Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektormagnetické vlnění
Advertisements

Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetická pole
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
VY_52_INOVACE_04_02_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK02 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
Mechanická energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Elektromagnetické spektrum
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Transformátory.
PaedDr. Jozef Beňuška
Nerozvětvený a rozvětvený elektrický obvod
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Střídavý proud.
VESMÍR.
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
UMĚLÉ OSVĚTLENÍ V INTERIÉRU.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Světlo a světelné zdroje
Atmosféra Země.
Země ve vesmíru.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Způsoby uložení grafické informace
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Třída 3.A 14. hodina.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
POČASÍ A PODNEBÍ.
KVANTOVÁ HYPOTÉZA.
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Využití slunečního záření TÉMATICKÝ CELEK:
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelné záření TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Zvukové jevy.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Elektromagnetické záření

Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Jakým způsobem přijímá rozhlasový přijímač? 2.Jak jsou orientovány v našem okolí parabolické antény satelitních televizí a proč? 3.Jak se ohřívá jídlo v mikrovlnných troubách? 4.Jak mění svoji barvu těleso, které je zahříváno na vysokou teplotu?

Elektromagnetické vlny šíří se v prostoru základní charakteristiky vlny: – vlnová délka λ – kmitočet (počet period za 1 sekundu) jednotka: hertz - Hz náčrt, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – elektřina 2: kapitola Kmity a vlny

Přehled elektromagnetických vln VlnyPoužití, výskyt záření gama ozařování nádorů rentgenové záření lékařská a průmyslová diagnostika ultrafialové záření opalování, solária, sterilizace světlo vidění infračervené záření tepelné záření, dálkové ovladače, noční vidění mikrovlny mobilní telefony, GPS, mikrovlnné trouby rádiové vlny rozhlas, televize

Výukový program Fyzika zajímavě další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – atomistika a astronomie – kapitoly Rentgen a laser

Zdroje elektromagnetického záření - Slunce Slunce - nejznámější zdroj elmag. záření obrovské těleso s teplotou cca °C vyzařuje celé spektrum elektromag. záření  přináší na Zem obrovskou energii  zahřívá povrch Země a postupně se mění na jiné formy energie nejjasněji se projevuje ve žlutém viditelném světle, cítíme i účinky jeho infračerveného záření, před jeho UV a RTG zářením nás chrání ozonová vrstva a atmosféra

Zdroje elektromagnetického záření každé zahřáté těleso vyzařuje celé spektrum elektromagnetického záření při teplotách nad 525 °C se stává těleso viditelným ve tmě, jeho barva závisí na teplotě luminiscence – těleso vydává nahromaděnou energii ve formě energie studeného světla (televizní obrazovka, zářivka) – laser – luminiscenční energie je vyzářena naráz v podobě úzkého světelného paprsku rentgenka urychlovač částic

Výukový program Fyzika zajímavě další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – elektřina 2: kapitoly Elektromagnetické vlnění a moderní telekomunikace

Otázky k zopakování 1.Proč je Slunce žluté a proč hřeje? 2.Jaké druhy záření vyzařuje Slunce? 3.Kdy začne zahřáté těleso svítit? 4.Kde se využívá laser? 5.Proč je nadměrné opalování škodlivé? 6.Jak vzniká rentgenový snímek?

Shrnutí Elektromagnetické vlny šíří se v prostoru základní charakteristiky vlny: vlnová délka, kmitočet Druhy elektromagnetických vln záření gama rentgenové záření ultrafialové záření světlo infračervené záření mikrovlny rádiové vlny