Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bakteriální nemoci člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bakteriální nemoci člověka"— Transkript prezentace:

1 Bakteriální nemoci člověka

2 Bakterie Prokaryotické organismy – mají buněčnou stěnu(ne vždy), cytoplazmatickou membránu a protoplast. Tvar může být různý: kulovitý, tyčinkovitý, zakřivený, vláknitý a větvený.

3 Bakterie s kulovitým tvarem
Obecně KOKY Pokud tvoří kolonie dělí se: DIPLOKOKY(dvě buňky) TETRAKOKY(čtyři buňky) STREPTOKOKY(řetízková kolonie) STAFYLOKOKY(hroznovité kolonie) SARCINY(balíčkové kolonie)

4 Bakterie s tyčinkovitým tvarem
Bakterie se mnohou sdružovat v koloniích po dvou – DIPLOBAKTERIE, nebo se mnouhu sdružovat v řetězcíh – STREPTOBAKTERIE, nebo ,,palisádách“ – PALISÁDOVE BAKTERIE

5 Bakterie se zakřiveným tvarem
Nevytvářejí kolonie, ale dělí se na: -VIBRIA(krátce lehce zakřivené tyčinky) SPIRILY(lehce zvněné tyčinky) SPIROCHETY(tyčinky šroubovitého tvaru)

6

7 Členění bakterií - Podle morfologických znaků:
Tvar, Seskupení, Barvitelnost buněčné, stěny podle Grama, Bičíky, Tvorba spor, Tvar kolonií - Kultivačních znaků: Teplota, pH, Vztah ke kyslíku, tolerance k chemikáliím Metabolických znaků: Typ přijímaných látek, Energetický metabolismus

8 Rozmnožování bakterií
Nejčastěji PŘÍČNÝM DĚLENÍM, PUČENÍM nebo HARMOGONIÍ Při příčném dělení se buňka prodlouží na dvojnásobnou délku a při tom se uprostřed vytvoří septum(přehrádka složená z membrány a základu buň. stěny), které ji rozdělí na dvě strany. Poté vzniknou dvě sesterské buňky. Dělení předchází replikace DNA.

9 Význam bakterií Bakterie patří k nejstarším organismům nalézaných ve formě forsilií Skupina bakterií se považuje za nejrozšířenější skupinu živ. organismů. Jsou schopny přežít v nejkrutějších podmínkách(vesmír, na dně kráteru) Jsou nezastoupitelné ve významu koloběhu látek. Jsou bakterie zpusobující choroby a také podílející sena rozkladu organ. hmoty.

10 Bakterie v průmyslu Výroba šlehaček Výroba jogurtů
Výroba acidofilního mléka Geneticky upravené formy produkují lidskou formu INZULINU Také výroba acetonu a butanolu

11 Bakeriální nemoci člověka:
Zápal plic Tyfus Mor Cholera Tuberkulóza Angína Kapavka Lepra Spála Záškrt Růže Syfilis Borrelióza Salmonelóza ..a sposta dalších..


Stáhnout ppt "Bakteriální nemoci člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google