Hydrologické modelování Kateřina Růžičková. Hydrologie Věda, která se systematicky a vlastními metodami zabývá zákonitostmi výskytu a oběhu vody v přírodě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra = vodní obal Země
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Hydrosféra = vodní obal Země
Provoz a údržba vodních toků
A podzemní voda se opět stává vodou povrchovou
školitel: doc.Ing.Milan Hokr, Ph.D.
© DHI Využití DSS pro řízení nakládání s důlními vodami s ohledem na životní prostředí JARNÍ SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ, Dolní Morava, 17. dubna 2014 RNDr. Pavel Štrof,
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Hydrosféra.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Hydrosféra = vodní obal Země
Základy hydrauliky a hydrologie
Pohyb vody na Zemi.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Hydrosféra – vody pevnin
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
POHYB VODY NA ZEMI.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vliv podzemní těsnicí stěny na havarijní únik kontaminantu , Kouty nad Desnou Připravil: Petr Trávníček Petr Junga.
Trasování lesních cest
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická
Vedoucí práce: RNDr. Jan Unucka, Ph.D. Řešitel: Bc. Jaroslav Poláček
Diplomová práce Modelování hydrologických a hydrogeologických procesů v systému GRASS GIS Vedoucí práce: Ing. Antonín Orlík Zpracovatel: Lucie Juřikovská.
Hydrosféra (VIII. Část)
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Metody hydrogeologického výzkumu V.
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Hydraulika podzemních vod
Hydraulika podzemních vod
Srážko-odtokové modely Kateřina Růžičková. Rozdělení podle účelu aplikace Dle WMO (World Meteorological Organisation) Operativní hydrologické předpovědi.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
ALTERNATIVNÍ INDIKÁTOROVÝ ZÁPLAVOVÝ MODEL (AIZM)
Hydraulika podzemních vod
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Předmět: YRIM Vít Vavruška
Hydrologický model povodia Bečvy
Hydraulika podzemních vod
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Půdy.
Transkript prezentace:

Hydrologické modelování Kateřina Růžičková

Hydrologie Věda, která se systematicky a vlastními metodami zabývá zákonitostmi výskytu a oběhu vody v přírodě [Hubačíková, 2002] Vědní obor, pojednávající o zákonitostech časového a prostorového výskytu složek oběhu vody na Zemi a jejich vztazích k různým činitelům [Krešl, 2001]

Hydrologie Stav vody v řekách: –Nadbytek –Nedostatek –Kvalita Úpravy vodních toků –zrychlení odtoku vody z povodí Velkoplošná odvodnění pozemků –vysoké kulminace > rychlý pokles > nedostatek v.

Hydrologie Podle prostředí, kde se sleduje [Krešl, 2001]: –hydrometeorologie (voda v atmosféře) –potamologie (povrchová tekoucí voda) –limnologie (povrchová stojatá voda) –pedohydrologie (voda v půdě) –geohydrologie (voda v geologických vrstvách zemské kůry) –glaciologie (voda v ledovcích)

Oběh vody v přírodě ● Výpar vody z vodní hladiny, z půdy, povrchu rostlin ● Transport v atmosféře vlivem proudění vzdušné hmoty ● Kondenzace a vypadnutí srážek na povrch Země ● Vsakování, obohacování půdního profilu vláhou ● Růst množství podzemních vod, vody v jezerech, řekách a rybnících

Oběh vody v přírodě Mezi pevninou a mořem Jen v rámci pevniny

Hydrologické modely Srážko-odtokové modely Hydrodynamické modely

1D modely + nízké náklady + široká nabídka na trhu + výsledky věrně odpovídající skutečnému stavu v terénu (kvalita přiblížně jako u 2D modelů) + použitelné na rozsáhlé území

1D modely Stanovení soustavy příčných profilů v údolí řeky –každý profil je reprezentován jedním výpočetním bodem –bod charakterizován průměrnými vlastnostmi celého profilu a shrnuje jeho tvar a typ –rozdíly mezi různými částmi profilu zanedbány –rozdíly mezi různými částmi profilu jsou tedy zanedbány

1D modely Ustálené proudění - zjednodušený stav –Napouští se stálé množství vody, něž toto množství vody z území vytéká

1D modely Neustálené nerovnoměrné proudění –Přítok se s časem mění –Výpočet v předem stanovených chronologických úsecích, ve kterých se různí vodní stavy a průtoky –Možnost pozorování průběhu kulminace vodního stavu a modifikace říčního průtoku s postupem v území přítok se s časem mění. Jedná se tedy o výpočetně náročnější stav, kdy výpočet probíhá v předem stanovených chronologických úsecích, ve kterých se různí vodní stavy a průtoky. Největší výhodou neustáleného proudění je možnost pozorování průběhu kulminace vodního stavu a modifikace říčního průtoku s postupem v území.

MIKE11 1D hydrodynamický model dánské firmy DHI Simuluje: –Proudění –Výšku hladiny vody –Kvalitu vody –Transport sedimentů V řekách, záplavových oblastech, zavlažovacích kanálech, nádržích apod.

Aplikace MIKE11 Povodňové analýzy Real-time předpovídání povodní Optimalizace nádrží Hodnocení kvality vody v řekách, mokřadů Transport sedimentů Studie morfologie říčních Slanost řek (v ústí do moře)

MIKE11

HEC-Ras 1D hydrodynamický model Vývoj - americké Hydrologické inženýrské centra (HEC) Volně stažitelný (pro Windows) download.html HEC-GeoRas – nádstavba pro ArcGIS 9 (volně ke stažení)

HEC-Ras Výpočty ustáleného a neustáleného proudění v korytech toků a inundacích –zahrnuje i technické stavby (mosty,odlehčovací kanály apod.) a podélné a příčné objekty v tocích (opevnění břehů, jezy, stupně apod.) Přenos sedimentů Modelování teploty vody

HEC-Ras Metody výpočtu - dle detailu výpočetního mechanismu, průměru zrn a typu materiálu v korytě (štěrková, písčitá apod.)

HEC-Ras [Sklenář, Marešová] Větvené a okruhové říční sítě

HEC-Ras [Sklenář, Marešová] zadání toku pomocí příčných profilů a řešení průběhu hladin mezi nimi (metoda „po úsecích“)

Výsledky HEC-Ras [Sklenář, Marešová]

Srovnání HD modelů [Unucka a kol. 2010]

Další možnosti [Sklenář, Marešová]

Nástroje GRASS r.watershed, r.topmodel, r.flow, r.hydro.CASC2D, SIMWE

ArcHydro Nadstavba ArcGIS Původ – spolupráce CRWR (Center for Research in Water Resources), University of Texas at Austin a ESRI Volně stažitelná

ArcHydro Komponenty ArcHydro Data model ArcHydro Tools

ArcHydro Nástroje: Terrain Preprocessing Terrain Morphology Watershed Processing Network Tools

Hydrogeologické modelování 3-D model Visual MODFLOW verze 4.1 –nástavbové programy MT3D, RT3D, SEAWAT a MODPATH

MODFLOW Založen na konceptu zvodní s napjatou hladinou a zvodní s volnou hladinou Simuluje stacionární i neustálené proudění podzemní vody Vstupní hydraulické parametry –horizontální hydraulická vodivost –storativita nebo pórovitost

MODFLOW Výstupy: –mapy izolinií hydraulických výšek –mapy izolinií snížení hydraulických výšek pro jednotlivé zvodně (při neustálené proudění pro jednotlivé tlakové a časové úrovně) –vodní bilance - pro daný tlakový stav, časový krok a vymezenou lokalitu (kolik vody je drénováno, resp. infiltrováno) –mapa trajektorií částic z libovolného bodu –pravděpodobný směr pohybu kontaminantu

MODFLOW Řešení základní diferenciální rovnice (proudění podzemní vody) užita metoda konečných rozdílů s uzly umístěnými do středů bloků pravoúhlé sítě V každém uzlu sítě je možné zadat okrajovou podmínku 1.-3.typu. modeling/visual-modflow-pro

ArcHydro Groudwater Toolkid (pro ArcGIS)

Literatura KREŠL, J. Hydrologie. Brno: Mendelova zemědlská a lesnická univerzita v Brně, s. HUBČÍKOVÁ, V. Hydrologie. Brno: Mendelova zemědlská a lesnická univerzita v Brně, s. LANGHAMMER, J. a kol. Zpráva o průběžných výsledcích projektu ve třetí etapě řešení v roce Praha:UK, s., menty&cislo=47

Literatura Unucka a kol. Modelování kvartérních fluviálních procesů s využitím GIS http://rccv.vsb.cz/cd/GIS2010/Lists/Papers/CZ_4_5.pdf Sklenář, Marešová. Modelování proudění v otevřených korytech. ČVUT

Literatura VÚV. Vyhodnocení katastrofální povodně v srpnu 2002 a návrhu úpravy systému ochrany před povodněmi

Děkuji za pozornost Konec