Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Makromolekulární, organické látky
Plasty a syntetická vlákna
Plasty („umělé hmoty“)
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
fenolformaldehydové pryskyřice
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Halogenderiváty uhlovodíků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny, cykloalkeny.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Kapitola 12: plastické hmoty
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
ALKENY Chemie 9. třída.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Chemická vazba 8.ročník.
Periodická soustava prvků
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Alkeny.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Správně Otázka na 4ku Špatně! Špatně! Špatně! Co znamená zkratka PVC?
Transkript prezentace:

Chemie pro 9. ročník ZŠ

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_15_Plasty Téma: Chemie pro 9. ročník ZŠ

 Materiál je vytvořen pro výklad na téma Plasty a syntetická vlákna  Obsahuje základní poznatky o dané problematice  Prezentaci lze využít při výkladu, při zápisu poznámek i jako materiál pro shrnutí tématu  Na závěr jsou otázky pro upevnění učiva

 Polymerace: je chemická reakce, při které z monomerů vznikají polymery  Polymerace je mnohonásobná adice  Polymerace je chemická reakce, při které z velkého množství monomerů (malých molekul) vznikne jedná velká molekula tzv. makromolekula (polymer)  n CH 2 = CH 2 [CH 2 – CH 2 ] n  Hranaté závorky znázorňují úsek makromolekuly  Číslo n určuje počet monomerů, je větší než tisíc

Značí se PE Pevný, odolný proti vodě, chemikáliím, mrazu Při zahřívání měkne a dá se svařovat Výroba: hadice, cedníky, sáčky, vodoinstalatérská zařízení, ozubená kola, nejrůznější hračky Vzniká polymerací ethenu

značí se PVC nejvíce používaný plast PVC tvoří asi 30% světové produkce plastů je značně odolný proti účinkům chemikálií po zahřátí se snadno zpracovává lisováním do forem  Dva druhy PVC: o Neměkčený PVC (novodur): části nábytku, nádrž, zásobníky o Měkčený PVC (novoplast): hračky, ubrusy, fólie, dopravní pásy

Značí se PS Velmi rozšířený plast Pevný, tvrdý a v organických rozpouštědlech rozpustný plast Nejvíce znám jako pěnový tepelně izolační materiál Použití: užitkové předměty ( kuchyňské potřeby, hračky apod.), jednorázové nádobí, lehčený se používá jako izolační a obalový materiál ve stavebnictví a chladírenství

Vysvětli, co jsou plasty. Jmenuj základní vlastnosti plastů. Jak plasty vznikají ? Co je polymerace? Jmenuj nejznámější plasty. Vyjmenuj použití polystyrenu. Jmenuj výrobky z polyethylenu. Co znamenají značky PVC a PS? Jmenuj nejznámější výrobky z těchto plastů.

Citace: Vlastní text autora Vlastní fotografie autora