Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích."— Transkript prezentace:

1 Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku
J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích o úmrtí fotbalistů.

2 FOTBAL

3

4

5

6

7

8

9

10

11 zdroj: 4thegame.com

12 zdroj: img.thesun.co.uk

13 zdroj: bp1.blogger.com

14 zdroj: bp1.blogger.com

15 zdroj: gamblog.co.uk

16 zdroj: expressandstar.com

17

18

19 (Arytmogenní) Dilatační kardiomyopatie (dysplazie) pravé komory
Dominantně dědičná dispozice s různým stupněm penetrace do fenotypu Spuštění maligní arytmie pohybovou aktivitou

20 Úmrtí fotbalistů 19. února Při mistrovském zápase nižší skotské soutěže zkolaboval čtyřicetiletý Robbie James, hrající trenér klubu Llanelli a bývalý waleský reprezentant, kterému nepomohla ani okamžitá první pomoc. 24. dubna Při tréninku německého klubu Carl Zeiss Jena zkolaboval německý fotbalista Axel Jüptner, o den později zemřel na selhání srdce. 25. července Na zástavu srdce zemřel přímo na hřišti třiadvacetiletý rumunský fotbalista Stefan Vrabioru z prvoligového klubu Astra Ploješť. Později byl v jeho těle objeven anabolický steroid metandenon. 5. října Catalin Haldan, čtyřiadvacetiletý hráč Dinama Bukurešť a rumunský reprezentant do 21 let, zkolaboval uprostřed přátelského zápasu a krátce po převozu do nemocnice zemřel. červen Druholigový kyperský fotbalista Michael Michael zkolaboval po závěrečném hvizdu a po převozu do nemocnice zemřel. 28. října Osmadvacetiletý brazilský fotbalista Marcio Dos Santos, hájící barvy peruánského klubu Deportivo Wanka, zemřel krátce po skončení ligového utkání na infarkt. prosinec Makedonský obránce týmu Napredok Kičevo Stefan Toleski zkolaboval během utkání proti Kumanovu a po převozu do nemocnice zemřel. Příčinou bylo pravděpodobně srdeční selhání. 26. června V 72. minutě semifinálového zápasu Poháru FIFA mezi  Kamerunem a Kolumbií se k zemi skácel Kamerunec Marc-Vivien Foé. Přes okamžitou první pomoc se lékařům nepodařilo přivést osmadvacetiletého hráče zpět k životu. Příčinou úmrtí byla zástava srdce, pitva ukázala, že Foé trpěl srdeční vadou.

21 Úmrtí fotbalistů 26. ledna Čtyřiadvacetiletý maďarský fotbalový útočník Miklós Fehér, který hrál za Benfiku Lisabon, zemřel na infarkt jen necelé dvě hodiny poté, co se při prvoligovém zápasu zhroutil na hřišti. Později se prokázalo, že trpěl vrozenou srdeční vadou. 15. května Osmnáctiletý Portugalec Bruno Baiao, kapitán mládežnického týmu Benfiky Lisabon, nepřežil zástavu srdce. 8. září V noci po utkání zemřel na selhání srdce dvaadvacetiletý slovenský fotbalista prvoligové Dubnice nad Váhom Martin Doktor. 27. října Během zápasu brazilské ligy zkolaboval třicetiletý obránce Serginho z týmu Sao Caetano a krátce po převozu do nemocnice zemřel. Příčinou byla zástava srdce. 5. prosince Během finálového zápasu indického Poháru federace zkolaboval čtyřiadvacetiletý Brazilec Cristian De Lima Junior poté, co se střetl s brankářem soupeře. Po převozu do nemocnice zemřel, příčinou byl infarkt. 7. února Slovinský brankář Nedzad Botonjič z klubu NK Lublaň zemřel při tréninku na selhání srdce. 29. listopadu Šestadvacetiletý francouzský obránce Utrechtu David Di Tommaso zemřel dva dny po zápase ve spánku na zástavu srdce. 31. srpna Během tréninku zemřel na infarkt egyptský fotbalový reprezentant Mohamed Abdelwahab. Dvaadvacetiletý obránce náhle zkolaboval během přípravy a lékařům už se nepodařilo ho zachránit. 19. září Brazilský fotbalista Nilton Pereira Mendez ve službách kazašského klubu Šachťor Karaganda zemřel po tréninku na infarkt. 21. prosince Brazilský fotbalista Ricardo da Costa Oliveira, hrající v makedonské lize za Škendiji Tetovo, zemřel na selhání srdce. 28. srpna Dvaadvacetiletý španělský fotbalista klubu FC Sevilla Antonio Puerta podlehl po třech dnech srdečním problémům, kvůli nimž dvakrát zkolaboval během ligového utkání s Getafe

22 HOKEJ

23

24

25

26

27

28 BOX

29

30

31

32

33 Zhoršení mozkových funkcí u boxerů (20 profesionálů, 24 amatérů)
U 75% (25% signif.) profesionálních boxerů byla zjištěna  celkový průtok krve mozkem, na rozdíl od amatérských boxerů a judistů. U 35% profesionálních a 29% amatérských boxerů bylo zjištěno  regionální prokrvení mozku (fronto-centrálně). U 12,5% amatérských boxerů byla zjištěno  celkové prokrvení mozku, ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých nesportovců. Nebyla zjištěna korelace mezi hodnotami prokrvení a počtem zápasů. U 15% profesionálních boxerů bylo zjištěno abnormální EEG. (G. Rodriguez et al. 1998)

34 SPORT – ZDRAVÍ – KVALITA ŽIVOTA
Chronické poškození mozku u boxerů (CTBI – chronic traumatic brain injury) u 20% profesionálních boxerů CTBI má společné znaky s Alzheimerovou nemocí – neurofibrilární triangly, difusní amyloidní plaky, úbytek acetylcholinu, změnu imunoreaktivity (tau). (B.D. Jordan, 2000)


Stáhnout ppt "Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích."

Podobné prezentace


Reklamy Google