Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka"— Transkript prezentace:

1 Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích I

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 EVROPSKÉ SPOLEČENSTVÍ
Před více než 50 lety vznikla myšlenka založit v Evropě hospodářskou a měnovou unii. Prvním krokem k těsnější spolupráci jednotlivých států bylo založení Evropského společenství uhlí a oceli v roce Na této aktivitě se podílela Belgie, Německo, Francie, Itálie, Lucembursko a Nizozemsko.

4 EVROPSKÉ SPOLEČENSTVÍ
V textu představených šest zemí (Belgie, Německo, Francie, Itálie, Lucembursko a Nizozemsko) bylo zakládajícími členy tzv. Evropského hospodářského prostoru, který vznikl v roce Ve stejném období vzniklo i Evropské společenství pro atomovou energii.

5 V následujícím období se spolupráce uvedených států zvyšovala, až vzniklo Evropské společenství. V roce 1993 byla přijata Maastrichtská smlouva a po přijetí této smlouvy byla založena Evropská unie. Postupně narůstal i počet států, které se přihlásily k myšlence sjednocené Evropy. V roce se členy Evropské unie stalo Dánsko, Irsko a Velká Británie.

6 V roce 1981 rozšířilo řady Evropské unie i Řecko
V roce 1981 rozšířilo řady Evropské unie i Řecko. Španělsko a Portugalsko byly přijaty až v roce V následujících letech vstoupilo do Evropské unie i Rakousko, Finsko a Švédsko a to v roce 1995.

7 Velké rozšíření Evropské unie nastalo po pádu komunistického režimu ve východní a střední Evropě, kdy 1. května 2004 byla přijata Česká republika, Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovinsko a Slovensko. V lednu 2007 byly přijaty do EU Bulharsko a Rumunsko.

8 Eurosystém V souladu s Maastrichtskou smlouvou vznikl evropský systém centrálních bank. Evropský systém centrálních bank se skládá z Evropské centrální banky, která je známá pod zkratkou ECB a z národních centrálních bank států, které jsou členy Evropské unie.

9 Eurosystém je na rozdíl od Evropského systému centrálních bank, složen z Evropské centrální banky a z centrálních bank států, které přijaly Euro. V současné době se jedná o sedmnáct zemí. Vrcholným orgánem Evropské centrální banky je Rada guvernérů a Výkonná rada.

10 Evropská centrální banka
Evropská centrální banka byla založena v červnu roku 1998 ve Frankfurtu nad Mohanem. Předchůdcem Evropské centrální banky byl Evropský měnový institut (EMI). Evropská centrální banka je nadnárodní instituce, která má svou vlastní právní subjektivitu. Zaměstnanci Evropské centrální banky pocházejí ze všech států Evropské unie.

11 Úkoly Eurosystému Eurosystém plní čtyři hlavní úkoly.
prvním úkolem je aplikovat měnovou politiku, druhým úkolem je vykonávat devizové operace, třetím úkolem je správa oficiálních devizových rezerv států spadajících do eurozóny, čtvrtým úkolem je dohlížení na fungování platebních systémů.

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka"

Podobné prezentace


Reklamy Google