Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen."— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen 2012, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Textový editor MS Office Word, Tabulátory číslo DUM: 32_211_Informatika a komunikační technologie_10 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jiroušová

2 Tabulátory

3 Tabulátor je zjednodušeně řečeno zarážka, která umí udržet text na určité pozici v dokumentu Tabulátor je svázán s klávesou TAB na klávesnici

4 Zarážky tabulátorů Zarážky tabulátorů slouží k odsazení začátků řádků nebo k posunutí částí textu do požadovaných pozic Průběžně práci ukládat!!!!

5 Nástroj Tabulátor je vlastnost odstavce Tabulátor je svázán s vodorovným pravítkem Před jeho nastavením musíte klepnout do zvoleného odstavce

6 Levá zarážka Pravá zarážka Zarážka na střed Zarážka na desetinnou čárku Zarážka svislé čáry Zarovná text doprava od tabulátoru Zarovná text doleva od tabulátoru Zarovná text na střed k tabulátoru Zarovná text doleva od tabulátoru, dokud se nevyskytne desetinná čárka potom zarovnává doprava Vytvoří svislou tenkou čáru

7 Nastavení tabulátoru Vybrat Kliknout na učené místo na pravítko levým tlačítkem myši Úprava pozice tabulátoru Tahem vpravo nebo vlevo stisknutým levým tlačítkem myši do požadované pozice

8 Smazání tabulátoru Stisknuté levé tlačítko myši na značce Tah myší směrem dolů pod pravítko

9 Použití tabulátoru Použití po nastavení tabulátorů klávesy TAB Použijeme-li klávesu Enter, tabulátory se automaticky přenesou na další řádek (odstavec)

10 Úkoly pro samostatnou práci: Otevři nový prázdný dokument Word.  Napsat nadpis  Nastavit Tabulátory: 4 cm pravá zarážka, 6 cm desetinná čárka, 10 cm desetinná čárka  Napsat text (použij klávesu TAB)  Nastavit velikost písma, u prvního řádku formát písma Podle předlohy vytvoř dokument Vybavení tělocvičny (využij postup práce):

11 Dialogové okno Tabulátory Skupina OdstavecKarta Domů

12 Dialogové okno Tabulátory Nejprve vždy označte, který tabulátor chcete upravovat Pak ho můžete zarovnat třeba na střed,vlevo… Můžete mu také přiřadit nějaký vodící znak Použijte, pokud nastavujete více tabulátorů

13 Otevři nový prázdný dokument Word. Úkoly pro samostatnou práci: Podle předlohy vytvoř opět dokument Vybavení tělocvičny, ale využij k nastavení tabulátorů dialogové okno Tabulátory (využij postup práce):  Napsat nadpis.  Nastavit Tabulátory: 4 cm pravá zarážka, 6 cm desetinná čárka, 10 cm desetinná čárka.  Kliknout na tlačítko Nastavit.  Napsat text (použij klávesu TAB).  Nastavit velikost písma, u prvního řádku formát písma.

14 Anotace: Práce s dokumentem MS Word – práce s textem – tabulátory. Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s pojmem tabulátory a zarážky tabulátorů, chápou funkci tabulátorů, výhody při používání. Frontální prezentace: Během frontální prezentace, která je průvodcem novými pojmy si žáci nové poznatky zkoušejí v otevřeném dokumentu Word, na vybraných cvičeních a získávají potřebné dovednosti. Snímek č. 3:Tabulátor na klávesnici, pojem tabulátor. Snímek č. 4 - 5: Zarážky tabulátorů na pravítku. Snímek č. 6 : Druhy zarážek, umístění a způsob výběru. Snímek č. 7 - 9: Nastavení zarážek tabulátorů na pravítku, úprava pozice zarážek, mazání zarážek. Snímek č. 11 - 12: Dialogové okno Tabulátory. Fixace: Snímky 10, 13: Procvičení v dokumentu Vybavení tělocvičny (nastavení tabulátorů na pravítku, poté totéž cviční - nastavení v dialogovém okně Tabulátory). Žáci mohou používat postup práce.

15 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN 80-86686-49-3. KOVÁŘOVÁ, Libuše; NĚMEC, Vladimír; JIŘÍČEK, Michal a kol. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, ISBN 978-80-7402- 015-5. MS Office Klipart AUTOR NEZNÁMÝ. Návody - klávesnice [online]. [cit. 15.6.2012]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen."

Podobné prezentace


Reklamy Google