Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ"— Transkript prezentace:

1 TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Ivana Brhelová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Trojfázové střídavé napětí Stupeň a typ vzdělávání Střední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblast Fyzika Vzdělávací obor 63-41-M/01 Tematický okruh Elektřina a magnetizmus Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 1. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z fyziky a naučí se orientovat v pojmech trojfázového střídavého napětí. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Trojfázové alternátory, stator, rotor, trojfázové střídavé napětí, fázové napětí, sdružené napětí. Datum

2 TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Střídavé napětí vzniká v elektrárnách v generátorech střídavého napětí, které se nazývají trojfázové alternátory, obr. č. 1. Skládá se z nehybné části statoru, na jehož obvodu jsou rozmístěny tři cívky. Kolem osy alternátoru se otáčí rotor, který je vlastně elektromagnet.

3 TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Napětí v jednotlivých cívkách jsou navzájem fázově posunuta o třetinu periody ( 120 ° ), obr. č. 2. Alternátor generuje trojfázové střídavé napětí.

4 ZAPOJENÍ CÍVEK Cívky generátoru zapojujeme: do hvězdy,
do trojúhelníku. Generátor má pak tři vývody, které nazýváme fáze. Všechny alternátory veřejné elektrické sítě pracují navzájem synchronně s jmenovitou frekvencí 50 Hz v Evropě nebo 60 Hz v USA.

5 ZAPOJENÍ CÍVEK DO HVĚZDY
Trojfázové napětí rozvádíme čtyřmi vodiči, z nichž čtvrtý je tzv. nulovací vodič (uzemněn), obr. č. 3. Vodiče 𝐋 𝟏 , 𝑳 𝟐 , 𝑳 𝟑 se nazývají fázové, vodič N je nulovací.

6 ZAPOJENÍ CÍVEK DO HVĚZDY
Elektrické napětí mezi nulovacím vodičem a druhou fází se nazývá fázové napětí 230 V, obr. č. 3. Napětí měřené mezi dvěma libovolnými fázemi se nazývá sdružené napětí 400 V. Označuje 3 x 230/400 V

7 ZAPOJENÍ CÍVEK DO TROJÚHELNÍKU
Konec jedné cívky spojen se začátkem sousední cívky, obr. č. 4. Elektrický proud se odvádí třemi vodiči, mezi kterýmikoli dvěma je napětí 400 V.

8 ELEKTROMOTORY Elektromotor je elektrický stroj, který slouží k přeměně elektrické energie na mechanickou práci, obr. č. 5. U synchronního motoru je rotorem elektromagnet, který se otáčí stejnou frekvencí jako točivé magnetické pole. U asynchronního motoru se rotor otáčí s menší frekvencí.

9 PRINCIP DYNAMA Cívka elektromagnetu rotuje mezi dvěma póly magnetu,
obr. č. 6. Na rotoru jsou dvě polokruhové lamely, po nichž kloužou dva kontakty (kartáčky). Z nich odebíráme napětí střídavě z opačných konců cívky, a tak je každý z kontaktů neustále pólem zdroje téhož znaménka.

10 Použité zdroje: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s. ISBN Wikipedie. Trojfázová soustava [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 1: Dostupné z: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s, obr. s ISBN [cit ] Obrázek č. 2: Dostupné z: [cit ] Obrázek č. 3: Dostupné z: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s, obr. s ISBN [cit ] Obrázek č. 4: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 5: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 6: Obrázek č. 3: Dostupné z: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s, obr. s ISBN [cit ]


Stáhnout ppt "TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google