Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace Název tematické oblasti: Politologie Název učebního materiálu: Niccoló Machiavelli Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV0412 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. a 4. ročník VG Autor: Mgr. Hana Mikušková Datum vytvoření: 12. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 24. 4. 2013 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Dokáže vysvětlit na základě historických znalostí a souvislostí pojem machiavelizmus, zná osudy a práce Machiavelliho Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva a při frontálním opakování se třídou.

3 Niccoló Machiavelli 1469 - 1527

4 Florencie. Právník. Lorenzo di Medici (il Magnifico). Diplomat, korespondence, zásobování vojska, dopisy, projevy.

5 Situace v Itálii: Mnoho státečků, knížectví, vévodství. „Každý pro sebe a všichni proti každému.“ Nebezpečí Chtěl sjednotit Itálii

6 Lorenzo de Medici Lorenzo il Magnifico Zaměstnavatel N. Machiaveleliho Jemu určil spis Vladař. Chtěl, aby Itálii sjednotil právě on.

7 Vladař: 1513. Tiskem vydán až po smrti Machiavelliho roku 1532. Shrnul v něm praktické zkušenosti z politiky a z četby antických autorů. 26 kapitol. Má dvě části: příklady mužů a konkrétní rady.

8 Machiavelizmus: Hlavním krédem je heslo: „Účel světí prostředky.“

9 Zásady machiavelizmu: Panovník musí být silný jako lev a chytrý jako liška Má se obklopit schopnými rádci, ale ne schopnějšími než je on sám. Do politiky by neměli chodit lidé s morálními zásadami a morálních kvalit. Panovník může použít i nemorální prostředky: zradu, lež, politickou vraždu, podvod, pokud je to nutné.

10 Pojetí dějin: Nejvýznamnější hnací silou dějin je touha po moci: dějiny jsou zápasem o moc. Zápasí ti, kteří moc mají, s těmi, kteří moc nemají. Rovněž ti, kteří o moc usilují.

11 Pohled na člověka: Lidská povaha je neměnná: člověk je spíše zlý než dobrý. Dobro konáme pouze tehdy, jsme-li k tomu přinuceni. Člověk zapomene spíše na smrt svého otce, než na ztrátu vlastního majetku.

12 Další práce N. Machiavelliho: Divadelní hry: Mandragora, Belfagor (Ďábel) Úvahy o umění válečném Florentské letopisy: florentské dějiny od pravěku po rok 1492. Vznikly na zakázku Medicejských. Rozprava o řeči: brání toskánštinu jako italský národní jazyk.

13 Reakce Medicejských: Machiaelliho názory Medicejští neposlouchali, Vladaře nečetli. Byl obviněn ze zrady, měsíc vězněn v okovech, mučen, nakonec propuštěn. Byl vypovězen z Florencie. Život dožil v ústraní na venkově na statku.

14 Další osudy Itálie: Roku 1492 vtáhl do Itálie francouzský král Karel VIII. a dobyl ji. Itálie ztrácí samostatnost.

15 Zdroje: ze zdrojů autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google