Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Arménie Prezentace zahraniční obchod a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Světové hospodářství.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Podpora exportu - role komerčních bank
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Arménie znak vlajka.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČR – Vietnam Konference o investicích 5. listopad 2009 Dr. Miroslav Okrouhlý VO Asie a Tichomoří Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) BRAZÍLIE – Česká republika Perspektivy.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
ÍRÁN Příležitosti a úskalí pro český export Ing. Jan Špiler Obchodní a ekonomický úsek ZÚ Teherán.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.
Arménie Petr Mikyska Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Arménské republice.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
P OJIŠTĚNÍ VÝVOZU SE STÁTNÍ PODPOROU I NDIE JUDr. Marek Dlouhý |
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
RNDr. Bohumil Hamršmíd ZÚ Harare Praha, 14 prosince 2015 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE ČR SE ZEMĚMI SUBSAHARSKÉ AFRIKY ROSTE, MŮŽEME BÝT SPOKOJENI?
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
EGAP a podpora exportu do Ruska Jan Procházka 4. října 2016.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
ČESKÁ REPUBLIKA A ETIOPIE:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EGAP a Arménie Michal Janků
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Kuba – Česká republika perspektivy obchodních vztahů
S čím a jak obchodovat v Srbsku
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Arménie Prezentace zahraniční obchod a možnosti

Obsah prezentace Smluvní základna v hospodářské oblasti Zahraniční obchod CZ-AM Trend ve vývoji zahraničního obchodu Největší dovozní položky Největší vývozní položky Investice a projekty českých firem Obchodní případy Aktuální ekonomická situace země

Smluvní základna v hospodářské oblasti Dokumenty mezi EU a Arménií v rámci programu VP Partnership and Cooperation Agreement (1999) 2013 – dokončena jednání o AA (DCFTA), nepodepsáno z důvodu připojení se k Eurasijské ekonomické unii (EEU) v lednu 2015 od roku 2015 jednání o nové Rámcové dohodě Bilaterální Zamezení dvojího zdanění (2008) Memorandum o spolupráci v celních záležitostech (2014) Dohoda o hospodářské a průmyslové spolupráci (2014) Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci Dohoda o spolupráci mezi Českou exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) a Exportní pojišťovací společností AM (2014)

Zahraniční obchod – trend

Zahraniční obchod – položky dovozu (2015) Kód zbožíZbožová skupinaCZK (tis.)Podíl v % 112Nápoje alkoholické ,03 671Železo surové, houbovité, zrcadlovina, feroslitiny ap ,77 874Přístroje měřící, kontrolní, analyzační, řídící1 8893,51 665Zboží skleněné1 5622,90 684Hliník1 3322,47 248Dřevo jednoduše opracované, pražce železniční1 0922,03 692Konstrukce kovové ke skladování a přepravě1 0061,87 278Minerály surové ostatní (jíl, grafit, kaolin, křemen ap.) 9951,85 058Ovoce konzervované a výrobky ovocné (ne šťávy)6771,26

Zahraniční obchod – položky vývozu (2015) Kód zbožíZbožová skupinaCZK (tis.)Podíl v % 752Zařízení k automatickému zpracování dat, jednotky periferní ,88 553Voňavky, přípravky kosmetické a toaletní (bez mýdel) ,71 716Stroje točivé elektrické a jejich díly ,30 764Zařízení telekomunikační, příslušenství přístrojů pro záznam, reprodukci zvuku, obrazu ,33 642Papír, lepenka řezané na určitý rozměr, tvar, výrobky ,34 741Zařízení k ohřevu a chlazení a jejich díly jn ,19 778Přístroje elektrické (baterie, žárovky ap.) ,56 726Stroje tiskařské a knihařské a jejich díly ,21 554Mýdla, přípravky čistící a leštící ,78 665Zboží skleněné ,54

Příklady realizovaných a zamýšlených projektů Hodnota českých investic v AM ke konci roku 2015 dosáhla více než 94 tis. USD. Škoda JS – realizován kontrakt na provozní prohlídky tlakové nádoby reaktoru na Jaderné elektrárně Metsamor CINK Hydro-Energy k.s. – připravovaný projekt na dodávku 4 ks turbín pro větší investiční celek - kaskádu elektráren MVE Amberd Zetor – jednání o dodávkách traktorů (cca 120 ks pro kraj Armavir) Tatra – jednání o dodávkách 200 ks nákladních automobilů pro nový projekt těžby molybdenu Škoda Vagónka – jednání o dodávkách elektrických železničních souprav pro Jihokavkazskou železnici Škoda Auto – úspěšně působí na arménském trhu, zásobuje především taxislužby a podnikové flotily, má zájem i o dodávky pro státní sektor

Obchod – příklady a příležitosti Na konci roku 2015 překročil objem obchodní výměny s Arménií částku 623 mil. Kč (poměr vývozu k dovozu 91% - 9%) V prvních třech měsících roku 2015 nárůst obratu vzájemného obchodu způsoben dodávkou 3ks českých turbogenerátorů Příležitosti dle mapy oborových příležitostí uvádí např. Automobilová doprava Stavebnictví a chemický průmysl Energetika Další příležitosti informačních technologie strojírenství zemědělství ekologie

Aktuální ekonomický vývoj v Arménii Spory se sousedními zeměmi (AZ, TUR) - nepříznivé faktory pro současný hospodářský rozvoj AM Žádné vlastní zásoby plynu ani ropy a dodávky obou komodit jsou závislé na RUS Připojení k Eurasijské ekonomické unii (2015) Růst hospodářství tempem 3,2% v roce 2015 Nezaměstnanost dosahuje 16,4% a inflace -3,7% Zadluženost AM 48,7% HDP a očekává se jeho nárůst Hledá se nový rámec spolupráce s EU Nedostatky v podnikatelském prostředí (netransparentnost, korupce)

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Děkuji za pozornost Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha