Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Perský záliv, nazývaný též Arabský 233 100km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Perský záliv, nazývaný též Arabský 233 100km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné."— Transkript prezentace:

1

2 Perský záliv, nazývaný též Arabský 233 100km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné tankery a nákladní lodě obecně Velmi mělký, na mnoha místech lodě nad 5kt nemohou plout blíže než 8km od pobřeží. Navíc jsou mělčiny a útesy pokryty perlorodkami, které znemožňují plavbu  vybudovány umělé ostrovy dál od pobřeží. Poznamenán ropnou skvrnou, vzniklou iráckým útokem na kuvajtská ropná zařízení v letech 1990-91  velké škody na životním prostředí, hlavně v severních oblastech.

3 Často zbohatly díky ropě. V poslední době si některé státy uvědomují, že ropa z kohoutků nepoteče věčně a tak začaly investovat do státní infrastruktury a do rozvoje státu obecně. Z mapky vidno, že se jedná o tyto státy: Írán Saudská Arábie Katar Irák Bahrajn S.A.E. Omán

4 Na stránkách Rolls-Royce se můžete dočíst, jak se postupuje při těžbě ropy. Ropa se nachází pod povrchem mezi dvěmi nepropustnými vrstvami hornin. Buď pod povrchem souše  těží se ropnými vrty Nebo pod povrchem dna zálivu  těžba s pomocí ropných plošin

5 Prokázané rezervy: 715 mld barelů  57% sv. zásob Denní produkce: 22,9 mil barelů/den (32% světa) Růst denní produkce: 2010: 26 mil barelů/den 2020: 35 mil barelů/den Zdroj: Persian Gulf Fact BookPersian Gulf Fact Book Prokázané rezervy: 735 mld barelů  54,5% sv. zásob Denní produkce: 22,1 mil barelů/den (28% světa) Růst denní produkce – neuvádí Denní produkce podle zemí: Saudská Arábie:9,745mil barelů/den Írán:3,979mil barelů/den Kuvajt:2,418mil barelů/den Irák:2,093mil barelů/den Katar:0,791mil barelů/den Omán:0,769mil barelů/den Bahrajn0,188mil barelů/den Zdroj: CIA World Fact BookCIA World Fact Book 1 barel = 146l

6 Absolutní většina (cca 90%) ropy dopravována tankery, a to skrz zmiňovaný Hormuzský průplav. Průplav je úzký, nedovoluje příliš velké zvyšování provozu, budou se muset využívat jiné dopravní cesty za zvýšení ceny.

7 Kontroverzní teorie, předpovídající vývoj spotřeby ropy (a dalších fosilních paliv) a její vyčerpání. Těžba ropy podle ní sleduje tzv. Hubertovu křivku, podle které po vyčerpání přibližně poloviny světových zásob bude následovat snižování produkce a zvyšování ceny. Existuje mnoho teorií, sledujících toto téma, chcete-li vědět více, přečtěte si článek ve Wikipedii. Každopádně s postupem vyčerpávání ropy budou ropná naleziště Perského zálivu stále více potřebná. - Hubertova teorie ropného vrcholu.


Stáhnout ppt "Perský záliv, nazývaný též Arabský 233 100km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné."

Podobné prezentace


Reklamy Google