Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny:Reformace a protireformace

2 Reformace a protireformace Reformace v Německu Hlavou německé reformace byl Martin Luther, působící jako profesor ve Wittenbergu - r. 1517 zde vyvěsil 95 tezí,obsahujících kritiku poměrů a požadujících nápravu církve Vycházel z učení Jana Husa, nakonec opustil klášter a oženil se V reformované církvi zavedl přijímání pod obojí, kázání v němčině, do které také přeložil Bibli Získal si množství stoupenců i mezi mocnými knížaty, kteří jej ochraňovali

3 Následovníci Luthera Mezi katolíky a lutherány vypukly náboženské boje 1555 náboženský mír podepsaný v Augsburku: vyhlašuje náboženskou toleranci podle pravidla- „ Cuius regio, eius religio.“ Čí kraj ( panství), toho náboženství. Když je pán protestant, nebo katolík, musí protestantskou/ katolickou víru vyznávat i jeho poddaní. Reformace ve Francii Jean Calvin, nekompromisní reformátor Hlásal možnost vzpoury proti vrchnosti, když porušuje Boží nebo společenské zákony Hlásal skromnost, neokázalost, a boj proti špatným vlastnostem ( lenost, hříšnost)

4 Bartolomějská noc 1572 Hugenoti – kalvinisté ve Francii Ve Francii boje mezi katolíky a protestanty přerostly roku 1572 v hromadný masakr hugenotů během svatby Jindřicha Navarrského s francouzskou princeznou Markétou – tzv. „ Bartolomějská noc “ Jindřich se musel po nástupu na trůn stát katolíkem, ale vydal pro hugenoty tzv. Edikt nantský, který jim zaručoval náboženskou svobodu

5 Reformace v Anglii Král Jindřich VIII. z rodu Tudorů vytvořil novou církev r. 1534, když mu papež nechtěl povolit rozvod s manž. Kateřinou ( byl ženatý celkem 6krát !) Zde král vystupuje jako hlava církve ( nahrazuje papeže, ale sám církevní úkony nevykonává) Jindřich měl 2 dcery – obě vládly. Starší, Marie byla katolička a tvrdě pronásledovala anglikány. Říkalo se jí krvavá Marie. Po Mariině smrti vládla Alžběta, která byla anglikánkou. Za její dlouhé vlády se Anglie stala velmocí.

6 Protireformace Protireformace byla reakcí katolické církve na snahy o její polepšení V letech 1548 – 1563 byl do Tyrolského města Trento ( trident) svolán církevní koncil, který měl vyřešit nastalou situaci Církev se skutečně zaměřila na odstraňování nejokatějších nešvarů Zavedla jednotný mešní ritus – známý jako tridentská mše V této době vznikl nový katolický řád Societas Jesu, neboli Tovaryšstvo Ježíšovo, známé jako Jezuité. Založil je r. 1540 býv. Španělský důstojník, později vystudovaný kněz Ignác z Loyoly ( 1490 – 1555 ). Tento řád se zaměřil na všestrannou podporu katolictví a na výchovu. Uplatnili se zejména na Universitách, neboť členové řádu patřili k nejvzdělanějším lidem své doby. V Praze se usadili od roku 1565. (Řád byl i načas zrušen v 18. stol., ale byl obnoven a funguje dodnes.)

7 Otázky a úkoly Proč vznikala protestantská hnutí? Jací jsou nejvýznamnější představitelé? Jaké národnosti byl Martin Luther a Jean Calvin? Kým byl ovlivněn Luther ve svých názorech? Ve kterých zemích se protestantské náboženství ujalo? Jaké řešení nabízel Augsburský náboženský mír? Proč se odtrhl Jindřich VIII. V Anglii od římskokatolické církve? Kdo byl hlavou anglikánské církve? Zjistěte, jak je tomu dnes v Anglii.

8


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google