HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kompas.
Advertisements

Měření na mapách.
ZÁKLADY NAVIGACE.
Navigace Historie a současnost Ing. Michal Hruška
Tvar a rozměry Země.
Jak se neztratit na moři?
Jak se neztratit na moři?
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Magnetické pole Země kompas.
Vypracoval: Jakub Papež
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Určování zeměpisné polohy
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
PŘEDNÁŠKA 7 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Určování polohy a navigace
GPS.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
Astronomické souřadnice
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
PLANETA ZEMĚ.
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.
Určování zeměpisné polohy
Inerciální měřící systémy
Global Positioning Sytem
Registrační číslo projektu
Tato prezentace byla vytvořena
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
GPS – Global Positioning System
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Elektromagnetické záření 2. část
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Radioreleové spoje.
Kartografická zobrazení
Kartografie a topografie
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
ZÁKLADY NAVIGACE.
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Satelitní měření polohy
Tvar a rozměry Země.
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Historie katastru mapování českých zemí globální navigační satelitní systémy Lukáš Brábník
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
zpracovaný v rámci projektu
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

HISTORIE NAVIGACE

Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba jen ve dne a za dobrých povětrnostních podmínek  plavba po moři – užití astronomické navigace  problémy s určováním zeměpisné polohy – měření času přesýpavými hodinami  13. století magnetický kompas  první námořní mapy  astroláb Perský astroláb zdroj:

 astroláb a jeho funkce ► je historický astronomický přístroj a analogový počítač, který dříve astronomové, astrologové, navigátoři a další používali na určování a předpovídání poloh hvězd a Slunce, určování místního času podle místní zeměpisné délky a naopak, k zeměměřickým účelům a pro triangulaci hvězdSluncezeměpisné délkytriangulacihvězdSluncezeměpisné délkytriangulaci ► Astroláb se skládá se dvou kruhových částí, spojených ve středu čepem. Spodní část obsahuje systém souřadnic. Je ji možno také zavěsit, čímž je zajištěna její pevná poloha vůči povrchu Země. Vrchní část je z velké části průhledná a obsahuje sadu hrotů, označujícíh polohy významných stálic. Nastavením vzájemné polohy těchto desek je možno zobrazit aktuální polohu hvězd na obloze. Na vrchní části jsou také vystouplé hroty, umožňující odměřovat skutečnou výšku nebeských těles vůči kolmici zavěšeného astrolábu. Vývoj navigačních systémů

 16. století zpřesnění navigace – Mercatorovo zobrazení  17. století vydávání námořních almanachů – založených na astronomických pozorováních  18. století – mapa magnetických deklinací – zpřesnění práce s kompasem  1884 – dohodnut jednotný nultý poledník: Greenwichský poledník  20. století – hlavní hybnou silou navigace jsou vojenské požadavky  1907 – gyroskopický kompas – není ovlivněn magnetickou deklinací a ukazuje stále jedním směrem  počátek 20. století – využívaní rádiových vln  radar (Radio Detecting And Ranging) - silné svazky vln se vysílají v krátkých impulzech a v pauzách se přijímají vlny, odražené na hledaných objektech. Vzdálenost nalezeného předmětu se určuje pomocí interference vyslaného a odraženého signálu. Vývoj navigačních systémů

 počátek 1940 – LORAN – první navigační systém globálního charakteru v Atlantiku – nepostačoval – vznikl systém 8 pozemních majáků OMEGA (Norsko, Libérie Havaj, Severní Dakota- USA, Reunion, Argentina, Austrálie, Japonsko)  1964 – TRANSIT – první družicový radionavigační systém  1973 – budování GPS (USA) – pro vojenské účely – jako součást sytému NAVSTAR  počátek 80. let 20.st. zahájení budování sovětského systému GLONASS  2001 – rozhodnuto o budování evropského civilního systému GALILEO