Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
Advertisements

Potraviny rostlinného původu
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Mexická kuchyně.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
BE soup 1 Čínská slepičí se zeleninou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Gulášová 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
Řím - Ristorante Trinità de Monti Benátky – La Zucca Pisa – La Mescita Neapol – Pizzeria Brandi San Marino - Ristorante Luna Caprese di de Riso Andrea.
Kuřecí se zeleninou a nudlemi
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BE soup 1 Hovězí vývar s bylinkovým svítkem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Bavorská 10,60 Kč / 16,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Cibulačka s bramborem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Houbový krém 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Hrachová 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Hovězí vývar s nudelmi a zeleninou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Pórkový krém se žampiony 10,60 Kč / 16,- Kč Úterý.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Hráškový krém, krutony 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a játrovou rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Cibulový krém s pórkem 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Cibulačka s krutony 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Gulášová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
BE soup 1 Hovězí s masem a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Květáková 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
ÚTERÝ Polévka Risi - bisi 20,- Kč Polévka Fazolová s uzeninou 25,- Kč.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
ČTVRTEK Polévka Houbový vývar s drobením 20,- Kč Polévka Gulášová 25,- Kč.
Čtvrtek BE soup 1 Hovězí vývar s játrovou rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Cibulový krém s pórkem 16,60 Kč / 21,-Kč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová polévka s paprikou 25,- Kč.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková 25,- Kč.
Pondělí BE soup 1 Kuřecí vývar s masem a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Fazolová s paprikou 16,60 Kč / 21,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
Úterý BE soup 1 Krkonošská cibulačka 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Gulášová 16,60 Kč / 21,-Kč.
Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Hovězí vývar s těstovinami a zeleninou
PÁTEK Polévka Čínská hovězí 20,- Kč Polévka Zelňačka 25,- Kč.
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Zeleninový vývar s krupicí
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Kulajda s houbami
BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramboračka s houbami
Hovězí s rajčaty a těstovinami
Zeleninový vývar s krupicovými dukátky
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
Hovězí vývar se zeleninou a rýží
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
Zeleninový vývar se zeleninou a kapáním
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí s bylinkovým svítkem
Autor: Mgr. Eva Procházková
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule

Australská kuchyně Vlivy: Aborigines Číňané Angličané Řekové Libanonci Italové Zdejší kuchyně: Především ryby a grilované maso

Lamb shanks (jehněčí nožičky)

Corned beef Naložené hovězí.

Meat Pies

Anzac Biscuits

Balmain Bugs

Novozélandská kuchyně Vlivy: především británie

Oceánská kuchyně Potraviny: Ryby Kokosy Nudle Rýže Kuřecí maso Vlivy: Asie různé Původní * *(jejich zvyky ale v důsledku globalizace často vymýceny i.e. canibalismus)

Jihoamerická kuchyně

Severo západní Jižní Amerika Vlivy: Původní zvyklosti Japonsko Ingredience: Brambory Quinoqua Feferonky

Cau cau

papas a la huancaina

Severo-východ střední Jižní Ameriky Vliv: Španělsko Ingredience: Španělské koření Víno Olivy Džusy Velmi kontrastní chuťové kombinace

Tamales

Jižní Jižní Amerika Ingredience: Ryby Grilované maso Rajčata Cibule Pepř Kukuřičné produkty

Asados

parrilladas

Brazílie Ingredience : Olivy Víno Cibule Česnek Tresky Caja Cassava Macaruja Okra Yams Bu ráky Krevety feferonky Vlivy: Zdejší Evrop a afrika

Moqueca de Peixe (fish stew) (?dušené ryby?)

Středoamerická kuchyně Vlivy: Mayové Místy španělsko a Evropa Ingredience: Fazole Kukuřice Rajčata Dýně Papriky Ovoce

Africká kuchyně

Střední Afrika Ingredience : Cassava Buráky Feferonky Obilí Fufu špenát Vnější vlivy: Minimální

Střední Afrika fufu Spinach Stew

Severní Afrika Vlivy: Arabové Kartagenci Berbeři Římané Evropa Jižní amerika Ingredience: Pšenice Krupice Olivy Arabské koření Rajčata Brambory Cukety feferonky

tangia / coucha

Jižní Afrika („Rainbow Cuisine“) Ingredience: De facto co vás napadne (maso, mléko, alkohol ovoce, zelenina, mořské plody, asijské koření (řazeno dle důležitosti))

Jižní Afrika („Rainbow Cuisine“) Vlivy: Evropa Asie Fantazi e Ingredience: De facto co vás napadne (maso, mléko, alkohol ovoce, zelenina, mořské plody, asijské koření (řazeno dle důležitosti))

Potjiekos

Západní Afrika Vlivy: J Amerika Arabové Portugalsk o Francie Anglie Ingredience/jídla: Fufu s omáčkami a masem Feferonky, chilli, pepř rajčata Mořské plody Palmové víno

Maafe Jollof Rice

Západní Afrika Vlivy: původn í Ingredience/jídla- původní: Mléko, krev, obiloviny, zelenina

Západní Afrika Vlivy vnější: Británie Arabský obchod Indové Portugalské kolonie (JA, Asie, portugalské techniky) Ingredience/jídla dovezené: Šafrán, hřebíček, skořice, Citrusy, kari, čočka, okurky, banány, kukuřice, rajčata, feferonky, ananasy

Ugali Matoke

Autor: Karel Tuček Zdroje: wine.comhttp:// „Pomocné“ portály: Google search Google translate Google images