Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Virtualizace PC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Virtualizace PC."— Transkript prezentace:

1 Virtualizace PC

2 Využití virtualizace Testování operačního systému bez rizika
Rozdělení výkonu jednoho fyzického pc do několika virtuálnich serveru Tvorba virtuálních disků s např. předinstalovaným operačním systémem Virtualizace přímo klientských pc.

3 Rozdělení virtualizace
Software emulace Paravirtualizace s aplikačním rozhraním (api) Nativní virtualizace s použitím hypervisoru (malý operační systém sloužící jako spouštěcí a instalační konzole pro jednotlivé virtuální jednotky)

4 Emulace Lze využít např. VirtualPC od Microsoftu
Virtualizační platforma emuluje instrukce procesoru pamětí a dalších hw jednotek a zpřístupňuje je operačnímu systému.

5 Práce s VirtualPC V nastavení si zvolíme jméno, přístupnou pamět, lokaci a velikost souboru s virtuálním diskem (disk.vhd) Sdílení síťové karty A další.

6 Po zmáčknutí tlačítka start se nám rozjede emulovaný systém
(nainstaloval jsem zde win98) jako vypnutí můžeme použít „save“ kdy se nám vše uloží tak jak je, nebo přímo vypnutí jako u fyzického počítače.

7 Nativní virtualizace Nad hardwarem běží hypervisor
Často se sdružují hardware zdroje (cluster) čímž se dá dosáhnout velkého výkonu. Nad hw vrstvou a hypervisorem je pak možné spustit např. pět virtuálních mašin, kde každé lze přidělit pevné či flexibilní zdroje. Využitelné programy: Vmware, Virtual Box, XenServer (Citrix), Hyper-V (Microsoft)

8 Bližší pohled VirtualBox X VMware
Bezplatný a částečně opensource Multiplatformní (Windows, Linux, macOS, os/2 warp ..) Velká komunita fanoušků, řešících problémy Pouze pro Windows a Fusion pro Mac OS X Vmware Tools, sada ovladačů Cena kolem čtyř tisíc korun.

9 Shrnutí Již v dnešní době nám virtualizace pomáhá k zefektivnění výkonu serverů. V budoucnosti má velkou perspektivu virtualizace klientských stanic.

10 Zdroje Časopis Computer (15-16/09 a 11/09) emag.cz (recenze VMware)
cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Virtualizace PC."

Podobné prezentace


Reklamy Google