Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

... aneb Proč se země chvěje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "... aneb Proč se země chvěje"— Transkript prezentace:

1 ... aneb Proč se země chvěje
Zemětřesení ... ... aneb Proč se země chvěje

2 Co je zemětřesení? jeden z nejničivějších přírodních dějů na Zemi
životu nebezpečná energie řada otřesů, které se šíří ve vlnách pod zemí nebo na povrchu

3 Proč se země chvěje? souvisí to s pohybem litosférických desek, které se pohybují a dochází tak k tlaku a napětí v zemské kůře a následkem toho k otřesům půdy bod ve kterém zemětřesení vzniká se nazývá hypocentrum neboli ohnisko Epicentrum místo ležící přímo nad ohniskem je epicentrum, kde následky jsou nejkatastrofičtější Hypocentrum

4 Nejčastější výskyt zemětřesení a sopečné aktivity
Oblasti častých otřesů: Kalifornie, Japonsko, Indonésie, Irán, Turecko

5 Jak se zemětřesení měří?
přístroje k záznamu otřesů země se nazývají seismografy, které zaznamenávají pohyby půdy pomocí přenosu signálu na papír síla otřesů se hodnotí podle jednotky magnitudo. Ta hodnotí velikost vyslaných vln z epicentra. Udává je Richterova stupnice, která má hodnoty 1 – 8, kdy 8 je úplné zničení a kdy už při 5 jsou poškozeny některé budovy.

6 Jaké následky má zemětřesení?
poškození budov, silnic a co nejhůř - ztráty na životech … ale nejen to… …otřesy v oceánu mohou způsobit vlny tsunami - ty vznikají otřesy půdy na dně oceánu, kdy se energie přenese na molekuly vody, které dají vlnám obrovskou rychlost dále zemětřesení způsobuje vulkanismus (výbuch sopky)

7 Co dělat při zemětřesení?
- v České republice nehrozí vážné ohrožení, ale například při dovolené v Řecku nebo Turecku už ano vyběhněte ven na volné prostranství pokud jste v budově, vyhledejte bezpeční místo, například pod pevným stolem nebo pod rámem dveří zachovejte klid! poskytněte pomoc zraněným poslouchejte rádio nebo televizi a sledujte instrukce sledujte příkazy policie, hasičů a záchranné služby nepoužívejte výtah. Může být poškozen zkontrolujte, zda vám v domě neuniká plyn, voda nebo není poškozená elektrika. Pokud ano, vypněte hlavní vypínač.

8 Závěrečné otázky Popiš vlastními slovy co je zemětřesení?
Vysvětli jak zemětřesení vzniká? Je možné zemětřesení předpovídat? Pokud ano, jak? Vysvětli rozdíly mezi epicentrem a hypocentrem? Uveď alespoň tři oblasti s častým výskytem zemětřesení? Jak se nazývá stupnice, která určuje sílu zemětřesení? Uveď a popiš přírodní jevy, které způsobuje zemětřesení? Napiš pět zásad, jak se chovat během a po zemětřesení?


Stáhnout ppt "... aneb Proč se země chvěje"

Podobné prezentace


Reklamy Google