Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná."— Transkript prezentace:

1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zpracováno: 9. 4. 2014 Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová

2 GUERNICA Obec ve španělském Baskicku je především známa jako oběť bombardování nacistické Luftwaffe během španělské občanské války 26. dubna 1937. Letecký útok způsobil velké škody a ohromné množství obětí civilního obyvatelstva, které umíralo nejen při bombardování, ale i v sutinách domů a v nemocnicích.

3 PABLO PICASSO A GUERNICA Pablo Picasso byl španělský malíř. Svou tvorbou převážně reprezentuje kubismus – vidí svět skrz jednoduché geometrické formy, nahlíží na něj z více pohledů a rozkládá skutečnost na jednotlivosti a znovu ji skládá podle svého vnímání. Přiklání se také k expresionismu – snaží se vkládat do obrazu záporné emoce tak, aby zřetelně působily na diváka. Pablo Picasso reagoval svým výtvarným dílem na bombardování Guernicy.

4 PABLO PICASSO - GUERNICA Vyjadřuje hrůzu a zoufalství, bezmoc, smrt a beznaděj. Snaží se vyburcovat svět protestem proti tomuto masakru na civilním obyvatelstvu.

5 VÝTVARNÝ NÁMĚT seznámit se s osudem Guernicy a autorem, který jej výtvarně zpracoval respektovat informaci o způsobu kubistického a expresionistického vyjadřování ve výtvarném umění zpracovat téma bezohlednosti válečných bojů zdůrazněním exprese pomocí barevných ploch hledat jednotlivé obrazy vztahující se k události v reprodukovaném díle

6 VÝTVARNÉ POTŘEBY černobílá kopie obrazu Guernica tvrdý bílý papír A4 (nebo A3 podle velikosti ofocených reprodukcí) nůžky, lepidlo pastelky, fixy, případně vodové barvy a štětce

7 VÝTVARNÝ POSTUP je důležité obeznámit se s dílem a rozeznat jednotlivé části zobrazení a pokusit se je popsat a vysvětlit, co vyjadřují vzhledem k události, kterou zobrazují rozdělit několik kopií reprodukce do menších skupinek a rozstříhat je na přibližně stejné díly podle počtu členů skupinky vybarvit podle vlastního uvážení sestavit a podlepit na tvrdý papír porovnat práce jednotlivých skupin a prodiskutovat případnou změnu účinku díla

8 UKÁZKA STUDENTSKÉ PRÁCE

9 zdroje Pablo Picasso. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2014 [cit. 2014-04-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso Guernica by Pablo Picasso. 1937. Oil on canvas. 349 cm × 776 cm. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2014 [cit. 2014-04-09]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:PicassoGuernica.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:PicassoGuernica.jpg Bundesarchiv Bild 183-H25224, Guernica, Ruinen: Guernica po bombardování. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2014 [cit. 2014-04-09. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bombardování_Guerniky#mediaviewer/Soub or:Bundesarchiv_Bild_183-H25224%2C_Guernica%2C_Ruinen.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bombardování_Guerniky#mediaviewer/Soub or:Bundesarchiv_Bild_183-H25224%2C_Guernica%2C_Ruinen.jpg Foto: archiv studentských prací Mgr. Dobruše Fajkusová Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Dobruše Fajkusová.


Stáhnout ppt "Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google