Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt."— Transkript prezentace:

1

2 Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Pojmenován podle Pojmenován podle astronoma Edwina Powella Hubbla (1889 - 1953). Konečný návrh v roce 1977. Dokončen roku 1985. Jeho používání by mělo skončit v tomto roce. Základní údaje a historie

3 HST váží cca 12 tun, ale přesto je to velice jemné a citlivé zařízení. HST váží cca 12 tun, ale přesto je to velice jemné a citlivé zařízení. Od dosažení svého místa 600 km nad Zemí obíhá planetu jednou za 95 mint. Od dosažení svého místa 600 km nad Zemí obíhá planetu jednou za 95 mint. Hlavní zrcadlo váží 820 kg a průměr má 2,4 m. Hlavní zrcadlo váží 820 kg a průměr má 2,4 m. Obě zrcadla jsou broušena s přesností na 10 nanometrů (stotisícina milimetru). Obě zrcadla jsou broušena s přesností na 10 nanometrů (stotisícina milimetru). Původně měl být vynesen na orbit již v roce 1986, ale po pádu raketoplánu Challenger se tak stalo až roku 1990 raketoplánem Discovery.

4 Zde je vidět jak HST komunikuje s řídícím centrem.

5 Nákres stavby HST.

6 Co HST pozoruje Za svých 15 let objevil cca 10 tis. nebeských objektů. Za svých 15 let objevil cca 10 tis. nebeských objektů. HST nás ujistil o tom, že Pluto je součást Sluneční soustavy. HST nás ujistil o tom, že Pluto je součást Sluneční soustavy. Pomohl nám objasnit fáze života jednotlivých planet Pomohl nám objasnit fáze života jednotlivých planet Objasnil nám zrod galaxií. Objasnil nám zrod galaxií. …

7 Budoucnost 25. dubna 2005 to bylo přesně 15 let od začátku mise HST, jeho mise by tedy měla brzy skončit. 25. dubna 2005 to bylo přesně 15 let od začátku mise HST, jeho mise by tedy měla brzy skončit. Podle části vědců z NASA již HST nemá význam, protože už nerozšiřuje naše poznání. Podle části vědců z NASA již HST nemá význam, protože už nerozšiřuje naše poznání. Podle jiných a hlavně šéfa NASA doktora Mika Griffina ještě smysl má, podle něj věda doplácí na příliš ambiciózní plány prazidenta Bushe, který chce návrat na Měsíc a poté let na Mars. Podle jiných a hlavně šéfa NASA doktora Mika Griffina ještě smysl má, podle něj věda doplácí na příliš ambiciózní plány prazidenta Bushe, který chce návrat na Měsíc a poté let na Mars.

8 Zdroje http://www.cts.cuni.cz/vesmir http://www.bbc.cz/


Stáhnout ppt "Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt."

Podobné prezentace


Reklamy Google