Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Anglický jazyk, 3. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Grammar Pre-intermediate Sada číslo:ICT-63 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 02 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-63-02 Téma vzdělávacího materiálu:Verb patterns Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Vlasta Galisová Anotace: Prezentace vysvětluje rozdílnost užití –ing tvarů a to infinitivu po určitých slovesech. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro maturitní obory. Je možné jej použít i u oborů učebních. Datum vytvoření:27. 10. 2012 Ověření ve výuce:5. 11. 2012

2 Verb Patterns

3 Introduction When we put two verbs together, the second verb is in: the infinitive without to. the infinitive with to. the –ing form.

4 Infinitive without to We use infinitive without to with modals. Will, would, shall, should, may, might, can, could, must. Could you open the window, please? I can play the piano. We use infinitive without to with do/does/did. How much does it cost? I don’t listen to you.

5 Infinitive with to The infinitive of purpose. I’m learning English to help me get a better job. I went to the cinema to see the new James Bond film. After many adjectives: happy, surprised, important, necessary, disappointed, easy. It was easy to understand him. I’m happy to hear it.

6 Infinitive with to With many expressions: Be going to, have to, would like to, would prefer to, used to. I’m going to play tennis tomorrow. I have to do my homework. I’d like to see you soon. Would you like to listen to radio? My dad used to work in a factory.

7 Infinitive with to After certain verbs: agree, decide, expect, fail, hope, manage, mean, offer, prepare, pretend, promise, refuse, seem, want. I agreed to go with them. He decided to study at university. I promise not to do it. I want to be a doctor.

8 The – ing form (gerund) As a subject/object/complement: Subject: Listening good music makes me happy. Object: I find watching TV really boring. Complement: My favourite sport is swimming. After prepositions: I’m not very good at playing tennis. I look forward to hearing from you.

9 The – ing form (gerund) After certain verbs: avoid, can’t help, can’t stand, don’t mind, enjoy, fancy, feel like, finish, imagine, practise, spend time, suggest. I can’t stand doing housework. Can you imagine being a famous person? I avoid speaking with stupid people.

10 To infinitive or – ing form: little or no change in meaning After verbs begin, continue, hate, like, love, prefer, start. He started to play/playing the piano when he was four. Why do you continue to behave/behaving this way? I like to get/getting up early in the morning.

11 Literatura MURPHY, R. Essential Grammar in Use. 3. vyd. Cambridge: CUP, 2007. ISBN 978-0-521-67543-7. FALLA, T., DAVIES, P. Maturita Solution Pre- intermediate Student’s Book. 1. vyd. Oxford: OUP, 2007. ISBN 978-0-19-455169-4. CLARKE, S. Macmillan English Grammar In Context Essential. 1. vyd. Oxford: Macmillan Publisher Ltd, 2008. ISBN 978-1-5040-7049-2.

12 Complete the sentences I usually avoid… I really can’t stand… I don’t mind… I want… I would like… I sometimes pretend…

13


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google