CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
BU51 Systémy CAD RNDr. Helena Novotná.
Počítačová grafika - úvod
Grafika Rastrová X Vektorová.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
Modelování v prostoru.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Bitmapová a Vektorová grafika
Zdroje dat, měření, konverze
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
GRAFIKA.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Václav Sýkora Manažerská informatika Kurz: 
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
GIS GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Geografické informační systémy Cvičení 1
Kartografie v ArcGIS.
Počítačová podpora konstruování
CAD a parametrické modelování
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Software pro GIS.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Vektorová grafika. Vektorové entity Úsečka Kružnice, elipsa, kruhový oblouk,… Složitější křivky, splajny, Bézierovy křivky, … Plochy Tělesa Modely.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Počítačová podpora konstruování
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D. Ing. Veronika.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
GIS – základní pojmy. Geomatika aplikace metod pro řešení specifických problémů s důrazem na geografickou polohu objektů někdy je rozšířena na společný.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory Číslo DUM: III/2/VT/2/3/52 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Typické operace v GIS. Manipulace s daty Ztotožnění okrajů (angl. edge matching) ztotožnění okrajů (angl. edge matching) spojení oddělených mapových.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů.
Geografické informační systémy
Informační modelování budov (BIM)
GRAFIKA.
Geografické informační systémy
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Informační modelování budov (BIM)
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha

CAD a GIS  CAD, z angličtiny computer-aided design, česky počítačem podporované projektování,  CAD systém = computer-aided drafting - počítačem podporované kreslení. Jde o oblast IT, která zastřešuje širokou činnost navrhování. Jedná se o používání grafických programů pro projektování, místo fyzického kreslení.  CAD aplikace vždy obsahují grafické, geometrické, matematické a inženýrské nástroje pro kreslení plošných výkresů a modelování objektů a dějů reálného světa. Pokročilejší řeší výpočty, analýzy a řízení systémů (výroby – např. CAM, zařízení).

GIS  GIS - specializovaný CAD systém  Geografický informační systém (GIS) (Geographic information system) informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci dat, která mají prostorový vztah k povrchu Země. Geodata, se kterými GIS pracuje, jsou definována svou geometrií a atributy  GIS aplikace:  Katastr nemovitostí –  Územní plán (Výkresy územního plánu hl. m. Prahy ) –

GIS  Data, se kterými GIS pracuje, se nazývají geodata (geografická data). Geodata se skládají z jednotlivých geoobjektů. Geoobjekt je část modelované reality, kterou je možno na dané úrovni generalizace v GISu modelovat jako jeden objekt.  Geoobjekt obsahuje dva druhy informací:  prostorové informace (tvar, poloha, topologie)  neprostorové informace (atributy, specifické pro každý typ objektu)  Geoobjekt:  Bod  Křivka  Plocha

CAD a GIS CAD  Objekt má:  Tvar  Polohu GIS  Objekt má:  Tvar  Polohu  Atributy (možnosti výpočtů podle charakteristik) – speciální nástroje

GIS – Analýzy  Dostupnosti z místa?  Co se nachází na vybraném bodě/ploše?  Plochy splňující zadanou charakteristiku?  Jaký je počet charakteristik?  Jak se změní délka cesty, když zruším cestu?  Atp.

GIS - vrstvy  Geoobjekty popisující stejné téma se sdružují a ukládají do mapových vrstev (vodstvo, silnice, typy půd, nadmořská výška apod.)  Smyslem dělení geodat do mapových vrstev je usnadnit analýzu dat. (nejčastější důvode pro nasazení GISu).  Mohou být  Vektorové  Rastrové  Data se ukládájí do Geodatabáze

Vektor x Rastr  Porovnání bitmapy a vektorové grafiky u grafiky  Zdroj:  Zdroj: vektor-vs-bitmapa-1029  Porovnání bitmapy a vektorové grafiky u fotografií  Zdroj:

GIS Software  Komerční:  ArcGIS for Desktop (ESRI) – tu máme v plné verzi a budeme používat  Geomedia (Hexagon)  Mapinfo (Pitney Bowes)  Elyx GIS (1st Spatial)  AutoCAD Map 3D (Autodesk)  IDRISI GIS (Clark Labs)  OCAD (OCAD Inc.)  Nekomereční:  qGIS  GRASS GIS  gvSIG  uDIG

Práce v hodinách  Heslo: kurz_gis  Login: kurz_gis  P - public (GIS) NEPRACOVAT, JENOM STAHOVAT  Zdroj informací: 

Zakončení předmětu  Seminární práce  Samotné zpracování  Zpracování postupu  Zadání viz: ments_CZ.docx ments_CZ.docx  Vyčleněny cca 2 hodiny v semestru na konzultace

Příklad/Ukázka ……