Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie výpočetní techniky, druhy počítačů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie výpočetní techniky, druhy počítačů"— Transkript prezentace:

1 Historie výpočetní techniky, druhy počítačů
Radka Kovářová

2 Počitadla [Abacus] Jednoduchá mechanická pomůcka usnadňující výpočty. Nejdříve deska s počtářskými kaménky a vyznačenými sloupci. Později destička se žlábky nebo rámeček s kuličkami na tyčkách. Destička mohla být také nahrazena pouhými čarami vyznačenými v písku. Výpočet spočíval v přesouvání počtářských kaménků určitého řádu z jedné strany abaku na druhou. Druhy : Římský abakus Japonský abakus Ruské počítadlo

3 Ruské počítadlo Římský abakus Kuličkové počítadlo

4 Princip mechanické kalkulačky
Roku 1885 se objevuje nová generace kalkulaček od švédského vynálezce žijícího v Rusku, Willigodta T. Odhnera. Tato konstrukce (patentovaná už v roce 1878) místo bubínku používá ozubení jehlové kolo. Výrobu převzalo množství továren a kalkulačka se vyráběla až do 70. let 20. století.

5 Děrnoštítková zařízení
Číslicové stroje na zpracování informací, určené ke komplexní mechanizaci administrativních prací a technických výpočtů s použitím děrných štítků. Používaly se především pro řešení úloh, které byly charakterizovány velkým počtem opakování stejných operací. Dělení: Podle počtu sloupců : osmdesátisloupcové a devadesátisloupcové Celý proces zpracovávání děrných štítků byl prováděn soupravou strojů, kterou tvořil děrovač děrných štítků, přezkoušeč, třídič, opakovač, zakládač, popisovač, tabelátor a kalkulační děrovač. Počet a druh strojů v soupravě se měnil podle výrobce a stavu technologií.

6 Děrnoštítková zařízení

7 Babbageův analytický stroj
Analytický stroj je návrh obecně použitelného mechanického počítače, který popsal anglický matematik Charles Babbage v roce Analytický stroj obsahoval aritmetickou jednotku, řídící tok s podmíněným větvením a cykly a integrovanou paměť. To činí z Babbageova analytického stroje první návrh obecně použitelného úplného počítače.

8 Babbageův analytický stroj

9 Vývoj základních osobních počítačů
Apple - > Tato firma se specializuje na hardware a software. Jejich nejznámějšími produkty jsou: řada počítačů Mac, sada kapesních počítačů a MP3 přehrávačů iPod, chytrý telefon iPhone a tablet iPad. V počítačích Apple je operační systém OS X a dotyková zařízení jsou poháněna operačním systémem iOS. Dalším známým softwarem je program pro přehrávání a uspořádávání hudební kolekce; iTunes. Mezi další aplikace od firmy Apple se řadí sada kancelářského balíku iWork a sada na vytváření hudby, fotek a videí iLife.

10 Význam grafického uživatelského rozhraní
Umožňuje ovládat počítač pomocí interaktivních grafických ovládacích prvků. Na monitoru počítače jsou zobrazena okna, ve kterých programy zobrazují svůj výstup. Uživatel používá klávesnici, myš a grafické vstupní prvky jako jsou menu, ikony, tlačítka, posuvníky, formuláře a podobně.

11 Druhy počítačů Superpočítač -> označení pro velmi výkonný počítač. Tyto přístroje mají enormní spotřebu v řádech desetitisíců watt. Při takovém elektronovém toku se i supravodivý materiál musí chladit na teploty −265 stupňů. Superpočítač má mít výkon minimálně desetinásobně vyšší výkon než běžně dostupný počítač, avšak za superpočítače jsou s jistou mírou nadsázky označovány i méně výkonná. Výkon superpočítačů je měřen v jednotkách FLOPS, přičemž se využívají její SI násobky, např. „TFLOPS“.

12 Mainframe -> je počítač používaný převážně velkými firmami pro kritické aplikace, často zahrnující zpracovávání velkých objemů dat. Většinou se jedná o sálové počítače, které byly konstruovány do enormních rozměrů v řádu místností. Osobní počítače -> je označení pro počítač určený pro použití jednotlivcem. Jejich současnou nejrozšířenější softwarovou platformou je operační systém Microsoft Windows a v menším rozsahu pak dále unixové systémy Mac OS X, Linux, BSD, OpenSolaris. další. PDA -> či palmtop je malý kapesní počítač. Ten bývá ovládaný obvykle dotykovou obrazovkou a perem PDA jsou výkonné a zvládají i přehrávání videa a velké množství dalších aplikací, např. byly často používány pro čtení ebooků. Smartphone -> je mobilní telefon, který využívá pokročilý mobilní operační systém a aplikační rozhraní, jež umožní instalaci nebo úpravy programů. Takovými operačními systémy jsou například: iOS, Android, Windows Phone, Firefox OS, Symbian OS, BlackBerry OS, PalmOS anebo Tizen.

13

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Historie výpočetní techniky, druhy počítačů"

Podobné prezentace


Reklamy Google