Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Označení: VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_20 Sada: 3 Ověření ve výuce: Třída: 1.L Datum:

2 Hrdinská epika Píseň o Rolandovi
Předmět: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Literatura starověku a středověku Ročník: 1. ročník Anotace: Hrdinská epika – Francie, Píseň o Rolandovi, rozbor ukázky Jméno autora (vč. titulu): Svatava Heroutová Škola – adresa: OA a VOŠE Tábor, Jiráskova 1615

3 Středověká lit. ve Francii
Francie - Píseň o Rolandovi - nejznámější francouzský epos z 12. stol. oslavuje rytířskou čest, statečnost, oddanost. Postavy charakterizuje jejich jednání. Skladba opěvuje hrdinské činy rytíře Rolanda. Oddaní a stateční bojovníci jsou však idealizovaní (podobně je tomu u zobrazování světců). Představy o ideálu rytíře se prolínají s obrazem křesťanské etiky: dokonalý hrdina-rytíř je odvážný, věrný svému pánu i Bohu a pohrdá smrtí.

4 Obsah Děj se odehrává za vlády Karla Velikého v době bojů se Saracény a pohany na území Španělska, jejíchž poslední baštou je obléhaná Zaragoza. Křesťané se rozhodnou pro vyjednávání. Statečný rytíř Roland navrhne vyslat k saracenskému králi Marsilovi svého nevlastního otce Ganelona. Ganelon je však přesvědčen, že je poslán na smrt, a pomstí se - poradí Marsilovi, aby předstíraným podrobením přiměl Karla Velikého k odchodu a potom přepadl zadní voj vedený Rolandem.

5 Vrcholem písně je líčení bitvy v pyrenejském průsmyku Roncevaux, kde dvacet tisíc Franků bojuje proti mnohonásobné přesile nepřátel. Roland zde odmítá rady moudrého Oliviera a nepřivolá pomoc, protože mu v tom brání rytířská čest. Zvolí boj, i když ví, že porážka je nevyhnutelná. Teprve po marném boji se odhodlá zatroubit na kouzelný roh Olifant. Mocné zatroubení znamená jeho smrt - praskne mu tepna na spánku. Karel Veliký ale díky tomu poráží Saracény a zmocňuje se Zaragozy. Křesťanství vítězí, Roland však umírá. Boží soud rozhodl proti zrádci Genelonovi - bude rozčtvrcen. Karlovi se ve spánku zjeví archanděl Gabriel a volá jej k nové svaté válce.

6 Ukázka Kdo slyšet chce, ať tiše poslouchá. Povím teď příběh, sotva kdo jej zná, jak rytíř Roland cti své věrně dbal, a do smrti až při svém králi stál...

7 Otázky Kdo je hlavním hrdinou hrdinského eposu a čím se liší od hrdinů homérského eposu? Kterými typickými morálními vlastnostmi se vyznačuje Roland? Co je jeho povinností? Srovnejte mravní zákony raně středověké společnosti s dnešní morálkou.

8 Použitá literatura Literatura (přehled středoškolského učiva), kolektiv autorů, 2006 Čítanka I. k literatuře v kostce, Marie Sochrová, 2007


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google