Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Neohebné druhy slov – zpětná vazba Český jazyk – 9. ročník Mgr. Jana Říhová

3 Obsah Slovní druhy Druhy příslovcí 2. stupeň příslovcí Příslovečné spřežky Věty se spřežkami Předložky s, z Věty s předložkami Spojení vět, druh předložky Částice, spojka Citoslovce Čárka ve větě

4 1. Urči slovní druhy Aťnebobácbum Vpředuzlevaslavnědokonce Zavekroměupřímně Navrchunazdardovnitřběžel domů Vždyťbarevněnadarmohned

5 2. Urči druh příslovcí Včeravenkuněkdy Odtudšpatněvelice Protoskromněanglicky

6 3. Vytvoř druhý stupeň příslovcí Jasně jistědobře Blízkokolmomodře Zlejemněsnadně

7 4. Rozhodni, kdy se jedná o příslovečnou spřežku Vrátím se zítra (od poledne – odpoledne) a ty (za tím – zatím) umyj nádobí. Karolína si četla a (při tom – přitom) se smála. Azor se radostí točil (do kola – dokola). Buďte chvilku (z ticha – zticha). Byli jsme (při tom – přitom), když ho chytili.

8 5. Užij správně ve větě Na horu Po tichu potichu

9 6. Doplň předložky s, z Šel jsem ___ bratrem na houby, ale vraceli jsme se ____ prázdnou. Já ___ toho nemám žádnou radost. Nebyl ___ to vrátit dluh. Sestoupili jsme ___ chodníku.

10 7. Užij daných slov jako předložku nevlastní ve větě Pomocí Okolo Naproti Kvůli

11 8. Spoj dané věty do souvětí vhodnou spojkou, tu podtrhni a urči její druh Rád bych šel bruslit. Musím se učit. Vodu zahřejeme na sto stupňů. Voda se začne vařit. Do neděle napadne sníh. Pojedeme lyžovat. K večeru sněhu ubylo. Zítra lyžovat nepůjdeme.

12 9. Užij daná slova ve větě jako částici a pak jako spojku Jen I Když

13 10. Nahraď slovesa vhodnými citoslovci Vitoušek se každou chvíli svalí na zem. Žába skočila do rybníka. Pes zaštěkal na blížící se kočku.

14 11. Doplň čárky Kokodák snesla jsem vajíčko kam ho mám dát? Jejej to je překvapení! Pravítko krach a je na dva kusy. Ochutnej ten puding vezmi si ho. Zbyněk je nešikovný každou chvíli zakopne.


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové."

Podobné prezentace


Reklamy Google