Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Advertisements

ZLÍNSKÝ KRAJ.
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Zlínský kraj Baťův kraj → Baťa svojí výrobou
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Olomoucký kraj M.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Zlínský kraj.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_17.
Zlínský kraj krajské město Zlín.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zlínský kraj.
Zlínský kraj Z.
49.1 Zlínský kraj – poznáš jeho dominanty?
Zlínský kraj - procvičování
Moravské kraje Zopakování názvů krajů a krajských měst
Zlínský kraj Přírodní poměry
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_80_ČR – Zlínský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
území s nejvyšším moravským pohořím
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Zlínský kraj.
Olomoucký kraj – procvičování
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Olomoucký kraj.
Zlínský kraj.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Zlínský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS14 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Zlínský kraj Pracovní list Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce VY_32_INOVACE_12_38.
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_18_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: STŘEDNÍ MORAVA Základní škola Libina, příspěvková.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Zlínský kraj Jméno autora: Mgr. Dana.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Moravskoslezský kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Č e s k á r e p u b l i k a Jak se jmenuje žlutě označená oblast České republiky?
Hospodářská soudržnost ORP v regionu soudržnosti Střední Morava
Anotace Prezentace obsahuje přehled míst regionu Zlínska. Je určena žákům 4. a 5. tříd, lze ji využít i v jiných předmětech, kde se probírá téma Můj region,
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
VY_52_INOVACE_29_02_Zlínský kraj
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Předmět: Vlastivěda Ročník: V. Tematický celek: Česká republika
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_19_Zlínský_kraj
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zlínský kraj Baťův kraj → Baťa svojí výrobou
Olomoucký kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího soudu ČR a uskutečňují se zde květinové výstavy. Sever kraje je hornatý a jih nížinatý. Kraj tvoří 5 okresů- Olomouc,Prostějov,Přerov,Šumperk,Jeseník. Krajem vede nejvytíženější naše železniční trať- Praha- Olomouc- Ostrava. Průmysl je zde zastoupen především strojírenský, dřevozpracující, textilní a potravinářský. Haná a okolí poskytuje výborné podmínky pro zemědělskou výrobu- obilnářství.

Doplň do mapy chybějící údaje Doplň názvy jeskyň ležících v Olomouckém kraji

Doplň do mapy chybějící údaje - řešení 1 Olomouc 2 Prostějov 3 Přerov 4 Hranice 5 Litovel 6 Šumperk 7 Jeseník 8 Hrubý Jeseník 9 Nízký Jeseník 10 Oderské vrchy 11 Praděd 12 Velké Losiny Haná Morava Bečva Odra Morava Mor. Sázava Mladečské j. Javořické j. Zbrašovské argonitové j.

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně Svatý Kopeček Hranická propast Praděd Sloup Nejsvětější Trojice Otto Wichterle Olomoucké tvarůžky Vincenz Priessnitz

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně - Přečerpávací vodní elektrárna budována od roku 1978, do provozu uvedena až v roce Mnohé její objekty jsou ukryty pod zemí, samotná zatopená plocha je pak ohleduplně začleněna do okolní přírody. Svatý Kopeček – Svatý Kopeček u Olomouce, poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie. Hranická propast - nejhlubší propast ve střední Evropě v nevelkém krasovém území Hranický kras. Na dně je "bezedné" jezírko, dosud změřená hloubka dosahuje 329,5 m, sestoupit až na dno se dosud nikomu nepodařilo. Praděd - nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a pátá nejvyšší hora České republiky. Na vrcholu stojí 162 m vysoký televizní vysílač. Sloup Nejsvětější Trojice - v Olomouci, velkolepý monument z let Tzv. morový sloup. Zařazen na seznamu UNESCO. Otto Wichterle - rodák z Prostějova, významný vědec, vynálezce kontaktních čoček. Olomoucké tvarůžky - sýr, vyrábí se jen v ČR a pro svou jedinečnou chuť jsou vyhledávanou pochoutkou i mezi turisty. Vincenz Priessnitz - položil tak základy hydroterapie, je zakladatelem světoznámých lázní Jeseník.

Závěrečné shrnutí Ze sníženin na jihu (Hornomoravský úval, Moravská brána) se terén zvyšuje do hornatin (Jeseník, Oderské vrchy, Rychlebské hory). Centrum osídlení leží v hustě zalidněné Hané (Olomouc, Prostějov, Přerov atd.), která má vynikající podmínky pro zemědělství. Z průmyslu je nejdůležitější: textilní, strojírenský a potravinářsky.

Zlínský kraj Jedná se o nejvýchodněji položený okres v ČR v oblasti Karpat. Jsou zde dvě etnická centra- Valašsko a Slovácko. Hlavním centrem je město Zlín /Gottwaldov/, které je baštou obuvnického průmyslu ve spojení se jménem Tomáše Bati. Kraj je třetí nejmenší v ČR a je tvořen 4 okresy- Kroměříž,Uherské Hradiště,Vsetín,Zlín. Průmysl je zde především strojírenský, dřevozpracující, chemický a potravinářský. Ze zemědělství je důležité pěstování obilnin, ovoce/ Vizovice/ a vinné révy. Je zde řada historických památek /Velehrad,Valašský skanzen,Pustevny, Kroměříž/

Doplňte do mapy chybějící informace 1-Otrokovice, 2-Kroměříž, 3-Uh.Hradiště, 4-Uh. Brod, 5-Napajedla, 6- Luhačovice, 7-Holešov, 8-Bystřice p. Hostýnem, 9-Vsetín, 11-Valašské Meziříčí, 12-Rožnov pod Radhoštěm, 13-Brumov-Bylnice, 14-Vizovice 970-Velká Javořina, 911-Velký Lopeník, 1019-Malý Javorník, 918-Radhošť, 735-Hostýn, 587-Brdo A-Chřiby, B-Bílé Karpaty, C-Moravskoslezské Beskydy, D-Javorník, E- Dolnomoravský úval, F-Hornomoravský úval Vlára Olšava Dřevnice Vsetínská Bečva Rožnovská Bečva Morava Buchlov Velehrad

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Skanzen Rožnov p. Radhoštěm Tomáš Baťa a Jan Antonín Baťa Jelínek Velehrad Thonetka Svatý Hostýn Jízda králů

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Skanzen Rožnov p. Radhoštěm - nejstarší a největší, nejznámější skanzen a Valašské muzeum v přírodě (1925). Tomáš Baťa a Jan Antonín Baťa - Tomáš Baťa ( ) a Jan Antonín Baťa ( ), zakladatel světoznámé firmy, jeden z největších podnikatelů své doby a jeho nevlastní bratr, který v díle úspěšně pokračoval. Jelínek – tradiční výrobce slivovice z Vizovic. Velehrad - významné poutní místo s prvním cisterciáckým klášterem na Moravě (založený 1205) a pětilodní bazilikou Nanebevzetí Panny Marie. Thonetka - Slavná židle Thonetka č. 14 z ohýbaného dřeva, známá po celém světě a vyráběna v Bystřici pod Hostýnem. Svatý Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě, po Velehradu též nejpamátnější. Jízda králů - unikátní lidová tradice ve Vlčnově, která nemá ve světě obdoby.

Přiřaďte k městům jejich charakteristiku Zlín Otrokovice Napajedla Uherské Hradiště Uherský Brod Staré Město Rožnov p. Radhoštěm Kroměříž Bystříce p. Hostýnem Holešov Barum (výroba pneumatik) Fatra (výrobce plastů) TON (ohýbaný nábytek), poutní místo Muzeum Velkomoravské říše, výroba barev NESTLE-SFINX (výroba cukrovinek), meteorologická stanice Arcibiskupský zámek, květná zahrada Obuvnický průmysl, Baťa, Mezinárodní festival pro děti a mládež Zbrojovka, muzeum J.A. Komenského Letní filmová škola, výroba letadel (Let Kunovice) Skanzen, Elektrotechnický průmysl

Přiřaďte k městům jejich charakteristiku Zlín - Obuvnický průmysl, Baťa, Mezinárodní festival pro děti a mládež Otrokovice - Barum (výroba pneumatik) Napajedla - Fatra (výrobce plastů) Uherské Hradiště - Letní filmová škola, výroba letadel (Let Kunovice) Uherský Brod - Zbrojovka, muzeum J.A. Komenského Staré Město - Muzeum Velkomoravské říše, výroba barev Rožnov p. Radhoštěm - Skanzen, Elektrotechnický průmysl Kroměříž - Arcibiskupský zámek, květná zahrada Bystříce p. Hostýnem - TON (ohýbaný nábytek), poutní místo Holešov - NESTLE-SFINX (výroba cukrovinek), meteorologická stanice

Závěrečné shrnutí Zlínský kraj má nejúrodnější část podél řeky Moravy (Horno a Dolnomoravský úval). V průmyslu dominuje gumárenství (Otrokovice, Zubří), zpracování plastů (Napajedla, Chropyně), kožedělný průmysl (Zlín, Slavičín) a strojírenský průmysl (Uherské Hradiště, Uherský Brod, Zlín, Vsetín) atd. Problém je nedostatečné dopravní napojení na dálniční síť.