : 𝜌 < do 5000 kg/m3 hliník, hořčík, beryllium, titan. Těžké : 𝜌 ≥ nad 5000 kg/m3 měď, olovo, cín, zinek, nikl.

Číselné značení neželezných kovů

Hliník - Al Vyrábí se z bauxitu elektrolýzou. Elektricky vodivý. Dobře svařitelný (kromě duralu).

Použití hliníku Mince, nádobí, příbory. Tenké fólie – alobal. Hliníkové profily – okna, dveře. CD (spolu se stříbrem). Reflektory aut - pokovování plastů napařením vrstvy ve vakuu. Elektrické vodiče – např. kontakty. Tvářené slitiny Al. Nevytvrzené. Vytvrzené – zušlechtěné. 2. Slévárenské slitiny Al.

Slitiny a sloučeniny hliníku Dural Slitina Al, Cu, Mg, Mn. Má větší pevnost a tvrdost. Odolnost proti korozi. Používá se v letectví, automobilovém průmyslu, na kola, žebříky atd. Oxid hlinitý Krystalický Al2O3 = korund. Drahokamy safír, rubín.

Měď – Cu

Úkoly: Zařaďte titan, zinek, měď, železo, hořčík, hliník a olovo do skupin materiálů.

Seznam použité literatury Hluchý, M., Kolouch, J. Strojírenská technologie 1 – 1.díl, 3. vyd. Praha: Scientia, 2002. ISBN 80-7183-262-6. Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Aluminium-4.jpg/600px-Aluminium-4.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/Star-Saphire.jpg/220px-Star-Saphire.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Kupra_tubo.jpg