Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 3VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 3VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 3VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03 24. 9. 20131.L 20. 9. 2013

2 Jméno autora (vč. titulu): Škola – adresa: Ročník: Předmět: Anotace: 1. ročník Český jazyk a literatura Svatava Heroutová OA a VOŠE Tábor, Jiráskova 1615 Starý zákon, Kniha Mojžíšova první, otázky s rozborem Tematická oblast: Literatura starověku a středověku Hebrejská literatura Starý zákon

3 Starý zákon Starý zákon (v některých překladech Stará smlouva) je delší a starší část Bible. Jedná se původně o sbírku posvátných židovských knih, kterou přejalo z židovství vzniklé křesťanství. Vzhledem k tomu, že tuto sbírku užívají jak židé, tak i různé proudy křesťanství, nepanuje v mnoha otázkách shoda – ani v tak základních, jako je rozsah či název sbírky.

4 Starý zákon vznikal v průběhu cca 1000 let. Existují však i teorie, opírající se o literární skladbu a historické skutečnosti první části knihy Genesis, které posunují stáří těchto textů před rok 1500 př. n. l. a tvrdící, že zápisy historie, jak bylo tehdy zvykem a považováno za důležité, pořizovali již praotcové (kolem r. 2000 př. n. l.) nejspíše na hliněné tabulky, které se předáváním dostaly až do rukou Mojžíšových. Ten z nich udělal soubor, opatřil vysvětlivkami, převedl jednotky, místní názvy a Boží jména do podoby obecně známé a doplnil tento soupis vyprávěním o Josefovi. Nejmladší texty byly sepsány v posledních staletí př. n. l.

5 Starý zákon začíná vyprávěním o stvoření světa a dále pokračuje sledováním dějin židovských praotců a židovského národa jako zkušenosti lidí s Hospodinem až zhruba do 2. století př. n. l. (makabejské povstání). Obsažené knihy jsou nejrůznějšího typu: výpravné, historické, sbírky výroků, vidění, úvahy, modlitby, písně apod. Je napsán z větší části hebrejsky, některé části spisů aramejsky.

6 Ukázka - Kniha Mojžíšova první (Genesis) Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země pak byla nesličná a pustá, tma byla nad prospastí a Duch Boží vznášel se nad vodami. I řekl Bůh: Buď světlo! Ibylo světlo. A viděl Bůh světlo, že bylo dobré, i oddělil Bůh světlo od tmy. A nazval Bůh světlo dnem a tmu nazval nocí. I byl večer a bylo jitro, den první.

7 Otázky Čím pověřil Bůh člověka ve svém zastoupení na zemi? Doložte v textu, kterými prostředky je dosaženo srozumitelnosti a přístupnosti sdělení. Čím začíná Starý zákon?

8 Použitá literatura Čítanka I. k literatuře v kostce, Marie Sochrová, 2007 Literatura (přehled středoškolského učiva), kolektiv autorů, 2006 http://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%BD_z%C3%A1kon


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 3VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03."

Podobné prezentace


Reklamy Google