Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

skotský mechanik, vynálezce a fyzik

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "skotský mechanik, vynálezce a fyzik"— Transkript prezentace:

1 1736-1819 skotský mechanik, vynálezce a fyzik
James Watt skotský mechanik, vynálezce a fyzik

2 James Watt Watt ve skutečnosti nebyl vynálezcem parního stroje, provedl pouze taková vylepšení, která umožnila jeho průmyslové využití byl skotský mechanik, vynálezce a fyzik – samouk, známý především skrze své vynálezy a vylepšení parních strojů. James Watt se rok učil u mechanika T. Morgana v Londýně(1755)

3 James Watt V roce 1775 se spojil s obchodníkem Matthewem Boultonem a společně začali vyrábět a prodávat parní stroj Wattovy parní stroje způsobily revoluci v oblasti britského průmyslu V uhelných dolech už nemuseli zaměstnanci nosit uhlí na povrch v pytlích, ale začaly se používat první jednoduché výtahy poháněné Wattovým strojem

4 Další Wattovy objevy a vynálezy:
Dvojčinný parní stroj ,nezávislý objev složení vody ,upřesnění fyzikálního pojmu práce Odstředivý regulátor,vývěva, setrvačník parního stroje

5 Parní Sroj V roce 1763 byl Watt požádán, aby opravil parní stroj (jednalo se o jeden z prvních parních strojů, nazývaný Newcomen engine). Tehdejší parní stroje byly nevýkonné a tak se James Watt rozhodl a sestrojil parní stroj - vlastní vylepšený model. Od roku 1769 se James Watt věnoval stavbě a zlepšování svých parních strojů a také dalším vynálezům.

6 Parní Stroj Wattův stacionární parní stroj (1774)

7 James Watt Watt byl jemné dítě, chodil do školy nepravidelně a místo toho většinou byl vzdělaný doma jeho matkou. On vystavil velkou manuální obratnost, nadání pro matematiku a absorboval legendy a tradici skotských lidí.


Stáhnout ppt "skotský mechanik, vynálezce a fyzik"

Podobné prezentace


Reklamy Google