Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití a údržba textilií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití a údržba textilií"— Transkript prezentace:

1 Použití a údržba textilií
Mgr. Marie Ondrouškova

2 Rozdělení a použití textilií
Textilie mají mnoho způsobů použití. Vyrábí se z nich množství výrobků, které nás provázejí celý život. Nejsou to jen oděvy, ale i dekorační, bytové textilie, ložní i osobní prádlo, ubrusy, ručníky atd., ale i různé technické textilie používané ve stavebnictví, zdravotnictví, na ochranné oděvy, izolační materiály, zdravotnické potřeby, ap. způsob použití - vrchový - podšívkový - výztužný - výplňkový - kapsovinový - drobná textilní příprava podle složení - bavlnářské, vlnařské, hedvábnické, lnářské, chemické, směsové, syntetické

3 Rozdělení oděvního materiálu podle účelu použití

4 Ukázky textilií

5 Vrchové textilie Z hlediska použití lze vrchové materiály rozdělit do několika skupin: Prádlové – košile, spodní a noční prádlo, speciální funkční prádlo Šatové – šaty, sukně, kalhoty, halenky, atd. Oblekové – pánské obleky, dámské kostýmy, kalhoty, sukně, saka, atd. Plášťové – pláště, bundy atd.

6 Přehled vlastností oděvních textilií

7 Rozbor textilií Znalost základních vlastností a jakosti oděvní textilie je potřebné pro její další zpracování a údržbu. K provedení podrobného rozboru textilie jsou třeba složité zkušební stroje. K běžnému rozboru však stačí pouze naše smysly - zrak, hmat, čich a jednoduché pomůcky - lupa a zápalky. Známe-li základní vlastnosti textilních vláken, můžeme posoudit kvalitu a tak rozeznat hodnotné zboží od nekvalitního.

8 Žehlení a údržba textilií
Žehlení je nedílnou součástí při práci s textilními materiály. Při žehlení působíme na materiál několika faktory (teplem, tlakem, časem a vlhkostí). Aby žehlení bylo úspěšné musíme znát druh žehlené textilie a dodržovat určité zásady žehlení, abychom se vyhnuli - lomům, spálení, sražení, leskům, poznění, prožehlení atd. Vzhledem k tomu, že textilní i oděvní výrobky jsou často označovány symboly, které výrobce doporučuje pro jejich ošetřování je nutné je důkladně znát, aby nedošlo k poškození textilie.

9 Symboly pro údržbu textilu

10 Škodlivé látky v textiliích
Oděv je naše druhá pokožka. Proto bychom měli dávat pozor na to, co nosíme na svém těle. Bohužel mnoho textilií je ošetřeno chemickými látkami, aniž bychom to poznali.

11 Použitá a doporučená literatura
Kozlovská, H.,Bohanesová, B. a kol., Oděvní materiály I, II, Infofmatorium, Praha 1998 Bruhová, I., Rodinná výchova, FORTUNA,1992 Kalábová, M., Odívání I, Fortuna, Praha 1992 Levinský, O., Malá encyklopedie textilních materiálů, SNTL, Praha 1978 Teršl, S.,Abeceda textilu a odívání, ATOK, Praha 1994

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Použití a údržba textilií"

Podobné prezentace


Reklamy Google