Typisches Essen Typické jídlo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kleine aber feine Unterschiede Malé ale hezké rozdíly
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Die Tagesernährung (Denní strava) Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_CIJ15_Denní strava Autor materiálu:Mgr. Pavel Hájek Materiál je určen.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Velká klášterní restaurace
E.D.J. 8.C.
Ernährungstagebuch.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výroba piva Nikola Pohrancová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
BEZMASÉ POKRMY
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Grand restaurant pana Septima
Restaurace Jídlo.
Die deutsche Küche Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuICT ve výuce Příjemce podpory - školaHotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuICT ve výuce Příjemce podpory - školaHotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Lahůdky u Pětky.  Prostřednictvím u, telefonu ( ).  - Objednávka by měla být stručná a jasná. - Taktéž by v ní mělo být:  a) Uvedeno.
Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
D EUTSCHE K ÜCHE PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2.NJ.15 Číslo.
Název školy ZŠ. J. E. P urkyně a Základní umělecká škola Autor Mgr. Venuše Plášilová Název VY_32_INOVACE_16_NJ_DEUTSCHSPRACHIGELÄNDER Téma Deutschsprachige.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_157 Jméno autora: Mgr. Lenka Pávková Název.
Projekt : „EU peníze školám“ - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_144_Essen und Trinken - základ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ NJ.8.A_12_was_wir_essen_und_tri nken Datum : Ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_NEJ36 Název školy SPŠ a SOŠGS Most PředmětNEJ Tematická.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_4_INOVACE_NEJ22 Název školySPŠ.
VEŘEJNÉ STRAVOVÁNÍ AUSGEHEN BRNO – DARMSTADT 2011 Clara Bützler, Phuong Anh Nguyen, Anna Wohlgemuthová, Annemike Sophia Unterschütz, Tra Mi Le Thi, Enikö.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Feste und Bräuche – Weihnachten und Silvesterfeier Autor: Mgr. Kostiuková N.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ RNDr.Ivana Řehková.
Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_4_INOVACE_NEJ19.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_4_INOVACE_NEJ29 Název školy SPŠ.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Feste und Bräuche in Deutschland Autor: Ing. Vladimíra Brumková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_160_Feste Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUMu:NJ5 – 15 – Im Supermarkt Autor:Mgr. Tomanová Marie Vzdělávací oblast:Jazyk.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Karla Střílková Název: VY_32_INOVACE_NJ Téma: Weihnachten Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ RNDr.Ivana Řehková.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Autor: Ing. Vladimíra Brumková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Bilden Sie ein Gespräch
KEUKENHOF, Niederlande
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Typisches Essen Typické jídlo

ČESKÁ JÍDLA – TSCHECHISCHE ESSEN Svíčková – Lendenbraten mit Gemüsesoβe Slavnostní jídlo – festliches Essen Podává se s knedlíkem. Es wird immer mit Knödeln serviert. Ovocné kynuté knedlíky – Germknödel Nejčastěji se švestkami, mákem a cukrem. Am öftesten mit Pflaumen, Mohn und Zucker.

Knedlo-vepřo-zelo Schweinebraten mit Knödeln und Kraut Smažený kapr s bramborovým salátem Gebratener Karpfen mit Kartoffelsalat Vánoce - Weihnachten

DEUTSCHES ESSEN – NĚMECKÉ JÍDLO Brezel – Preclík Laugengebäck – tvořeno ze slaného těsta Flammkuchen koláče z odpalovaného těsta

SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE – TŘEŠŇOVÝ DORT KÖNIGSBERGER KLOPSE „KARBANÁTKY“ SPARGEL - CHŘEST

TYPISCHE GERICHTE AN BESTIMMTEN TAGEN IM JAHR TYPICKÉ POKRMY PRO SPECIÁLNÍ PŘÍLEŽITOSTI BĚHEM ROKU

Ostern In Deutschland: V Německu: Zelená omáčka ( ze zelených bylinek) Grüne Soße (grüne Kräuter etc.) Spargel Lammbraten Hasenbraten Schokoladenostereier und -hasen Kuchen in Form von Lämmern oder Hasen V Německu: Zelená omáčka ( ze zelených bylinek) Chřest Jehněčí pečeně Zaječí pečeně Čokoládová Velikonoční vajíčka a zajíčci Beránci nebo zajíčci

Velikonoce In Tschechien: Osterbrot V Česku: Kuchen in Form vom Lamm Trinkspruch- Sliwowitz (Pflaumenschnaps) weißer Kaffee Entenbraten mit Knödeln und Sauerkraut V Česku: Mazanec Beránek Přípitek – slivovice Bílá káva Kachna-knedlo-zelo

Weihnachten In Deutschland: V Německu: Vorspeise: Salat (z.B.: Tomaten, Avokado, Salatblätter und gebratene Garnelen) Gänsebraten/ Entenbraten (Apfel- oder Kastanienfüllung)/ Truthahn Beilage: Rotkraut und Kartoffeln/ Knödel Nachspeise: Süßspeise (z.B.: Yoghurt und Waldbeeren mit Eis oder Sahne) Weihnachtsstollen oder (selbstgebackene) Plätzchen am Nachmittag Getränke: Glühwein/ Punsch/ heißer Apfelsaft/ Bowle und Rotwein V Německu: Předkrm: salát (Např.: rajčata, avokádo, salát a smažené garnáty) Husí/kachní pečeně (S jablečnou/kaštanovou náplní)/ krocan Příloha: červené zelí a brambory/ knedlík Dezert: sladký pokrm (Např.: jogurt, lesní ovoce se zmrzlinou nebo se šlehačkou Štola nebo domácí koláčky na odpoledne Nápoje: svařené víno/ punč, horký jablečný džus/bowle a červené víno

Vánoce In Tschechien: V Česku: Suppe: Fischsuppe, Linsensuppe Karpfen Beilage: Kartoffelsalat (Weihnachts)striezel, - stollen, Weihnachtsgebäck Getränke: Champagner Nach dem Frühstück wird bis zum Nachmittag gefastet V Česku: Polévka: Rybí polévka, Čočková polévka Hlavní jídlo: Kapr (nebo file) Příloha: Bramborový salát Vánočka, Štola,Vánoční cukroví Nápoje: Šampaňské víno celý den vlastně nejíme

Geburtstag In Deutschland: V Německu: Dort se svíčkami Torte mit Kerzen Sekt zum Anstoßen Kindergeburtstag: einfaches Essen (z.B.: Pommes und Schnitzel), Cola und andere Limonaden größere Geburtstagsfeiern: große Eintöpfe und Suppen mit Fleisch/ Leberkäse oder Buffet, Bier, davor Bowle V Německu: Dort se svíčkami Sekt k přípitku Dětské narozeniny: jednoduché jídlo (např.: řízek s hranolami), cola a jiné limonády Větší narozeninové oslavy: husté polévky a polévky s masem/ játrový sýr nebo bufet, pivo, bowle

Narozeniny V Česku: Individuální Narozeninový dort Dětské/dospělé šampaňské Zákusky Hodně čokolády In Tschechien: Individuell Geburtstagstorte (Kinder-)Sekt/ Champagner Nachtisch Viel Schokolade

Česko - Německo Tschechien - Deutschland Pivo - Bier Česko - Německo Tschechien - Deutschland

vyrábí se z ječného či pšeničného sladu, chmele, vody a kvasnic Pivo Bier vyrábí se z ječného či pšeničného sladu, chmele, vody a kvasnic gemacht aus Weizen- oder Gerstenmalz, Hopfen, Wasser und Hefe

Pivo v Česku Bier in Tschechien Produktion in DE: 98, mil. hl Produktion in CZ: 18,5mil. hl Verbrauch pro Kopf in CZ: 159l Verbrauch pro Kopf in DE: 110l Brauereien in CZ: 148 Brauereien in DE: 1280 Produkce v ČR: 18,5 mil. hl Produkce v Německu: 98, mil. hl Spotřeba na 1 osobu v ČR: 159l Spotřeba na 1 osobu v Německu: 110l Pivovary v ČR: 148 Pivovary v Německu:1280

Pivo v Česku Bier in Tschechien Pivo plzeňského typu nejznámější české pivo první světlý spodně kvašený ležák na světě poprvé uvařeno v Plzni roku 1842 kolem 4,5% alkoholu Pils bekanntestes CZ Bier erstes helles untergäriges Lagerbier auf der Welt erstmals gebraut in Pilsen 1842 etwa 4,5% Alkoholgehalt

Pivo v Česku Bier in Tschechien Světlé pivo slabší než plzeňské pivo 70% české spotřeby připadá na světlé pivo kolem 3 – 4% Alkoholu Helles bier geringerer Alkoholgehalt macht 70% des Gesammtverbrauches in CZ aus etwa 3-4% Alkoholgehalt

Pivo v Německu Bier in Deutschland Altbier tmavé svrchně kvašené pivo kombinace chuti německého ležáku a anglického Ale kolem 4,7% alkoholu Altbier dunkle obergärige Biersorte hat eine Geschmackskombination aus deutschem Lagerbier und englischem Ale etwa 4,7% Alkoholgehalt

Pivo v Německu Bier in Deutschland Pšeničné pivo nejméně 1/3 pšeničného sladu světlá barva, ovocná vůně, nasládlá chuť kolem 5% alkoholu Weizenbier mindestens ein Drittel Weizenmalz helle Farbe, fruchtiges Aroma, ist süß etwa 5% Alkoholgehalt

Pivo v Německu Bier in Deutschland Světlé pivo světlé pivo – silnější než české přes 5% alkoholu Helles stärker als tschechisches Helles mehr als 5% Alkoholgehalt

don´t drink and drive Srovnání Vergleich CZ DE silná piva slabší pivo mnoho různých druhů höherer Alkoholgehalt mehr Sorten slabší pivo málo druhů geringerer Alkoholgehalt weniger Sorten don´t drink and drive