Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské."— Transkript prezentace:

1 Nikola Burkoňová

2

3 Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské město: České Budějovice Rozloha: 10 056 km 2 Počet obyvatel: 643 000 Počet okresů: 7 Nejvyšší bod: Plechý - 1 378 m n. m.

4 Leží v Českobudějovické pánvi na soutoku řek Vltava a Malše. Nachází se zde řada historických památek a muzeí. Žije zde 96 000 obyvatel. Nejoblíbenějším sportem v Českých Budějovicích je lední hokej, následuje volejbal. Významné osobnosti Českých Budějovic:  Petr Kolář, Jiří Mádl, Radek Dvořák. Výroba piva Budvar.

5 Ř eky  Vltava, Lužnice, Otava, Blanice, Malše, Nežárka, Lomnice Vodní nádrže  Lipno, Orlík, Hněvkovice, Římov Největší rybníky  Rožmberk, Svět, Bezdrev Lipno Svět

6 Svou rozlohou je největší rybník v České republice. Nachází se v okrese Jindřichův Hradec 6 km od Třeboně. Rozloha vodní plochy je 489 ha. Do Rožmberka vtéká řeka Lužnice. Pod hrází se od roku 1922 nachází malá vodní elektrárna.

7 Unikátní krajina Třeboňska, která je oblastí chovu třeboňského kapra, je nerozlučně spjatá s rybníkářskou tradicí. V Třeboňské pánvi najdete více než čtyři stovky různě velkých rybníků, které byly postupně budovány již od 14. století.

8 Leží na návrší nad Vltavou ve městě Hluboká nad Vltavou asi 15 km severně od Českých Budějovic. Je veřejnosti přístupný a patří k nejnavštěvovanějším zámkům v České republice. Zámek vybudoval v 15. století Vilém z Pernštejna.

9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_South_Bohemian_Region.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:South_Bohemian_Region_CoA_CZ.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Jiho%C4%8Desk%C3%BD_kraj http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jihocesky_kraj.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice http://www.cile.cz/category/zamek/page/2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9 Bjovice_-_centrum_letecky.jpg http://www.gfk-plzen.cz/tridy/oktava/rozmberks/lipno.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pond_Svet_from_south.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%BEmberk http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ro%C5%BEmberk_v_zim%C4%9B.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rozmberk_dam.JPG http://www.trebonskykapr.cz/

10 http://www.trebonsko.cz/vylov-rybnika-rozmberk-2010-prvni-zatah-ve- fotografii http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1mek_Hlubok%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hluboka_castle.jpg http://www.cile.cz/category/zamek/page/2/


Stáhnout ppt "Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské."

Podobné prezentace


Reklamy Google