Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých."— Transkript prezentace:

1 KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých témat. Komerční záměry často zneužívají popularity módních věcí, svátků a jiných událostí k produkci kýčů úzce s nimi souvisejících (např. viz obr.); takový kýč postrádá jakoukoliv uměleckou hodnotu. Kýč v tomto smyslu se vyskytuje v mnoha oblastech, počínaje předměty denní potřeby a konče uměním . Určení kýče je z velké části subjektivní. Kýč - díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Kýč postrádá jakoukoliv uměleckou hodnotu.

2 Názor na to co je „krásné“ může mít každý jiný, tzn
Názor na to co je „krásné“ může mít každý jiný, tzn. že krása je SUBJEKTIVNÍ Posuďte obrazy str. 22 Každý má jiný názor v otázkách např. vkusu, módy, životního stylu apod. Vkus - schopnost posuzovat něco, někoho z estetického hlediska Móda - způsob chování nebo styl úpravy předmětů, oděvů,účesu apod. příznačný pro jistou dobu nebo místo. Životní styl - zahrnuje rodinné poměry, způsob bydlení, vzdělání, práci, kulturu, sport, společenské vztahy. obr. uč. str. 23(Fraus)

3 Kalokagathia - pojem, který vyjadřuje přesvědčení, že krásné a dobré, krása a ctnost patří k sobě a mají mnoho společného. Ve vztahu k člověku vyjadřuje ideál harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy a dobroty, ctnosti a statečnosti. Tato myšlenka byla prosazována hlavně ve starověkém Řecku

4 „Honba za krásou“ Mentální anorexie je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Bulimie spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu. Jedná se o velmi vážné poruchy přijímání potravy, léčí se většinou pomocí psychoterapie Shrnutí str. 23


Stáhnout ppt "KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých."

Podobné prezentace


Reklamy Google