Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Civilizační choroby a výživa
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitamíny rozpustné ve vodě
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
VLÁKNINA Kristýna Helešicová, Pavla Perglová. Definice Dle Americké asociace cereálních chemiků (AACC 2001) Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Mgr. Lenka Slobodníková
Transkript prezentace:

Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková

 Definice pojmu „VLÁKNINA“  Zdroje a význam vlákniny  Doporučený příjem vlákniny – děti, dospělí

 Souhrnný název pro jedlé části rostlin nebo analogické (obdobné) sacharidy, které lidský organismus neumí strávit, ani v tenkém střevě vstřebat.  Látky, které jsou částečně či úplně fermentovány v tlustém střevě.  Sacharidy (polysacharidy, oligosacharidy) a látky obdobné, lignin, přidružené rostlinné složky.  Vláknina není přímo využitelná jako zdroj energie.

 Neškrobové polysacharidy - celulóza, hemicelulóza, pektin, gumy, slizy, chitin, beta glukany  Nestravitelné oligosacharidy - inulin  Rezistentní škroby - RS1, RS2, RS3, RS4  Lignin  Další přidružené složky – vosky, taniny, saponiny, kutin

 1980 – rozdělení vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou  ROZPUSTNÁ  ROZPUSTNÁ – hemicelulóza A, pektiny, gumy, slizy ◦ bobtná, váže na sebe vodu, vytváří v tenkém střevě gelovité (rosolovité) prostředí  NEROZPUSTNÁ  NEROZPUSTNÁ – celulóza, lignin, hemicelulóza B ◦ zvětšuje objem střevního obsahu a podporuje peristaltiku střeva  1998 – WHO doporučila nečlenit vlákninu na rozpustnou a nerozpustnou, protože rozdělení platí jen pro některé ze složek obou skupin  V potravinách se vyskytuje vždy směs různých složek vlákniny. Nelze tedy říci, že některá potravina obsahuje pouze rozpustnou či pouze nerozpustnou vlákninu.

 Obiloviny a výrobky z nich  Zelenina  Ovoce  Luštěniny  Ořechy a semena  Houby

 Nízký ◦ potravina obsahuje méně než 3 g vlákniny na 100 g potraviny.  Střední ◦ obsah vlákniny 3- 6 g na 100 g potraviny.  Vysoký ◦ obsah vlákniny je vyšší jak 6 g vlákniny na 100 g potraviny.

Potravinová skupina Vysoký a střední obsah vlákniny Nízký obsah vlákniny Zelenina Zelí, kapusta, petržel nať, špenát, mangold, pór, zelený hrášek, fazolky, mrkev, brokolice, květák, kedlubna, rajčata, papriky, lilek Hlávkový salát, ledový salát, meloun, cuketa, okurka salátová, česnek, ředkvička Ovoce Rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky, aronie, jeřabiny, mišpule, švestky, jablka, hrušky, datle, fíky, pomeranče, mandarinky Třešně, višně, meruňky, mirabelky

Potravinová skupina Vysoký a střední obsah vlákniny Nízký obsah vlákniny Obiloviny, pseudoobiloviny a výrobky z nich Celozrnný chléb, celozrnné pečivo, otruby, ovesné vločky, celozrnné těstoviny, rýže natural, kroupy, jáhly, výrobky z pohanky, amarantu Bílé pečivo, bílá veka, toustový chléb, rýže loupaná, ostatní těstoviny, tortilly, pita chléb Luštěniny Fazole, cizrna, hrách, sójové boby, čočka Skořápkové plody Mandle, pistácie, ořechy para, vlašské, lískové, makadamia, pekan, kokosové, arašídy, kešu, jedlé kaštany

Dutina ústní  Potraviny s vyšším obsahem vlákniny je třeba důkladněji a déle žvýkat ◦ Masáž dásní, zvýšení pevnosti zubu v čelisti ◦ Částečné odstraňování zubního plaku při žvýkání ◦ Zvýšená tvorba slin pomáhá neutralizovat vznikající kyseliny ◦ Prodloužení doby jídla, dřívější pocit sytosti, menší množství zkonzumovaného pokrmu

Žaludek  Potraviny s vyšším obsahem vlákniny ◦ Zpomalují vyprazdňování žaludku ◦ Mírně snižují kyselost žaludk u  Část vlákniny v žaludku absorbuje vodu, bobtná, zvětšuje svůj objem ◦ Navozuje pocit plnosti žaludku a dřívější pocit sytosti

Tenké střevo  Díky zvýšení viskozity střevního obsahu dochází k pomalejšímu trávení sacharidů a k pomalejšímu vstřebávání glukózy  Vliv na střevní pasáž, peristaltiku  Inhibice vstřebávání tuků, cholesterolu a žlučových kyselin  Vazba těžkých kovů, toxinů, karcinogenů, některých minerálních látek

Tlusté střevo  Zvětšení objemu a změkčení střevního obsahu podporuje peristaltiku střeva a usnadňuje vyprazdňování  Prebiotický účinek  Některé složky vlákniny jsou fermentovány střevními bakteriemi na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (octová, propionová, máselná), kyselinu mléčnou a střevní plyny ◦ Okyselení prostředí tlustého střeva znevýhodňuje nežádoucí hnilobné bakterie ◦ Zdroj energie pro růst a obnovu buněk tlustého střeva ◦ Zdroj malého množství energie - rozštěpení 1 g vlákniny střevními bakteriemi poskytne přibližně 8,4 kJ energie.  Vliv na imunitní funkce

 Srdečně-cévní onemocnění, hypercholesterolemie  Diabetes mellitus  Nadváha, obezita  Zubní kaz, paradontóza  Karcinom tlustého střeva  Zácpa  Divertikulóza  Hemeroidy  Tvorba žlučových kamenů

 Děti ◦ Kojenci, batolata do 2 let věku  5 g ◦ Starší děti  věk dítěte + 5 g  Dospělí ◦ 30 g (SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU: Konečné znění Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR)

30 g vlákniny obsahuje přibližně  1,7 kg jablek  3,4 kg hlávkového salátu  1,3 kg hrušek  1,9 kg pozdních brambor  1,0 kg banánů  1,1 kg bílého zelí  0,5 kg černého rybízu  0,6 kg zeleného hrášku  1,1 kg vlašských ořechů  4,3 kg vařených špaget  0,5 kg mandlí  1,2 kg veky  0,7 kg vařeného hrachu  10 ks grahamových rohlíků  0,8 kg vařené čočky  0,4 kg celozrnného chleba

 Zvýšení spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů ◦ denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat až 600 g, včetně zeleniny tepelně upravené ◦ poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 ◦ vláknina ve slupce  Zvýšení spotřeby luštěnin  Zvýšení spotřeby výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna  Dostatečný pitný režim!!!

 Příjem vlákniny vyšší jak 60 g/den Možné nepříznivé účinky  Nadýmání, bolesti břicha, průjem  Snížené vstřebávání některých minerálních látek v tenkém střevě ◦ železo, zinek, vápník, hořčík