Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule
Australská kuchyně Vlivy: Aborigines Číňané Angličané Řekové Libanonci Italové Zdejší kuchyně: Především ryby a grilované maso
Lamb shanks (jehněčí nožičky)
Corned beef Naložené hovězí.
Meat Pies
Anzac Biscuits
Balmain Bugs
Novozélandská kuchyně Vlivy: především británie
Oceánská kuchyně Potraviny: Ryby Kokosy Nudle Rýže Kuřecí maso Vlivy: Asie různé Původní * *(jejich zvyky ale v důsledku globalizace často vymýceny i.e. canibalismus)
Jihoamerická kuchyně
Severo západní Jižní Amerika Vlivy: Původní zvyklosti Japonsko Ingredience: Brambory Quinoqua Feferonky
Cau cau
papas a la huancaina
Severo-východ střední Jižní Ameriky Vliv: Španělsko Ingredience: Španělské koření Víno Olivy Džusy Velmi kontrastní chuťové kombinace
Tamales
Jižní Jižní Amerika Ingredience: Ryby Grilované maso Rajčata Cibule Pepř Kukuřičné produkty
Asados
parrilladas
Brazílie Ingredience : Olivy Víno Cibule Česnek Tresky Caja Cassava Macaruja Okra Yams Bu ráky Krevety feferonky Vlivy: Zdejší Evrop a afrika
Moqueca de Peixe (fish stew) (?dušené ryby?)
Středoamerická kuchyně Vlivy: Mayové Místy španělsko a Evropa Ingredience: Fazole Kukuřice Rajčata Dýně Papriky Ovoce
Africká kuchyně
Střední Afrika Ingredience : Cassava Buráky Feferonky Obilí Fufu špenát Vnější vlivy: Minimální
Střední Afrika fufu Spinach Stew
Severní Afrika Vlivy: Arabové Kartagenci Berbeři Římané Evropa Jižní amerika Ingredience: Pšenice Krupice Olivy Arabské koření Rajčata Brambory Cukety feferonky
tangia / coucha
Jižní Afrika („Rainbow Cuisine“) Ingredience: De facto co vás napadne (maso, mléko, alkohol ovoce, zelenina, mořské plody, asijské koření (řazeno dle důležitosti))
Jižní Afrika („Rainbow Cuisine“) Vlivy: Evropa Asie Fantazi e Ingredience: De facto co vás napadne (maso, mléko, alkohol ovoce, zelenina, mořské plody, asijské koření (řazeno dle důležitosti))
Potjiekos
Západní Afrika Vlivy: J Amerika Arabové Portugalsk o Francie Anglie Ingredience/jídla: Fufu s omáčkami a masem Feferonky, chilli, pepř rajčata Mořské plody Palmové víno
Maafe Jollof Rice
Západní Afrika Vlivy: původn í Ingredience/jídla- původní: Mléko, krev, obiloviny, zelenina
Západní Afrika Vlivy vnější: Británie Arabský obchod Indové Portugalské kolonie (JA, Asie, portugalské techniky) Ingredience/jídla dovezené: Šafrán, hřebíček, skořice, Citrusy, kari, čočka, okurky, banány, kukuřice, rajčata, feferonky, ananasy
Ugali Matoke
Autor: Karel Tuček Zdroje: wine.comhttp:// „Pomocné“ portály: Google search Google translate Google images