Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Scifi ve světové literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Scifi ve světové literatuře"— Transkript prezentace:

1 Scifi ve světové literatuře
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk a literatura Scifi ve světové literatuře Autor: Mgr. Eva Svobodová

2 Science fiction (SF), vědecko-fantastická próza, je odvětví fantastické literatury, které je založeno na znalostech soudobé vědy a techniky a prognózách jejich budoucího vývoje. Na rozdíl od SF vytvářejí autoři dalších typů fantastické literatury /horor, utopie, antiutopie, fantasy/ své vize a snové světy jako alternativu reálného světa, jako podobenství, varování nebo naopak ideál, ale činí tak bez ohledu na předpokládaný vědecký vývoj. Předchůdci fantastiky a SF: Thomas More (1478 – 1535) Utopia Cyrano de Bergerac (1619 – 1655) Cesta na Měsíc Tommasso Campanella ( 1568 – 1639) Sluneční stát Francis Bacon (1561 – 1626) Nová Atlantida Jules Verne ( 1828 – 1905) Ocelové město, Robur Dobyvatel, Dvacet tisíc mil pod mořem, Tajuplný ostrov, Cesta kolem světa za 80 dní, Pět neděl v balóně Mary Shelleyová (1797 – 1851) Frankenstein, Poslední člověk

3 Angličan Herbert George Wells (1866 – 1946) je jedním ze zakladatelů žánru SF, ve svých románech hledal možný vývoj lidstva; zajímal se o biologii a člověka pokládal za živočišný druh, který může vyhynout podobně jako brontosaurus, pokud se nepřizpůsobí měnícím se podmínkám v přírodě. Romány Ostrov doktora Moreaua, Neviditelný, Válka světů, Stroj času. Američan Henry Kuttner (1914 – 1958) je autorem řady skvělých SF povídek, z nichž 2 jsou řazeny k desítce nejlepších na světě: Twonka, Chrudošiví jsou borolové. Roku 1926 založil v USA Hugo Gernsback ( 1884 – 1967) prestižní SF magazín Amazing Stories; od r se každoročně uděluje cena „Hugo“ nejlepšímu dílu v oblasti SF.

4 Američan Ray Bradbury ( 1920 – 2012) je klasikem žánru, k vrcholům jeho díla patří povídkový soubor Marťanská kronika, v němž chronologicky popsal pokusy lidstva osídlit Mars, vyhubení původních obyvatel i zničení Země, román 451° Fahrenheita, v němž varuje před totalitou, i povídkový soubor Zlatá jablka Slunce. Američan Isaac Asimov (1920 – 1992) napsal řadu povídek i románů, v nichž spojil SF s detektivkou, např. Ocelové jeskyně, Nahé slunce, dále cyklus románů o Nadaci, jež má uchovat lidské kulturní dědictví v galaktickém období temna ( Nadace). Soubor povídek Já, robot zpracovává fiktivní historii soužití lidí a robotů. Američan Robert Anson Heinlein (1907 – 1988) je pokládán za jednoho z nejlepších SF autorů díky románům Vládci loutek o vpádu mimozemšťanů nebo Metuzalémovy děti o skupině nesmrtelných lidí vyštvaných ze Země do vesmíru. Američan Frank Herbert ( 1920 – 1986) je autorem oceňované šestidílné kroniky Duna o pouštní planetě Arrakis.

5 Francouz Robert Merle (1908 – 2004) se věnoval historii (třináctidílný cyklus o Petrovi ze Sioraku mapující sto let francouzských dějin Dědictví otců) i SF: skvělý román Malevil je moderní robinzonádou skupiny lidí po výbuchu bomby, která zničila svět, román Až delfín promluví varuje před militarismem a zneužíváním zvířat a román Muži pod ochranou vypráví o světě, v němž vládnou ženy. Francouz Pierre Boulle (1912 – 1994) psal dobrodružné romány a povídky. Světově proslul dvěma romány; Most přes řeku Kwai zobrazuje zajatecký tábor a Planeta opic je katastrofická vize budoucnosti lidstva. Angličan John Wyndham (1903 – 1969) je autorem apokalyptických próz Den trifidů o masožravých rostlinách hubících lidstvo, Vetřelci z hlubin o mimozemských monstrech usilujících o vládu nad světem nebo Kukly, příběh mutantů pronásledovaných ve jménu „normálnosti“.

6 Jan Weiss (1892-1972): Dům o tisíci patrech, Spáč ve zvěrokruhu
Američan Arthur C. Clarke (1917 – 2008) proslul románem Vesmírná odysea, v němž se objevuje téma robotické inteligence, která se může vzbouřit proti lidem. V románu Konec dětství se odehrává mírová invaze mimozemšťanů. Polský lékař Stanislaw Lem (1921 – 2006) řešil problém zneužití atomové energie, téma kybernetiky i setkání s mimozemskou civilizací. Slavné jsou romány Návrat z hvězd, Solaris, Astronauti. Rusové Arkadij a Boris Strugačtí ( ; 1933 – 2012) často řeší kontakt s mimozemskou civilizací ( Piknik u cesty, Je těžké být bohem, Chlapík z pekla). Čeští autoři SF: Jan Weiss ( ): Dům o tisíci patrech, Spáč ve zvěrokruhu J.M.Troska ( ): Paprsky života a smrti, Kapitán Nemo František Běhounek ( ): Akce L, Robinsoni vesmíru Josef Nesvadba ( ): Einsteinův mozek, Minehava podruhé Ludvík Souček ( ): Cesta slepých ptáků, Tušení stínu Ondřej Neff (1945): Vejce naruby, Bůh s.r.o.

7 Použité zdroje Obrázek (cena Hugo): Dušan Karpatský: Malý labyrint literatury, Albatros, Praha 2001, ISBN Zdeněk Vančura a kol.: Slovník spisovatelů USA, Odeon, Praha 1979 Henry Kuttner: Čarovný svět Henry Kuttnera, Albatros, Praha 2001, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Scifi ve světové literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google