T. Mintělová, K. Nguyenová, J. Škvára Jedy v historii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Advertisements

Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
KOSMETIČKA L /004.
Petržel Petroselinum crispum.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Rtuť Hg (Hydrargium).
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Portál eVIM.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
..a co jste o nich nevěděli
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Onemocnění a úrazy svalů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Glukosa a její vznik.
Nikl.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Akupunktura a akupresura
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Blaise Pascal Žil v: stol..
Významné areny 1.
Starověké lékařství.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.CH17 Vytvořeno:17. 3.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
, Mnichov – , Lüneburg 1919 členem Bavorské lidové strany > vystoupil > členem NSDAP 1928 svatba s němkou Margaretou Boden, dcera.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 TEMA: Chemie 8-Jak zkoumáme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
OXID ARZENITÝ, ARZENIK, UTREJCH As 2 O 3 UTREJCH – pochází z německého Hϋttenrauch.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_15A_Vyšší houby - jedovaté Téma: Přírodopis.
Areny.
rozbor vod kovy ve vodách
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Areny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

T. Mintělová, K. Nguyenová, J. Škvára Jedy v historii

filozof, matematik a vědec René Descartes

pocházel ze šlechtické rodiny otec byl právník a soudce v Rennes matka mu brzy zemřela, vychovávala ho babička studoval v jezuitské škole zaměřoval se na filosofii, matematiku, vědu a astronomii Život

1616: dosáhl licence v právu na univerzitě v Poitiers cestoval po celé Evropě stal se účastníkem bitvy na Bílé hoře a bojoval za katolíky většinu svého života strávil v Nizozemí

matematika: poznatky v analytické geometrii, soustava pravoúhlých souřadnic biologie: zkoumal živé organismy, asistoval u řady pitev fyzika: pokusy s atmosférickým tlakem filozofie: dílo,,Rozprava o metodě“ z roku 1637

spory s katolickou a protestantskou církví teorie neodpovídaly citacím z bible jeho díla se objevila na seznamu zakázaných knih musel odejít do exilu Konflikty

1649: vyučoval švédskou královnu Kristinu filozofii 11. února 1650: zemřel původní předpoklady úmrtí: zápal plic ve skutečnosti byl otráven arzenikem

nebo-li arsenik, otrušík, utrejch i utrých Oxid arsenitý

bílá anorganická látka bez chuti a zápachu velmi toxický sublimuje při teplotě 310 °C (za normálního tlaku) teplota varu je 460 °C karcinogenní účinky je slabě rozpustný ve vodě (20g/l) dobře rozpustný v kyselinách i silných zásadách Fyzikální vlastnosti

oxid arsenitý se vyskytuje ve třech modifikacích -> krystalizuje v krychlové soustavě, v jednoklonné soustavě, nebo jako amorfní forma molární hmotnost: 197,841 5 g/mol hustota : 3,865 g/cm³ R-věty : R45, R28, R34, R50/53 S-věty : S53, S45, S60, S61

Nebezpečný pro životní prostředí Vysoce toxický

součást jedu na hlodavce výroba skla (čeření skla) výroba barev (tzv. arseniková zeleň) konzervace kůže a dřeva součást prostředků pro hubení roztočů (arkaricidy) Použití

nejdříve používán jako jed na hlodavce na přelomu 19. a 20. století byl v medicíně užíván jako Fowlerův roztok na léčbu kožních onemocnění při předávkování způsoboval chronickou otravu smrt nastává po požití 0,3 g arseniku Otrava arsenikem

bolest břicha, nucení ke zvracení a třes při požití menší dávky nastupují příznaky apatie, zvracení, průjem, později dehydratace a selhání ledvin další příznaky: kožní změny, zánět středního ucha, poruchy cirkulace krve, padání vlasů Příznaky otravy

vypumpování žaludku s dodatkem magnesia podání protijedu (Antidotum arsenici, hydroxid železitý, oxid hořečnatý, aktivní uhlí) léčení následného porušení elektrolytické rovnováhy těla (nízký krevní tlak) Léčení

Kol. Velké záhady minulosti. Reader’s Digest Výběr ISBN: , s humanitne/filozofia/16176/rene-descartes-a-pierre- gassendi &title=oxid%20arsenit%FD&s_lang=2 Zdroje

Děkujeme za pozornost