Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO PROCVIČOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO PROCVIČOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO PROCVIČOVÁNÍ

2 V textu vyhledej podstatná jména rodu mužského a do tabulky je vepiš podle toho, k jakému vzoru patří. (Každé slovo piš pouze jednou.) Ve sloupci, který pak bude nejvíce zaplněný, najdeš informaci (číslo), kolik sad zubů může krokodýlovi vyrůst za život. 1. Krokodýli Krokodýly řadíme mezi plazy, patří mezi nejstarší živočichy na Zemi. Jsou to masožravci. Svou kořist nežvýkají, ale trhají ji na kousky. Při tomto zápasu krokodýli neustále ztrácejí své dýkovité zuby, ale brzy jim narostou nové. Žaludek krokodýla je velký asi jako basketbalový míč. PÁN (20) MUŽ (1OO) HRAD (50) STROJ (5)

3 Krokodýlovi může za život vyrůst až 50 sad zubů.
ŘEŠENÍ Krokodýli Krokodýly řadíme mezi plazy, patří mezi nejstarší živočichy na Zemi. Jsou to masožravci. Svou kořist nežvýkají, ale trhají ji na kousky. Při tomto zápasu krokodýli neustále ztrácejí své dýkovité zuby, ale brzy jim narostou nové. Žaludek krokodýla je velký asi jako basketbalový míč. PÁN (20) MUŽ (1OO) HRAD (50) STROJ (5) krokodýli masožravci kousky míč plazy zápasu živočichy zuby žaludek Krokodýlovi může za život vyrůst až 50 sad zubů.

4 Rozliš, podle kterého vzoru se podstatné jméno skloňuje a podle toho zapiš písmeno. Když budeš pracovat správně, dozvíš se, proč krokodýli zívají. 2. PÁN MUŽ HRAD STROJ v pytli B R D O pod kůly J A CH L se lvy H S se spisovateli U E kilogramy V Z P bez listonoše I v kotli lovící orli Í za automobily T k řediteli Y

5 ŘEŠENÍ: v pytli pod kůly se lvy se spisovateli kilogramy bez listonoše
PÁN MUŽ HRAD STROJ v pytli O pod kůly CH se lvy L se spisovateli A kilogramy Z bez listonoše U v kotli J lovící orli Í za automobily S k řediteli E Krokodýli se otevřením tlamy ochlazují.

6 I Y povoz- R G k Janov- A E s peněz- V N hlavolam- chovat osl- K Á
Vyber ke slovům správné i/y a zapiš si odpovídající písmeno. Dozvíš se tak jméno krokodýla s dlouhými, úzkými čelistmi. Tento krokodýl má tak slabé nohy, že může sotva chodit. 3. I Y povoz- R G k Janov- A E s peněz- V N hlavolam- chovat osl- K Á se spisovatel- L U

7 ŘEŠENÍ: I Y povozy G k Janovi A s penězi V hlavolamy chovat osly Á se spisovateli L Krokodýl s dlouhými, úzkými čelistmi se jmenuje gaviál.


Stáhnout ppt "SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO PROCVIČOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google