Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice."— Transkript prezentace:

1

2 JEDNODUCHÉ STROJE

3 Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice se za práci pokládá pouze přemisťovaní předmětů např.:zvedání, obracení….

4 Jednoduché stroje Páka, kladka,nakloněná rovina,kolo na hřídeli,klín a šroub.

5 Páka Je to tyč otáčivá kolem vlastní osy. Náklad na jedné straně tyče je zdolán menší působící silou na druhém konci. Čím delší rameno, tím menší je působící síla.

6 Kladkostroj Vznikne spojením pevné kladky a volné kladky. Pomocí kladkostroje uzvedne člověk motor automobilu i další těžká tělesa.

7 POKUS

8 Pevná kladka Je druh kladky, kdy je upevněné kolečko, v ose kolem které se otáčí, a provaz je provlečený přes kladku, na jednom konci je zavěšeno těleso, na druhý konec působí síla člověka nebo stroje.

9 Volná kladka Je druh kladky, kdy je upevněný jeden konec provazu, na provaze se pohybuje kolečko, na jehož ose zavěšeno těleso, na druhý konec provazu působí síla člověka nebo stroje.

10 Šroub Jeho hlavní část je závit. Otáčením závitu dochází k posouvání šroubu. Šroub je v podstatě dlouhá zavinutá nakloněná rovina např. hever.

11

12 POKUS

13 Klín Jeho jedinou částí je těleso s průřezem ve tvaru trojúhelníku. Klín je základem např.sekery, nože, špičky hřebíku.

14 Kolo na hřídeli Základem jsou dvě pevně spojené části, která se otáčejí kolem jedné osy.

15 Nakloněná rovina Jedinou částí je rovina nakloněná vzhledem k vodorovnému směru, po níž se zvedá těleso vzhůru. Snadno zvedneme závaží tím,že je tlačíme do svahu.

16 POKUS

17 Pro Vás připravili: Tereza Kašparová Katka Bartůšková Etela Koklíková Lukáš Dajč


Stáhnout ppt "JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice."

Podobné prezentace


Reklamy Google