„Jak ovlivňuje chemie náš život?“ „Chemie ano, či ne?“ „Život chemiků na VŠB-TUO.“ Ing. Jiří Pavlovský, Ph.D. Ing. Jiřina Vontorová, Ph.D. Ambasadoři přírodovědných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Advertisements

Christina Bočáková 3. ročník
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
PORCELÁN A KERAMIKA.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Wilhelm Conrad Röntgen
Předmět studia chemie, historie
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Chemie a její obory.
Slavní chemici a jejich objevy
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
ZÁKULISÍ OBJEVU DNA Andrea Kovácsová.
Atomy, molekuly LC.
Mezimolekulové síly.
Od Demokrita ke kvarkům
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
TĚLESO A LÁTKA.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Nanotechnologie v praxi
Základní pojmy organické chemie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Základní chemické pojmy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
Věda a technika VY_32_Inovace_01SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ a MŠ Nedašov Listopad 2011.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Částicový charakter světla
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Michail Vasiljevič lomonosov
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Autor: Mgr. M. Vejražková
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Přírodovědecká fakulta UJEP
Wilhelm Conrad Röntgen
Úvod do psychologie II. přednáška
Mezimolekulové síly.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vývoj a historie chemie
Polarografie.
Transkript prezentace:

„Jak ovlivňuje chemie náš život?“ „Chemie ano, či ne?“ „Život chemiků na VŠB-TUO.“ Ing. Jiří Pavlovský, Ph.D. Ing. Jiřina Vontorová, Ph.D. Ambasadoři přírodovědných a technických oborů Odborný asistent na VŠB-TU Ostrava, odborník z praxe – RMTVC Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Katedra analytické chemie a zkoušení materiálu Adresa pracoviště: 17. listopadu 15, Ostrava-Poruba, y:

Historie chemie - první ověřený důkaz, že lidé disponovali ohněm, je datován tisíc let př. n. l. (od pravěku), prvně Afrika, posléze celý svět foto: Profimedia.cz - nejdůležitější z egyptských dokumentů je tzv. papyrus Edewina Smithe, papyrus Ebersův (1600 př. n. l.) a gynekologický papyrus z Káhunu. (poznatky z chirurgie, gynekologie, očního lékařství, toxikologie léčiv) - názory na světlo se vytvářejí již v dávných dobách, kdy se používají zrcadla z vyleštěné mědi či bronzu. Pythagoras, Demokritos, Platón a Aristoteles již vyvíjí několik teorií o původu světla. arstvi/img/egyptske-lekarstvi-01.php Ebersův papyrus

Chlorofyl, fotosyntéza, rozvoj chromatografie Chlorofyl a - 3D model Stephen Hales, (1677 – 1761)

Chemické oscilátory Bělousovova-Žabotinského reakce - aplikace v chemii, - v hydrodynamice (Bénardovy buňky, Taylorovy víry), - v nerovnovážné termody- namice, - v biologii - využívají okolní energii na udržení a popřípadě zvýšení své vlastní uspořádanosti – biologické rytmy hlenek, vznik barevných vzorů) o&feature=related

Fyzika X Elektrochemie X Sklářství Galvanické poniklování, 1911) - výroba benátských zrcadel, ostrov Murano u Benátek, Itálie, od pol. 13. st. - Francie, zámek Versailles, zrcadlový sál

Porcelán a keramika Míšeňská porcelánka - objev Čína, dováží se do Evropy až do 18. st., poté objevena výroba v Míšni na dvoře saského kurfiřta a polského krále August I. Silný, lékárníkem Johannem Friedrichem Böttgerem - používá se tzv. delftská keramika z města Delfty v Nizozemí založena porcelánka ve Vídni, 1792 ve Slavkově, Francie Sevrés - tvrdý porcelán směs 50 % kaolinu, 25 % křemene (ostřivo) a 25 % živce (tavivo). Někdy se přidává také křída nebo mramor. Měkký porcelán má menší podíl kaolinu. Porcelán se vyrábí z kaolínu, mající maximální pevnost, transparentnost a bělost a pálí se při teplotách nad 1300 °C. Redukční prostředí, to znamená s omezeným přístupem vzduchu, zajistí jeho bělost, a zabrání nežádoucímu zabarvení způsobeného železitými nečistotami.

Mendělejev, Röntgen D.I. Mendělejev D.I. Mendělejev, ruský chemik, tvůrce periodické soustavy prvků - objevitel periodického zákona, rok předpovězeny jím prvky: eka-aluminia (Ga), eka- boru (Sc) a zejména eka-silicia (Ge), jehož vlastnostem věnoval nejvíce pozornosti - geniálnost jím objeveného uspořádání chemických prvků, jež je projevem pochopení přirozeného vztahu mezi prvky, potvrdilo studium rentgenových spekter a kvantová mechanika. Jen v původní formulaci periodického zákona došlo ke změně: výraz „atomová váha“ byl nahrazen výrazem atomové (nyní protonové) číslo. W.C. Röntgen W.C. Röntgen, objevitel tzv. paprsků X udělení 1. Nobelovy ceny za fyziku - uplatnění především v lékařství, snímek ruky jeho manželky

Wöhler, Kekulé, Einstein – průkopníci v chemii Fridrich Wöhler Fridrich Wöhler, známý hlavně svou syntézou močoviny, oddělení anorganické a organické chemie - kyanatan amonný se ohřevem mění na močovinu vnitřní změnou struktury atomů bez změny hmotnosti, první příklad izomerie, rok Friedrich August Kekulé – objevitel molekuly benzenu, čtyřmocný uhlík a jeho řetězení, autor knihy Chemie derivátů benzenu. Friedrich August Kekulé Albert Einstein Albert Einstein, teorie relativity 1905 a 1915, vysvětlení fotoefektu 1905, diskuze ke kvantové mechanice spolu s N. Bohrem

Akademik Jaroslav Heyrovský – průkopník v oblasti fyzikální chemie, ČR Jaroslav Heyrovský nositel Nobelovy ceny za chemii roku 1959, objevitel tzv. polarografie spolu s japonským vědcem Šikatou (jeho žák), rok metoda měření elektrického proudu, který prochází rtuťovou kapkou a roztokem, do něhož rtuť odkapává Jaroslav Heyrovský v laboratoři (z archivu ÚFCH AV ČR)ÚFCH AV ČR „Polarografie je okénko do fyzikální chemie“, citát J. Heyrovského

Turínské plátno: „Anžto, ani církev není ušetřena vědě a to konkrétně chemii“ Secondo Pia (italský právník a amatérský fotograf): negativ fotografie Turínského plátna, 28. května 1898 Turínské plátno je relikvie, o níž se zejména u katolické církve tvrdí, že je plátnem, do nějž krátce po ukřižování bylo zahaleno tělo Ježíše Nazaretského, následně co jej z kříže sňali sv. Josef a sv. Nikodém. Název plátna je odvozen od italského Turína, kde je tato relikvie od roku 1578 uchovávána. Nesrovnalosti ohledně hodnocení vzorku (rozdělení) Turínského plátna označeného jako „Curych C-14“, na které poukázali Benfordová s Marinem, podle kterých byla provedena špatně analýza stáří plátna radiokarbonovou metodou (C14). Lze vidět jiný typ švu, viz šipky a čáry. Tím bylo poukázáno, že se nejedná o reprezentativní odběr vzorku. Jedná se o dva materiály různého stáří (cca 1 st. n.l. a 16. st. n.l.). J.G. Marino, M.S. Benford, pdf pdf

Viditelný vertikální šev na lněném plátně, který se prováděl v 16. st. n.l. při opravách pláten způsobených požárem či jiným poškozením. J.G. Marino, M.S. Benford, Intenzita linie C - zlom na švu v blízkosti oblasti, která byla zničena při požáru plátna roku 1532, tedy kde začíná oprava plátna po požáru z roku 1532, který provedly jeptišky ve Francii v průběhu 16. století n.l. J.G. Marino, M.S. Benford, ben.pdf ben.pdf Vanilinový test - MS spektroskopie vzorec: C 8 H 8 O 3 Mr: 152,1 g/mol TRANS-4-HYDROXY-L- PROLINE (HYDROXYPROLIN), 5- (HYDROXYMETHYL)FU RFURAL Thermochimica Acta R.N. Rogers v roce 2005

A co na to Jack Rozparovač? Foto: en.wikipedia.org -optické metody, GD-OES analýza kovů

DNA Deoxyribonukleová kyselina, běžně označovaná DNA je nukleová kyselina, nositelka genetické informace všech organismů s výjimkou některých nebuněčných, u nichž hraje tuto úlohu RNA (např. RNA viry). - slavná přednáška: „Tam dole je spousta místa“ (There's Plenty of Room at the Bottom), rok 1959 přednáší na výroční schůzi Americké společnosti fyziků pořádané na Caltec Richard FeynmanRichard Feynman Nanotechnologie - věda o částicích či materiálech rozměrů nm - nanotrubice, textilní průmysl, zdravotnictví, fulereny …

Studentský život na vysoké škole … - společenský život na kolejích v areálu vysoké školy - pohodlné stravování v menze - veškeré info na internetu - bohaté sportovní vyžití - blízkost přírody („Šervůdský les“) … - Majáles, koncerty, plesy, diskotéky, … - možnost studia v zahraničí (Erasmus …), studium cizích jazyků - perspektivní spolupráce s průmyslovými podniky – bakalářské a diplomové práce - možnost uplatnění po získání Bc. či Ing. titulu v praxi - …

„Tak co, dáte se na chemii?“ Chemie je všude kolem nás, neobejdeme se bez ní, doprovázela, doprovází a bude nás stále doprovázet.

Děkujeme vám za vaši pozornost. Zeptejte se nás na cokoliv!