Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Husitské války Lukáš Petr 5.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Husitské války Lukáš Petr 5.A."— Transkript prezentace:

1 Husitské války Lukáš Petr 5.A

2 Začátek Jako začátek Husitských válek bereme 1. pražskou defenestraci 30. června 1419. Po tomto incidentu Prahu opustilo mnoho Německých měšťanů. Převrat byl schválen Václavem IV, který krátce na to umírá.

3 První bitva Právoplatný český král Zikmund nebyl pro většinu přijatelný a tak nemohl nastoupit na trůn. Roku 1420 byla na požádání Zikmunda vypravena Papežem Křižácká výprava do Čech. Toto Křižácké vojsko bylo tvořeno Němci, Uhry, Rakušany a dokonce českými katolíky. Všichni byli pod vedením Zikmunda.

4 Zikmund se snažil dobýt Prahu, ale marně
Zikmund se snažil dobýt Prahu, ale marně. Ve slavné bitvě na Vítkově hoře, která se konala , byli křižáci poraženi husity pod vedením Jana Žižky. Po této bitvě byli Křižáci nuceni se stáhnou.

5 Druhá Křižácká výprava do Čech
Roku 1422 se Zikmund opět pokusil s pomocí Křižáků dobít Čechy. Jako i jeho první pokus tak i ten druhý nevyšel.

6 Čáslavský sněm Na jaře roku 1421 svolali pražané Čáslavský sněm, kde se zvolily dočasnou zemskou vládu. Ta se však brzy rozpadla.

7 Jan Žižka a Tábor Mezi lety 1422 a 1423 vrcholily spory mezi Žižkou a táborským kněžstvem. Na tento popud Žižka odešel z tábora a založl mocné seskupení ve východních Čechách. S touto skupinou pak Žižka bojoval proti katolíkům a umírněným husitům. 11. října 1424 Jan Žižka z Trocnova umírá při obléhání Přibyslavi.

8 Po Žižkově smrti Po Žižkově smrti navázaly všechny tři hlavní strany (táboři, pražané, sirotci) vojenskou spolupráci a ovládli většinu Čech. Poté podnikali vojenské výpravy do sousedních zemí Koruny české (Slezska, Horní Lužice), také do Německa, Rakouska a Uherska.

9 Do těchto zemí jezdili za záminkou šíření Husitské víry, ale také protože potřebovaly peníze, které do Čech za Husitství neproudily protože Papež na Čechy uvalil embargo, těžba v kutných dolech poklesla.

10 Prokop Holý Novým Husitským taktikem se stal táborský Prokop Holý. Díky jeho taktice se dařilo Husitům pokračovat v sérii vítězství. 1426 porazili saskou výpravu před Ústím nad Labem. 1427 byla husity poražena další křižácká výprava u Tachova. V srpnu 1431 se prý křižácká výprava rozprchla jen co uslyšela slavný chorál: Kdož jsú boží bojovníci.

11 Bitva u Lipan V roce 1433 se konal říšský koncil v Basileji, kde se husité snažily obhájit čtyři pražské články. Záhy však zjistily že jednání jsou bezvýznamná a tak koncil opustili. Neshody mezi Husity vyřešila bitva u Lipan 30. května 1434, kde byli radikální Husité poraženi umírněnými a katolíky.

12 Basilejská kompaktáta
Nakonec roku 1436 byla v Jihlavě podepsána Basilejská kompaktáta.


Stáhnout ppt "Husitské války Lukáš Petr 5.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google