CzechTrade 2016 Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry 14. 4. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Služby CzechTrade 2012 Ing. Dagmar Matějková,MBA DITTRICHOVA 21
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
CzechTrade: Partner pro Váš export
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
CzechInvest Koncepce podpory investic
Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Exportní politika v praxi Konference „Exportní.
AGENTURA CZECHTRADE A EXPORTNÍ STRATEGIE MPO
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Podpora firem na trzích mimo EU Tomáš Rak ředitel odboru exportních služeb.
Aliance v gesci CzechTrade
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Wieland Lufttechnik GmbH & Co. KG, Německo. Vývoj společnosti Založeno 1959 panem Ulrichem Wielandem Závod v Erlangenu vybudován v roce 1970 První sací.
Státy Evropy regionální dělení.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Úloha zahraničních kanceláří CzechTrade Tomáš Rak.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 1 ROK NOVÉ EXPORTNÍ STRATEGIE 1 NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE Tisková konference.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Členské státy a jejich hlavní města
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
1© Rödl & Partner Úspěch nezná hranic! Provázíme Vás po celém světě. Prezentace společnosti Rödl & Partner Zahájení semestru TopSeC Ekonomicko-správní.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
EVROPA. MAPA STÁTY ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. nejmenší světadíl 2. nejhustěji osídlený 731 milionů obyvatel 50 států Západní, Střední, Východní, Severní,
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
1 Adresář exportérů. 2 Bezplatná, ale značně omezená prezentace firmy:  základní identifikační a kontaktní údaje  Anotace (max. 250 znaků)  popis činnosti.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Zdroje informací o exportních příležitostech. 2 BusinessInfo.cz Oficiální portál pro podnikání a export Korejská republika
Mgr. Lukáš Prokeš zástupce náměstka ministra ředitel odboru Podpora exportu a ekonomická diplomacie 11 Podpora exportu a ekonomická diplomacie.
Novinky na rok 2009 ODBORY PRODEJE A EXPORTNÍCH SLUŽEB.
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
STRATEGIE CZECHTRADE v teritoriu BRAZILIE Jméno přednášejícího : Ing. Jana Brzoňová.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Adresář e xportérů Tomáš Kotiš Podpora státu českým exportérům, 14. ledna 2009.
Hlavní města Evropy Poznávej podle panoramatu, typických staveb a památek, uveď zemi, kde město leží.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Odbor exportních příležitostí - NOVINKY Ing. Jana Falathová, ředitelka odboru.
AKTUÁLNÍ ZAMĚŘENÍ AGENTURY CZECHTRADE
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

CzechTrade 2016 Ing. Milan Ráž Ředitel sekce služeb pro exportéry

2 Český export & CzechTrade Čeští exportéři a CzechTrade Exportérů je cca. 21 tisíc na celkovém exportu se MSP podílejí téměř 50% Počet klientů CzechTrade v roce 2015 vrostl o 15 % Počet úspěšných obchodních případů s CzechTrade vzrostl o 18 % Český export i v roce 2015 rostl Export v roce 2015 zaznamenal další rekord v řadě  narostl o 7,2 % na 3, 89 biliónu korun /SRN – 1,261 / Expert na váš export

3 Priority pro rok 2016 CzechTrade Otevření 6 nových zahraničních kanceláří Indie (Bangalore), Irán (Teherán) Čína (Guangzhou), Nigérie (Lagos), Peru (Lima) a posílení USA (Chicago) CzechTrade v regionech Znovuzavedení systému „regionálních exportních míst“ v pilotním rozsahu 5 krajů Uspořádání 13 regionálních exportních konferencí ve spolupráci s proexportními organizacemi a institucemi ČR Interní projekty v rámci programu OPPIK Projekty NOVUMM a NOVUMM KET (podpora 150 veletrhů ) Projekt Design pro konkurenceschopnost 2016 – Expert na váš export

4 Exportní plány českých firem ZK CzechTrade - nejvíce v Evropě, ale pro české firmy jsou stále důležitější služby poskytované CT na vzdálených trzích 83 % exportu míří do zemí EU Nejvytíženější zahraniční kanceláří CzechTrade ze všech je Německo 49 % firem exportuje mimo EU Na CzechTrade se aktuálně obrací hlavně firmy exportující mimo EU Posílení Indie: ZK v Bangalore Posílení USA: Druhá ZK CT Posílení Číny: Nová ZK CT Guangzhou Posílení Afriky: Otevření ZK CT v Nigérii J. Amerika: Otevření ZK CT v Peru Nové trhy: Otevření ZK CT v Iránu Expert na váš export Nové trhy: Otevření ZK CT v Iránu

5 Poradenství CzechTrade Zahraniční síť 46 kanceláří na 5 kontinentech Evropa Belgie (CEBRE): Brusel Bulharsko: Sofie Černá Hora: Podgorica Francie: Paříž Chorvatsko: Záhřeb Itálie: Milán Lotyšsko, Litva, Estonsko: Riga Maďarsko: Budapešť Německo: Düsseldorf Nizozemí, Lucembursko: Rotterdam Polsko: Varšava, Katowice Rakousko: Vídeň Rumunsko: Bukurešť Rusko: Moskva, Petrohrad, Jekatěrinburg Srbsko: Bělehrad Španělsko: Madrid Švédsko, Dánsko, Norsko, Finsko: Stockholm Turecko: Istanbul Ukrajina: Kyjev Velká Británie, Irsko: Londýn Afrika Egypt: Káhira Maroko: Casablanca Jižní Afrika: Johannesburg Amerika Argentina: Buenos Aires Brazílie: Sao Paulo Chile: Santiago de Chile Kanada: Calgary Kolumbie: Bogota Mexiko: Mexico City USA: Chicago Asie Ázerbájdžán: Baku Čína: Peking, Chengdu, Šanghaj Indie: Mumbai Indonésie: Jakarta Izrael: Tel Aviv Kazachstán: Almaty Thajsko: Bangkok Singapur: Singapur NOVÁ Spojené arabské emiráty: Dubai Vietnam: Ho Či Minovo Město Austrálie Austrálie, Nový Zéland: Sydney 23 kanceláří 3 kanceláře 7 kanceláří 12 kanceláří 12 kanceláří 1 kancelář Expert na váš export

6 Prezentace v zahraničí s CzechTrade Pod hlavičkou CzechTrade se plánuje 143 vlastních zahraničních akcí na rok 2016 OFICIÁLNÍ ÚČASTI ČR V ZAHRANIČÍ PROJEKT NOVUMM CzechTrade připravuje projekt NOVUMM 2016 – 2018, který bude navazovat na SVV (podpora účasti MSP na mezinárodních veletrzích, 150 veletrhů, podpora firem pouze ze segmentu MSP) ZAHRANIČNÍ AKCE CZECHTRADE 2016: Organizujeme rekordních 143 veletrhů = úspora času, nákladů a zvýšení počtu navázaných obchodních kontaktů 2016: Organizujeme rekordních 143 veletrhů = úspora času, nákladů a zvýšení počtu navázaných obchodních kontaktů Expert na váš export

7 Interní projekty CzechTrade (OPPIK) Pro období 2016 – 2018 připravujeme projekty NOVUMM, NOVUMM KET Důležitý marketingový nástroj  Nově POUZE PRO MSP Novinky v projektech NOVUMM a NOVUMM KET Maximální důraz na atraktivitu designu a jednotný branding společné a individuálních expozic Zvýhodněné služby v režimu de minimis  do výše 70 % při účasti na mimoevropských akcích  do výše 50 % při účasti na akcích v evropských zemích uznatelných nákladů/způsobilých výdajů Průměrný počet 15 účastníků na jednu akci Interní projekty v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (Řídícím orgánem je MPO) Expert na váš export

8 Interní projekty CzechTrade (OP PIK) Projekty NOVUMM zaměření na prioritní obory českého průmyslu podpora 100 zahraničních veletrhů, maximální výše podpory Kč Projekt NOVUMM KET* podpora účasti na výstavách a veletrzích se zaměřením především na 6 oblastí Key Enabling Technologies (KET) podpora 50 zahraničních veletrhů, maximální výše podpory Kč * mikro- a nanoelektronika, fotonika, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie 2016 – 20 akcí 2017 – 40 akcí 2018 – 40 akcí 2016 – 20 akcí 2017 – 40 akcí 2018 – 40 akcí 2016 – 10 akcí 2017 – 20 akcí 2018 – 20 akcí 2016 – 10 akcí 2017 – 20 akcí 2018 – 20 akcí Expert na váš export

9 Interní projekty CzechTrade (OP PIK) DESIGN pro konkurenceschopnost 2016 –2018  Zvýhodněné služby v režimu de minimis do výše 50 % uznatelných nákladů/způsobilých výdajů pro MSP a designéry Expert na váš export Plánované zahraniční akce: 1. Podpora pro MSP, zabývající se průmyslovou výrobou na individuální spolupráci s designérem z Adresáře designérů CzechTrade Maximální výše podpory Kč / Alokováno 9,7 mil. Kč pro 200 MSP 2. Propagace průmyslového designu v zahraničí  Individuální prezentace na specializovaném veletrhu, výstavě nebo přehlídce designu Realizace akce při přihlášení minimálně 4 účastníků + CzechTrade Alokace 7,8 mil. Kč – minimálně 6 akcí / Maximální výše podpory: Kč

10 Interní projekty CzechTrade (OP PIK) ČESKÁ FIRMA SULAK GLASS WORKING MACHINERY ÚSPĚŠNĚ VSTUPUJE NA ZAHRANIČNÍ TRHY DÍKY PROJEKTU DESIGN PRO KONKURENCESCHOPNOST 1990 – založení společnosti, která navázala na tradici dobrých českých strojů 2010 – utlumení poptávky, firma reaguje optimalizací výrobních procesů, zvyšováním produktivity práce a vsází na inovace – zahajuje spolupráci s CzechTrade Zapojení profesionálního designéra z Adresáře designérů CzechTrade do inovačního procesu Nový design pro 3 výrobky – Jaromír Chmelař se stává stálým designérem firmy Nárůst obratu o 35% Export do více než 50 zemí, 90% z celkového objemu Zvýšení ceny strojů o cca EUR Zlepšení technických parametrů, kvalitativní posun ve zpracování Sjednocení vizuálního stylu (web, propagační materiály, prezentace na veletrzích Expert na váš export

11 Obchodní příležitosti CzechTrade = snadná a efektivní cesta ke kontaktům na zahraniční partnery & reálný zakázkový potenciál 1. Specialisté CzechTrade cíleně vyhledávají české partnery pro zahraniční firmy na základě jejich konkrétní poptávky  Poptávky získáváme přímo ze zahraničí od konkrétních firem  Zdrojem jsou zahraniční kanceláře CzechTrade a Zastupitelské úřady ČR 2.  Všechny potřebné kontakty naleznete na BusinessInfo.cz a díky službě CzechTrade denně, a nebo vás kontaktujeme přímo 3. Komplexní servis  Českým firmám zajistíme vzájemné propojení poptávajícího a jeho potenciálního obchodního partnera  obousměrné předání kontaktů Expert na váš export ÚSPĚŠNÝ PŘÍPAD: Německá firma Hamm AG, (jeden z nejvýznamnějších světových výrobců stavebních strojů), zapsala svou poptávku CzechTrade. Naši specialisté zajistili kontakt s českou firmou Tekaz s.r.o, závod PREFASERVIS, a byla zahájena úspěšná spolupráce – objem zakázek každoročně přesahuje EUR.

Sourcing Day CzechTrade Osobní setkání českých dodavatelů se zahraničními nákupčími: JAK SE MŮŽETE ZÚČASTNIT? BUSINESSINFO.CZ/PRILEZITOSTI  Pokud vaše firma odpovídá požadavkům poptávajícího, zašlete požadované podklady  Profily českých dodavatelů předáme zahraničnímu partnerovi AKTUÁLNĚ PŘIPRAVUJEME:  Strojírenský Sourcing Day Tschechien v Plzni (24.5)  Seznam německých účastníků: Bernard Krone Holding GmbH & Co. KG / KROENERT GmbH & Co KG / WISKA Hoppmann & Mulsow GmbH / Windmöller & Hölscher KG / Wesemann GmbH / Stabilus GmbH / Schaeffler Group / Schuler Pressen GmbH / BLANCO Professional GmbH + Co KG / DIRAK GmbH / Firma DIY Element System GmbH / Institut für Prüftechnik / Knauf Engineering GmbH / Mosca GmbH / SCA-Schucker GmbH & Co. KG / Viessmann Werke Allendorf GmbH / Langguth + Co.GmbH / Schmitz Cargobull / AG ABM Greiffenberger Antriebstechnik GmbH / Max Frank GmbH & Co. KG / Witzenmann GmbH / Thyssenkrupp Steel Europe AG 12 ÚSPĚŠNÝ PŘÍPAD díky Sourcing Day Tschechien: Firma Http s. r. o. se potkala s vedoucím nákupu na akci Sourcing Day organizované německou kanceláří CzechTrade ve spolupráci s pražskou centrálou. V průběhu akce měly české podniky šanci jednat přímo s nákupčími významných německých firem. Po více než roce firma uzavřela rámcovou dohodu ( Kč v roce 2015) a zahájila sériovou výrobu přesných dílů z plechu. !

Portál Businessinfo.cz Na zahraničních trzích se vyznáme 13 = velmi silný nástroj pro efektivní nabídku služeb a informací podnikatelům 1. Souhrnné teritoriální informace (STI – informace o zemích světa) Praktičtější a stručnější struktura profilu dané země (Zpracovatelé jsou ZÚ MZV a ZK CzechTrade) Propojeno s kalendářem akcí a aktuálními poptávkami a tendry v dané zemi 2. Mapa oborových příležitostí (zpracovaná z poskytnutých dat ZÚ MZV a ZK CT) Vyhledávací databáze perspektivních oborů pro exportéry Vyhledání dle zemí a dle HS kódu na 4 místa - přibližuje exportérům konkrétní obory vývozu do konkrétních teritorií Především sektory s nevyužitým potenciálem 3. Speciální témata: Speciál Írán  Ve speciálu BusinessInfo.cz si přečtěte, jaké jsou perspektivy byznysu mezi Českou republikou a Íránem a co by měli čeští podnikatelé vědět před vstupem na tamní trh

Klientské centrum pro export Klientské centrum pro export zajišťuje: konzultace exportních a investičních záměrů v zahraničí služby ve více než 90 zemích světa prostřednictvím Jednotné zahraniční sítě (zastupitelské úřady ČR a zahraniční kanceláře CzechTrade) informace o exportních novinkách a příležitostech, plánovaných odborných a teritoriálních seminářích a akcích připravovaných v zahraničí Klientský přístup  dle charakteru vašeho požadavku vám poradí vybraný exportní specialista, který s vámi bude v kontaktu po celou dobu zpracování vašeho požadavku Nový katalog služeb Klientského centra pro export dostupný na: KLIENTSKÉ CENTRUM PRO EXPORT (KCE)  jednotné kontaktní místo Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zahraničních věcí a agentury CzechTrade pro české podnikatele, kteří chtějí expandovat na zahraniční trhy

Head Office Centrála Dittrichova Praha 2 Česká republika Tel.: ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU/CZECHTRADE