Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování Téma: Cyklus for Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník VG Využití: Prezentace určena k výkladu látky z úvodu do programování na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z úvodního opakování, odvození a ukázky programu k tématu cyklus for a závěrečného úkolu pro samostatnou práci. Nové poznatky žáci získávají při společné práci s programovacím jazykem Pascal – po zadání úkolu tvoří žáci program samostatně a následně je komentováno řešení.

2 Úvod do programování Cyklus for Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

3 Opakování Vytvořte program opakovani3, který výsledek dělení zadaných (celých) čísel uloží do proměnné vysledek a zobrazí proměnnou na tři desetinná místa: Deleni ------ Zadejte prvni cislo: 5 Zadejte druhe cislo: 4 Vysledek deleni: 1.250

4 Opakování program opakovani3; var a, b: integer; var vysledek: real; begin writeln('Deleni'); writeln('------'); write('Zadejte prvni cislo: '); read(a); write('Zadejte druhe cislo: '); read(b); vysledek:=a+b; write('Vysledek deleni: '); writeln(vysledek:0:3); end.

5 Opakování Upravte program opakovani3 tak, aby zapsal desetkrát pod sebe text Deleni : Deleni

6 Opakování program opakovani3; begin writeln('Deleni'); end. Jak zapsat opakování lépe?

7 Opakování – sekvence příkazů Vývojový diagram: Begin End. Příkaz1 Příkaz2 Příkaz3

8 Opakování – opakování, cyklus Vývojový diagram: řídící proměnná Begin End. Příkaz1 Příkaz2 Příkaz3

9 Opakování Upravte program opakovani3 tak, aby zapsal desetkrát pod sebe text Deleni : Deleni

10 Opakování Upravte program opakovani3 tak, aby zapsal desetkrát pod sebe text Deleni : program opakovani3; var i: integer; begin for i:=1 to 10 do writeln('Deleni'); end. Co provede příkaz for i:=21 to 30 do...?

11 Opakování Upravte program opakovani3 tak, aby zapsal pod sebe čísla 1 až 10: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

12 Opakování Upravte program opakovani3 tak, aby zapsal pod sebe čísla 1 až 10: program opakovani3; var i: integer; begin for i:=1 to 10 do writeln(i); end. Jak zapsat čísla 50 až 60?

13 Úkol pro samostatnou práci program Vypis základní verze: vypíše pod sebe čísla od 1 do 20 vylepšení: zadáme přirozené číslo, vypíše pod sebe čísla od 1 až do zadaného čísla vylepšení: zadáme 2 celá čísla (menší a větší), vypíše pod sebe celá čísla od menšího po větší vylepšení: čísla budou vypsána za sebou, budou oddělena čárkou, doplněn bude i nadpis podle vzoru nepovinné vylepšení: na konci výpisu nebude čárka, ale tečka

14 Úkol pro samostatnou práci Výpis cisel ----------- Zadejte mensi cislo: 5 Zadejte vetsi cislo: 12 ----------- 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.


Stáhnout ppt "Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování."

Podobné prezentace


Reklamy Google