Epidemie diabetu ve světě: kontext mezinárodního společenství Prof.MUDr.Michal Anděl Centrum pro výzkum diabetu metabolismu a výživy, Ústav výživy a 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Stupeň rozvoje států světa
MUDr. Jana Bělobrádková Diabetologické centrum FN Brno - Bohunice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Ambulance léčby bolesti
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
Hospodářství.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PŘEDSTAVENÍ NOVÉHO PŘÍSTROJOVÉHO VYBAVENÍ KARDIOVASKULÁRNÍHO CENTRA NEMOCNICE JIHLAVA 17. a Projekt 5. Výzvy IOP „Modernizace a obnova přístrojového.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Jsme Smiths Medical Pracujeme s nejmodernějšími technologiemi v oblasti výroby zdravotnického materiálu za použití špičkového technologického zázemí a.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Soudobý svět Ekonomický pohled
NDP aneb Národní akční plán
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
DM 2t – epidemie 21.století.
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Boj o pacienta, boj o peníze
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Malnutrice.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: diabetologie a endokrinologie za období 2007–2016 NZIS REPORT č. K/1 (08/2017)
Národní diabetologický program (NDP)
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Transkript prezentace:

Epidemie diabetu ve světě: kontext mezinárodního společenství Prof.MUDr.Michal Anděl Centrum pro výzkum diabetu metabolismu a výživy, Ústav výživy a 2. interní klinika FNKV 3. lékařská fakulta UK Praha Seminář ve Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Diabetes je globální daň za zlepšující se životní standard Historicky největší pokles v době 2. světové války ( potraviny na lístky)

Diabetes je chronické a mediálně poměrně nudné onemocnění Není spojen se senzací. Neumírá se na něj, ale na jeho komplikace. Infarkt myokardu, selhání ledvin

Diabetes postihuje více než 230 milionů lidí na celém světě, v roce 2025 to bude 350 milionů 5 zemí s absolutně největšími počty diabetiků v roce 2003: Indie (35.5 millionů), Čína (23.8 millionů), the USA (16 millionů), Rusko (9.7 millionů) and Japonsko (6.7 millionů).

V roce 2003, mělo největší incidenci diabetu u dospělých následujících zemí Nauru (30.2 %), Spojené Arabské Emiráty (20.1 %), Katar(16%), Bahrain(14.9%), a Kuwait (12.8%).

V roce 2025, se počet nemocných s diabetem zdvojnásobí v Africe, ve východním Středomoří a na středním východě, a jihovýchodní Asii, a stoupne o 20% v Evropě, o 50% severní Americe, o 85% v jižní a střední Americe a o 75% v západním Tichomoří

Celosvětově Se každoročně objeví nových nemocných s diabetem Každoročně je 3 milliony úmrtí bezprostředně spojeno s diabetem.Kažých 10 vteřin zemře člověk s kompliakcí spojenou s diabetem. Diabetes je čtvrtá vedoucí příčina smrti celosvětově

Prevalence diabetu v roce 2003

Odhadovaná prevalence diabetu v roce 2025

Nejméně 50% nemocných neví o svém diabetu, v některých zemích je to až 80% V rozvinutých zemích je diabetes nejčastější příčina oslepnutí a zhoršení zraku Diabetes je nejčastější příčina netraumatických amputacíand a každoročně je zodpovědný za 1 milion amputací dolních končetin.U diabetiků se vyskytuje potřeba amputace dolních končetin 15 – 40x častěji, než u všeobecné populace.

Pacienti s diabetem mají 2x častěji ischemickou chorobu srdeční, než pacienti bez diabetu. Diabetes je častěji příčinou smrti, než infekční onemocnění. Pro každý rizikový faktor iCHS je u diabetiků 3x větší riziko onemocnění, než u nediabetiků.

Těžce zdraví devastující komplikace diabetu jako jsou slepota, selhání ledvin či ischemická choroba srdeční spotřebovávají obrovské prostředky zdravotních služeb. Diabetes v různých zemích spotřebuje 5 – 10% všech nákladů na zdravotnictví(odhad IDF). Dle odhadu WHO je to 5 – 15% všech nákladů na zdravotictví.

Boj s diabetem - globální iniciativy United Nations Resolution A draft of the United Nations Resolution on diabetes has been released. Read the Resolution Resoluce Evropského parlamentu Rezoluce jsou rezoluce, ale vážně, co konkrétně

Incidence poruchy glukózové tolerance v roce 2003

Diabetes jako model chronického onemocnění Diabetes je modelem chronického onemocnění Je to vůbec první masově se vyskytující chronické onemocnění, které trvá desítky let Nyní se stávají chronickými onemocněními i další, která představovala ještě nedávno riziko brzkého úmrtí: maligní myelom, Hodgkinův lymfom, srdeční selhání

Diabetes jako model chronického onemocnění Maximum nemocných je léčeno ambulantně mimo nemocnici Přesun důrazů v oborech na ambulatní péči Důsledky pro organizaci mediciny, pro výuku i pro důrazy na poměr ambulantní a klinické medicíny

Česká republika pacientů pacientů pacientů Pacienti s poruchou tolerance glukózy a prediabetem cca 1,5 – 2,0 miliony

Česká republika Po 60 roce věku: diabetes u 20 – 25% všech obyvatel ČR U 30% všech hospitalizovaných v nemocnicích U % všech hospitalizovaných na kardiologicky laděných odděleních Je základním rizikem absolutní většiny onemocnění ICHS včetně infarktu myokardu, mozkových cévních příhod a ischemické choroby dolních končetin

Primární prevence diabetu Složitá v době levných a podporovaných potravin Složitá v době, kdy zásadně téměř vymizela svalová práce Nutná, aby se zastavila epidemie Investice do budoucnosti obdobná s očkováním, např. proti poliomyelitidě

Promární prevence diabetu Přesahuje zdravotnictví Zahrnuje i media, politiky, zemědělskou politiku Dovoz nebezpečných levných rostlinných tuků z rozvojového světa v době, kdy EU utlumuje výrobu mléka, hovězího a vepřového je bizardní Strategie zemědělské výroby Efekt viditelný až po desetiletích

Prevence komplikací u již vzniklého diabetu Nákladná, ale vyplatí se za desítky let – oddálení a zmírnění komplikací Léčba komplikací nákladná ( hemodialýza, oční zákroky – lazerová fotokoagulace) Základní metody: dieta, léky perorální, inzulíny, statiny, antihypertenziva – stále lepší léky, stále dražší léky

Těžké komplikace diabetu Slepota, selhání ledvin, amputace, infarkt myokardu, mozkové příhody Tragické pro nemocného a jeho rodinu, hospodářsky devastující zdravotní systémy a národní ekonomiky

Vedle nezbytných investicí do nákladných technologií ( hemodialýza, arteriální stenty..) je nutné se rozhodnout, zda investovat do primární i sekundární prevence diabetu Diabetologie, zvláště česká, je podfinancovaná a podceněná Jde o typickou investici do budoucnosti

Diabetes a AIDS Diabetes má mnohem větší incidenci i prevalenci, je častěji příčinou úmrtí i strašných komplikací než AIDS Mediální pozornost AIDS je však nesrovnatelně větší Prosím o trochu pozornosti diabetu

Prevence Skandinávské modely – příklad Finska Mezinárodně všeobecně panuje jednoznačný názor, že epidemii diabetu může zkrotit jedině široce založená prevence, jež sice zahrnuje zdravotnictví. ale současně ho překračuje do politiky, školství, medií, kultury, legislativy a zejména sektoru zemědělství a potravinářství