SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Advertisements

Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Habsburská monarchie po Vídeňském kongresu
České národní obrození I.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
PowerPoint 2007: Výchozí šablony a úprava formátování Lekce 17.
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
České národní obrození
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Národní obrození.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
České země v první polovině 19. století
PowerPoint 2007: Přiřazení akce objektu
Habsburská monarchie za Metternicha
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Národní obrození 8. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Etapy českého národního obrození
PowerPoint 2007: Předloha snímku
Počátky Národního obrození
Národní obrození František Palacký.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Habsburská monarchie 1790 – 1848.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Národní obrození.
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
konec 18. století konec 18. století: české země – hospodářsky nejrozvinutější část HBM nejrozšířenější – textilnictví nejrozšířenější – textilnictví:
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České země ve 2. polovině 18. století
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
19. století opakování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
České národní obrození = ČNO
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
HABSBURSKÁ MONARCHIE DO ROKU 1848
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
České národní obrození
Transkript prezentace:

SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A

 kníže Metternich vládl téměř 50 let – vynikající diplomat = jako rakouský kancléř do revoluce 1848= metternichovský absolutismus Klement Metternich: rakouský šlechtic, politik, diplomat; velký milovník žen – řada milostných skandálů  od konce 18.stol. v habsburské monarchii i u nás vládne FRANTIŠEK II. ( 1804 vyhlásil Rakousko císařstvím)  jako první rakouský císař tohoto jména vládne František I. od r po zániku Svaté říše římské  konzervativní, vládne absolutisticky, monarchie nemá dosud ústavu…  Až 1812: zaveden občanský zákoník, rovnost všech stavů před zákonem

 za metternichovského absolutismu relativní klid  Obavy z venku: tajná policie, cenzura  studenti nesměli studovat v zahraničí, svobodomyslnější profesoři propuštění z univerzit  1835 : úmrtí Františka I. = nastupuje syn Ferdinand I.- jenže pro nemoc vládne kancléř Metternich  nic neměnit, nic nového, vše při starém!!!! = žádná revoluce!!!

 národní obrození (18./19.století): snaha o emancipaci národa  počátky NO= období učeneckého zájmu: - studium starých literárních památek - zájem o vývoj a mluvnici českého jazyka - sestavování česko-německých slovníků - byli vedeni láskou k vlasti - zajímali se o minulost, kulturu, tradice, lidové umění národa - svá dílka psali NĚMECKY  důvody: neuměli dobře česky, čeština neměla dostatek odborných výrazů, jejich díla se měla dostat do celé monarchie(tam nikdo česky neuměl)  Významní obrozenští učenci:

 JOSEF DOBROVSKÝ: nebál se i ve veřejných projevech promlouvat v češtině, což bylo na tu dobu neobvyklé !!!  VÁCLAV MATĚJ KRAMERIUS: vydával české noviny, vydával české knihy nebo knihy do češtiny přeložené  Význam novin: přínos informací články v češtině!  VÁCLAV THÁM: NEJVÝZNAMNĚJŠÍ AUTOR ČESKÝCH DIVADELNÍCH HER, HEREC TÉ DOBY  Velký význam českého divadla: kočovné společnosti hrály české hry nebo do češtiny přeložené, šířilo národní hrdost i český jazyk, podporovalo národní sebevědomí

 po roce 1815 národní hnutí zesílilo  Vznikají vlastenecké spolky: prudký rozvoj češtiny  česky řádně zpočátku neuměl ani jeden z nejvýznamnější obrozenců JOSEF JUNGMANN  TUTO“VADU“ NAPRAVIL PROSAZOVÁNÍM ČEŠTINY JAKO ROVNOCENNÉHO LITERÁRNÍHO JAZYKA, PŘEKLÁDAL DO ČEŠTINY, ZASLOUŽIL SE O OBOHACENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY SOUDOBÉ ČEŠTINY- ZAVÁDĚL NOVÁ SLOVA A OŽIVOVAL SLOVA ZAPOMENUTÁ!!!!  JUNGMANN STOJÍ U ZRODU MODERNÍHO ČESKÉHO JAZYKA!  MÁ ZÁSLUHU NA ZALOŽENÍ MATICE ČESKÉ= SDRUŽENÍ PRO VYDÁVÁNÍ A ŠÍŘENÍ ČESKÝCH KNIH  SPOLU S NÍM SE NA VYDÁVÁNÍ PODÍLEL DALŠÍ VLASTENEC FRANTIŠEK PALACKÝ:DĚJINY NÁRODU ČESKÉHO V ČECHÁCH I V MORAVĚ

 1818: VLASTENCI ZAKLÁDAJÍ NÁRODNÍ MUZEUM V PRAZE (OBRÁZKY SOUČASNÉ, DOLNÍ ŘADA HISTORIE)  CELOU DRUHOU POLOVINU 19.STOLETÍ SNAHY ZROVNOPRÁVNIT ČEŠTINU S NĚMČINOU, ABY SE JÍ VYUČOVALO VE ŠKOLÁCH, MLUVILO NA ÚŘADECH…..