Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady31Číslo DUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady31Číslo DUM."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady31Číslo DUM 01 PředmětCizojazyčná konverzace Tematický okruhKonverzace v anglickém jazyce Název materiáluDeciding what to do AutorMgr. Iris Kernerová Datum tvorbyŘíjen 2013 Ročníkčtvrtý Anotace Slovní zásoba, fráze k použití v konverzačních situacích, kdy je potřeba navrhnout aktivitu, navrženou aktivitu odsouhlasit nebo zamítnout. Vhodné jako příprava na čtvrtou část ústní části SMZ. Metodický pokyn 1) Spusťte první snímek a zeptejte žáků, jak by se s někým domluvili, že spolu stráví volný čas. 2) Uveďte, že se mohou octnout v různých fázích diskuse a jednotlivé kroky rozeberte. Můžete zdůraznit, jaké slovesné vzory, popř. předložkové vazby je potřeba u jednotlivých frází použít. 3) V druhé části prezentace jsou aktivity vhodné k procvičení frází. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iris Kernerová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 You would like to spend some time with somebody. How to manage it?

3 Steps Talking about plans Agreeing Disagreeing Objecting Persuading Compromising

4 Plans At first you can check your friend‘s plans: What are your plans (for tonight)? Have you got plans (for tomorrow)? Are you busy (at the weekend)? What are you doing (on Sunday)? What about (Saturday evening)?

5 But if you have your own idea, you can make a suggestion. Shall we (go to the cinema)? What about (riding a bike)? Why don‘t we (watch a DVD)? Let’s try that (new Italian restaurant). Maybe we could (play a game of poker).

6 Agreeing If you like your friends idea, say it! That’s a good idea. Sure. Great idea!

7 Disagreeing - apology If you can‘t accept your friend‘s idea, say: I’m afraid I can’t. I’m going to visit my relatives. Thanks, but I’ve already got plans (for tonight). It’s kind of you to ask, but I’m busy (on Saturday).

8 Objecting You don‘t like your friends plan for some reasons, so how to show that you disagree? I’m not in the mood (to watch another movie). I don’t fancy (going out for a walk). I’m not really into (cards). I don’t want to go (to the cinema again). I don’t think that’s a good idea.

9 Persuading Your friend doesn‘t like your plan, but you still think that it is worth to do it. How to persuade your friend? (But) I still think (it would be nice to go out). Don’t you think (we need fresh air)? It’ll be worth in the end. You’ll enjoy it when you get there. Oh, come on!

10 Compromising Your friend still thinks his idea is better. And you finally agree with him. You can say: OK. You’ve talked me into it. OK. Why not? OK. You’ve persuaded me. But only if you (buy me a drink)!

11 Now It‘s your turn! Complete the sentences with suitable phrases. A: ………… ………… ………… go out for a walk? B: ………… ………… fancy it. It’s too hot. A: ………… ………… a bike ride, then? B: ………… ………… in the mood. A: Oh, ………….. on! B: OK, you’ve ………… ………… into it.

12 Now It‘s your turn! Complete the sentences with suitable phrases. A: Maybe we could go out for a walk? B: I don‘t fancy it. It’s too hot. A: What about a bike ride, then? B: I‘m not in the mood. A: Oh, come on! B: OK, you’ve talked me into it.

13 Make an excuse! Student A: Make a suggestion. Use the activities below or your own ideas. Student B: Object to it. Give reason for objecting. A: ‚Do you fancy going for a walk?‘ B: ‚Not really. It’s too cold outside.‘ go out for something to eat / on a bike ride / swimming play cards / chess / badminton / computer games do some homework together listen to music

14 Dialogue Work in pairs. Prepare a dialogue. Each of you: should suggest something to do make objections then agree on a compromise.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady31Číslo DUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google