Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvar a pohyb těla KOSTRA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvar a pohyb těla KOSTRA."— Transkript prezentace:

1 Tvar a pohyb těla KOSTRA

2 Kostra – opěrná soustava:
Vnitřní Určuje tvar těla Základem je páteř složená z obratlů V zárodečném stádiu nebo primitivní vodní živočichové – struna hřbetní STRUNATCI - primitivní vodní živočichové – struna hřbetní Kopinatec plžovitý, Sumka - BEZLEBEČNÍ

3 SUMKY

4

5 Co tvoří kosti? Kostní buňky Kostní tkáň Chrupavka Kosti

6 Kostra u obratlovců: Kruhoústí a paryby – chrupavčitou kostru

7 Ryby kostěná kostra, páteř z obratlů, ploutevní paprsky

8 Obojživelníci páteř z obratlů, lebka, kostra končetin, kloubní spojení (pohyblivé spojení), hrudní koš (ochrana orgánů)

9 Plazi:

10 Ptáci: Kostra: kosti ptáků jsou velmi lehké, ale pevné
kosti jsou duté a vyplněné vzduchem - jsou spojeny s dýchacím ústrojím PNEUMATIZACE dlouhých kostí. vymizel morek Lebka je pohyblivě spojena s páteří Páteř je rozdělena na krční, hrudní, křížový a ocasní oddíl s ohebnými krčními obratli, jejichž počet je vysoce proměnlivý. Bederní a křížové obratle srůstají s pánevními kostmi v nepohyblivý útvar. Žebra jsou zploštěná a jsou upnuta k mohutné deskovité kosti hrudní s hřebenem, ke které jsou připojeny létací svaly. Pouze nelétaví ptáci mají prsní kost poměrně malou a bez hřebene. Přední končetiny jsou přeměněny v křídla. Křídlo se připojuje ke kostře trupu kostí krkavčí, klíční a lopatky. Kosti klíční srůstají v sáňky. zajímavý je zobák- je bezzubý, krytý rohovinou. běhák- spodní část dolní končetiny- zbytek zánártních kostí a nártní kůstky srůstají. K běháku jsou připojeny 4 prsty. Prsty jsou opatřeny drápy.

11 Průřez ptačí kostí:

12

13 Savci:

14 Kostra savců: Kostní dřeň – tvorba červených krvinek
Morek – ukládání zásobních látek 7 krčních obratlů (atlas, čepovec)


Stáhnout ppt "Tvar a pohyb těla KOSTRA."

Podobné prezentace


Reklamy Google